Astma u dojčeného bábätka

nicky07
9. jan 2013

Ahojte. Dnes sme boli u dr a môjmu 4 mesačnému plne dojčenému bábätku diagnostikovali astmu. Je toto vôbec možné? v takom nízkom veku a ešte tomu ked je dojčené??? Dostali sme Ventolin a striekame 2x denne... ☹ Samozrejme maska na tváričke sa mu vôbec nepáči. Takže plačeme dusíme sa plačeme... je mi z toho strasne... Dokonca nemam ani pocit že by mu ten Ventolin pomáhal keďže kašle aj nadalej. Predtým keď kašlal tak aj vykašliaval - teraz po ventoline je to len suchý dráždivý a hlavne nekončiaci kašeľ. Som z toho zúfalá, ak mu to neprejde pôjdeme do nemocnice...Máte s tým niektorá skúsenosti myslím hlavne u takého malého bábätka....

mikymiky
9. jan 2013

Nechce sa mi verit, ze takemu malemu babatku diagnostikuju astmu. Fakt nie. Ako mu mohli urobit potrebne vysetrenia ako spirometriu a pod? Rozhodne, ale ze rozhodne by som zasla aj za inym lekarom, toto sa mi skratka nechce verit. urobili mu vytery, CRP a podobne? Ake mu vlastne urobili vysetrenia? Na zaklade coho mu ju diagnostikovali?

nicky07
autor
9. jan 2013

Nie nerobili nám žiadne vyšetrenia kedže je ešte maličky. a spirometriu by nafukat nevedel. Bola som za nasou dr (ona je aj plucna dr) kedže je maly strasne zahlieneny a zdalo sa mi že ťažko dýcha. Počúvala ho len a diagnozu stanovila zrejme na základe rodinnej anamnezy, kedže starší syn je stredne ťažký astmatik (a už sme s astmatickým stavom skončili aj v nemocnici ).

mikymiky
9. jan 2013

nuz ja by som sa s takouto od oka strelenou diagnozou rozhodne neuspokojila a trvala by som na odbere krvi a vyteroch, ved mu moze byt cokolvek. A ak mu Ventolin, ktory ma otvarat dychacie cesty, nepomaha, dost mozno tie dychacie cesty ani otvarat nepotrebuje, cize dost mozno ziadnu astmu ani nema. Ja sice nie som lekar, ale sama mam astmu a odkedy som prestala brat predpisane lieky, je mi sto krat lepsie, preto to moje rozhorcenie, ze niekto len tak z brucha streli takuto zavaznu diagnozu, na ktoru sa predpisuje liecba s mnozstvom neziaducich ucinkov, tak malemu babatku. Ja by som vazne isla aj za inym lekarom, ved za to nic nedas a budes mat kludnejsie svedomie. Drzim palce, nech sa malinkemu polepsi.

mikymiky
9. jan 2013

@nicky07 vyssie napisane je samozrejme adresovane tebe, nejako ten konik hapruje.

xlucia
10. jan 2013

@nicky07 ventolin zatazuje srdce a podava v akutnom zachvate. neviem kto ti takuto blbost povedal, ale okamzite hladaj druhy nazor, alebo aj treti. toto nie je normalne. ale konajte urgentne!!!!!!!!!!!!!!!!!

oksu
17. mar 2013

aj my mame astmu a od 1,5roka maly uživa lieky - inhalačne spreje (už aj sam inhaluje) a je to podstatne lepšie - tie noci ked sa dusil boli hrozne. nepočula som o tom, že takymto malym by robili spirometriu - je to skor len o tom, či lieky na dane ťažkosti pomôžu. nemali ste nahodou predtym aj lieky Spiropent? lebo tie sa skusaju davat pred inhalačnými liekmi, nam kym sme ich brali bolo dobre, ale potom po ich vysadeni zase sa dusil - a to hlavne v spanku. teraz sme denne na flixotide a aeriusi - ked je zle tak berodual. a v rodine nemame astmu. ak malehoinhalujes? my v sede alebo uz aj v stoji - u alegr. nám ukazovalu v lahu, no to sa malemu nepacilo. teraz uz aj sam si pyta-🙂)

simca2110
14. jan 2014

ahojte, teraz som prišla od lekárky a tiež, nám povedala, že to vyzerá na astmu, a ked nezaberú trifed a ventolin, pôjdeme na inhalácie do nemocnice :( . v rodine astmu nemáme, ale ja som silný alergik s nábehom na astmu, tak asi to má po mne... prečo tie deti zdedia samé choroby po rodičoch? do kelu...

ivanka1980
14. jan 2014

Ale áno, je to možné, ja som sa ocitla s mojim 6-mesačným synom ktorého som dojčila do roka a pol v nemocnici s astmatickým záchvatom....doteraz sme na sprejoch ventolin a ecobec, som na predĺženej RD zo zdravotných dôvodov. Má aj atopický ekzém, alergik, histamínová intolerancia, sledovaný na pľúcnom....berie dlhodobo zodac....a pritom u nás nikto nie je alergik ani astmatik.

