icon

Nadmerné potenie u tínedžerov

dqqq
23. mar 2025

Ahojte, mam 15 rokov a neviem co mam robiť. Ja sa dosť potím ale ten pot dosť smrdí ja som z toho zúfalá hlavne v lete stačí pár minút a už som dosť spotená a pod pazuchou potom mam strašne kruhy, lenže ja sa napríklad aj v zime v triede kde my máme zimu lebo až tak netopia norlne sa spojím a zapachajuci, niekedy s spotím napríklad doma keď dovysavam tak tak nieje zo mňa cítiť väčšinou smrad. Ja sama ho až tak necítim kým nedbihnem ruku ale hovorili mi aj rodiciq na dovolenke ze dosť ma je cítiť to ani rodicia sa tak nespotili ako ja. Nepomohlo mi ani keď sa okolím myslím úplne ani antiperspirant co ráno používam nič nepomáha. Cez deň keď ma je cítiť tak použijem sprej a mam takú silnejšiu vôňu tak to není až tak cítiť ale stále je to cítiť. A neviem už co robit. Sama k doktorke trebárs na odber neviem ísť na kontrolu hormónov alebo niečoho iného čím to môže byť zapríčinené a mama so mnou nebude veľmi ochotná ísť.

majo111222
Odpoveď bola odstránená
enmery
23. mar 2025

Môže to but pokojne nejaký problém aj hormonálny a lekár by Ti vedel pomôcť. Ppdľa mňa vieš ísť sama-neviem ako ty, ale ja som kedysi dávno mala detskú lekárku skvelú a mohla som za ňou prísť s hocičím. Prečo si myslíš, že mama by s Tebou nešla?

nevenka
23. mar 2025

@dqqq nadmerne sa potim tiez od puberty a neppmohlo mi nikdy dlhodobo nic. Je to neprijemne, ale pokial nechces/este nemozes botox, tak este Driclor, ale to stipe, je to dost agresivne.
Ja mam ale skusenost, ze Rexona Maximum protection je najlepsia z tych beznych veci a nesmrdim hned.
Hlavne je, dobre tricka vyprat. Ale niekedy je to tak zazrate, ze nijak to nejde a sice tricko vonia, obleciem, spotim sa a citim to. Doktora ale treba skusit. Mozno je to len tym dospievanim a ukludni sa to. Tazko povedat. Treba povedat pediatricke a bud posle na kozne, alebo endokrinologiu.
Mna to obmedzuje cely zivot, sebavedomie dost znizuje, stale musim vyberat oblecenie nie podla toho, co sa mi paci, sedi, ale ci to nebude nejak extra vidno a ako to bude schnut...🙄😑.

summer23456
23. mar 2025

Na začiatok skús pánsky antiperspirant taký gélový Old Spice. Dcére to pomohlo... Vôbec tá vôňa nie je panska

mandzula
23. mar 2025

Ahoj, prechadzas hormonalnymi zmenami, zvysene potenie aj pach su vtedy pomerne bezne. Napriklad v DM kupis take vlozky, co sa lepia do tricka, zabrani to mapam a aj rychlemu rozkladu potu, teda aj pachu. Kam sa da, nos si veci na prezlecenie a skusaj rozne antiperspiranty, pozor, nie dezodoranty - tie pach len prekryvaju, nebrania poteniu. A este odporucam volnejsie oblecenie, nie obtiahnute.

anos18
23. mar 2025

@dqqq môj syn v puberte tiež používal Driclor, ale ten sa myslím môže použiť len raz do týždňa. Pomohlo mu to výrazne

pralinka25
23. mar 2025

@dqqq moji pubertaci tiez riadne smrdia ked sa spotia a to na ich hygienu dbam. je to skratka hormonmi. s tym nic neurobis. ono sa to casom utrasie. ja sa bezne nejako nepotim skor mi je stale zima ale po porodoch to bol des. takze tiez hormony
pubertaci si po vecernej sprche daju pod pazuchu tuhy deodorant (ideal u dievcat bez hlinikovych soli) a rano si streknu sperjovy antipersirant ten tiez vyberam bez hlinikovych soli s co najnevyraznejsou vonou. toto kombo jedine zabralo.

ten driclor je super ale tebe ho vzhladom na vek neodporucam. je to dost chcemicke svinstvo. aj ked ucinne ale na dieta hlavne dievca by som to radsej nepouzila.
mozes skusit vysetrenie u lekara mozno to ma naozaj medicinsk pricinu (aj ked ja by som povedala ze zvysene potenie a aj ten smrad je skratka sposobeny prudkou zmenou hormonov rovnako ako po tom pordode alebo v menopauze.
neviem od akeho veku je vhodne vyriesit tento problem laserom. skus pozriet.

bg92
23. mar 2025

skus driclor. Mne zmenil zivot. Ludia ktori netrpia hypehidrozou ti budu hovorit ze je to chemia a mas si dat salviovy caj, casto sa sprchovat a si kupit vlozky do podpazusia. Skutocnej hyperhidroze nic z toho nepomoze a ten socialny aspekt je obrovsky.
Ak sa ti bude dat chod k dr ci to je naozaj “len” nadmerne potenie (casto podmienene geneticky) alebo nieco ine. Dovtedy skus ten driclor. Ak budes velka a mala by si viac penazi pomaha aj botox.
Ja som sa v puberte potila ako kon (tricko do 5 minut mokre s mapami pomaly po pas), potom som nasla driclor. Teraz si davam driclor tak raz za dva-tri mesiace. Klasicke aniperspiranty vobec nepouzivam iba deo na vonu.