Život a vzdelávanie v Dánsku a Holandsku
Manžel dostal ponuku práce v Dánsku a aj v Holandsku, jednu určite prijme. Je to práca, kde musí podpísať 5 rokov, bližšie nebudem konkretizovať, takže by sme sa presťahovali všetci traja. Máme 5 ročnú dcéru, na rok by išla do 1 ročníka, máte niekto osobné skúsenosti s týmito krajinami, príp. poznáte niekoho, kto žije v týchto krajinách?
Ja by som si vybrala Dansko, bola som tento rok v kodani s teda parada, V Holandsku mi zije brat uz dlhe roky a narodilo sa im babatko, o pol roka musi do jasliciek od 4 rokov je tam skola. V obidvoch krajinach je dobre skolstvo a jazyk rovnako tazky a hrozny 🤣 ale v skole sa rychlo nauci
Máme rodinných priateľov, kde pán pracuje v Kodani už vyše 10 rokov. Majú syna, ktorý teraz začal tretiu triedu. Malý hovorí po anglicky a dánsky, ako my po slovensky, prepína jazyky.
Chodí do medzinárodnej katolíckej školy, je to úplne iný prístup a iná škola, ako na Slovensku. Školský rok začínajú už uprostred augusta, síce oni išli až minulý týždeň, absencie tam tragicky neberú.
Majú kus iné predmety, mnoho vecí takých, čo tu preberajú vo vyšších ročníkoch.
V Kodani je veľa medzinárodných škôl, ich malý chodil dokona do MŠ, čo bola takmer v prístave.
V SR je zapísaný tiež do súkromnej medzinárodnej školy, chodí iba na testy, hoci prvý ročník absolvoval v SR. U nich je už jasné, že zostanú v Dánsku. Malý je už "iný" ako naše SK deti, v lete sa veľmi nechcel s deťmi v SR kamarátiť, má iné záujmy.
Život ako taký si chvália, on má výbornú prácu, majú byt.
Domáce vzdelávanie?
Bratranec je v Holandsku. Ja osobne by som si vybrala Dánsko. Podľa štatistík, majú najstastnejsich ludi a školstvo na veľmi vysokej úrovni.

@anonym_autor Mam kamarata, ktory zije v Holandsku a on si tam to skolstvo dost chvali, vraj nepozoruje taky upadok ako u nas. Jeho dcera tam isla tiez ako 5 rocna do skoly, nevedela nic holandsky, ale v pohode, naucila sa.