mira_mff
15. jan 2014

@ivanka1980 mozem sa opytat ci ste boli normalne ockovani a ci boli problemy? Nas maly ma 5.5 mesiaca a uz 2x sme skoncili v nemocnici na inhalaciach a tersz dostal na doma flixotide ale mame podozrenie na vedlajsie ucinky. Dakujem.

ivanka1980
16. jan 2014

@mira_mff bol normalne ockovany, ziadne problemy. Flixotid je tiez spray inhalacny? Ake mate vedlajsie ucinky?

mira_mff
14. feb 2014

@ivanka1980 Ano, Flixotide je inhalacny spary, mali sme 2x denne 50mcg vdych cez chamber a este predtym v nemocnici nam davali inhalovat tiez kortikosteroidy cez nemocnicny inhalacny system. nase vedlajsie ucinky boli tras hlavy a hornych koncatin-neurologicky. Vsetci tvrdili, ze to nie je z toho, ze mozno z Ventolinu (ale ten sme uz mali znizeny a predtym ked sme boli hospitalizovani tak nemal na Ventolin ziadne vedlajsie ucinky). Takze nas poslali na neurologiu, tam sa nastastie nic nepotvrdilo. Mam odskusane, ze ked som mu davky znizila, tak prejavy prestali a ako nahle som zvysila na pozadovane tak sa priznaky opat objavili. Takze Flixotide uzivame tak 1x za dva dni a niekedy ani to nie. Podla toho ako sa mi zda. Myslim, ze mu to castejsie netreba. A uz sme znizili aj Fenistil, nakolko uz ani kozne prejavy nema take ako mal. Bud z toho vyrastol, alebo aj tie kozne prejavy boli sposobene nejakou bakteriou a tie antibiotika to vyliecili, alebo toho bolo na neho moc. Uz ma priktmy ale stale kojim. Ockovany bol prvy krat dva dni dozadu (6 mesiacov a 2 tyzdne), ale len Hexou, povedala som, ze ho nedam naraz ockovat oboma latkami. Prevenar nas caka o mesiac, ak bude zdravy.

lee_bella
25. apr 2014

poradte aj mne mamicky prosim vas.moja dcerka ma 3 mesiace. mam pocit,ze ma astmu, hocikedy cez den sa tak hlasno nadychne akoby hykla az jej z toho zabehne,cize mam pocit,ze ma zuzenu priedusnicu, pri kakani ani nehovorim,uzz sa bojim ked bude zase kakat....strasne dycha,hyka od tej namahy..ledva pretiahne vzduch :( na pohotovosti a to opakovanie, nevedeli najst pricinu...az vcera som citala po nete vsetko mozne tak mam pocit,ze to moze byt astma....mali vase deti aspon jeden z priznakov co som napisala? dakujem za odpoved

lemoni86
18. máj 2016

@lee_bella ahoj, ako to u vás dopadlo? Ja som u svojho 10 mesačného syna dnes spozorovala, že ak sa smeje a popritom nadychne, tak tiež ako keby zhykne. Rovnako aj pri začínajúcom placi sa s snazi nadychovat a tiež hyka až sa trocha zakucka. Ja som tiež alergik a manžel,on má už začínajúcu astmu. ☹

lee_bella
14. sep 2016

@lemoni86 ahoj, ziadna.astma.to nebola, vola.sa.to.stridoor a to je.aj.celkom bežne,.dietatku to do roka.ci do roka a pol prestane.len.co mu stvrdne.este akasi chrupavka v hrdielku 🙂

zuuzzu
14. sep 2016

Ahojte, môj syn má tiež bronchiálnu astmu od 10tich mesiacov, vtedy sme prekonali 2 veľmi silné zápaly priedušiek s pobytom v nemocnici, s vysokými teplotami, prvýkrát sme prišli do nemocky v hodine dvanástej, povedali nám, že maličký dýchal už len na 10percent, teplota 40, vybral ako 10 mesačný dvoje antibiotiká po sebe. Bol tak isto dojčený a nepomohlo, odvtedy chodíme do imunologickej ambulancie, už má 4 roky a stále máme 2x denne Flixotide a 1x denne Singulair. Teraz nastúpil po prázdninách do škôlky a znova kašle..takže sme sa nikam neposunuli, testy nám ešte nerobili, vraj až v 4,5 rokoch. Takže čakáme, stále doňho lejem sirupy proti kašlu, keď píska, hneď musíme k doktorke, je to kolotoč a to podotýkam, že absolútne žiadneho astmatika v rodine nemáme.

maca654321
11. apr 2018

@nicky07 ahoj, môžem sa spýtať ako ste dopadli? Potvrdila sa u vás astma? Moja lekárka má tiež podozrenie, že môj 9 mesačný synček má astmu. Dakujem.

lemoni86
11. apr 2018

@lee_bella o zacinajucej astme som hovorila, ze ma moj manzel. mojmu synovi budu za chvilku 3 roky a ako ste spominala ze by to synovi malo prejst, tak mu to aj preslo. mladsi syn to ani nerobi. takze klop klop klop vsetko fajn.

deni181
Odpoveď bola odstránená
Zobraz