icon

11-mesačné dieťa nelozí: Ako pomôcť?

mata_krajnakova
3. júl 2024

Ahojte, dcérka bude mat o týždeň 11 mesiacov a nestvornozkuje, nesedi, nestavia sa na nozky. Bola som aj pri fyzio ukázala nám pár cvikov ale keď s ňou idem cvičiť tak sa rozplače, cela sa napne a nemôžem jej ohnúť nôžku, absolútne nič. Hneď na začiatku cvičenia ak ju chytím a chcem začať cvičiť, ona už presne vie čo sa bude diať a cela sa napne. Už slm z toho zúfalá pretože všetky deti v jej okoli už lozia len ona nie. :(

lucka_ke
3. júl 2024

na neurológii ste boli?

mata_krajnakova
autor
3. júl 2024

@lucka_ke neboli sme. Chcela som jej dopriať čas či nahodou sama nezačne. Ona sa da na 4 trosku sa pohupe a ide späť na bruško. Ešte som zabudla dodať že plazi sa ale asymetricky.

lucka_ke
3. júl 2024

tam treba začať, lebo to môže byť aj vážnejšia diagnóza

domka222
3. júl 2024

@mata_krajnakova ja som s dcérou cvičila úplne jednoduché cviky ako gúľanie po fit lopte (dopredu a do strán),podkladanie valca pod hrudník, aby bola motivovaná k štvornožkovaniu

nicollette332
3. júl 2024

@mata_krajnakova niektore deticky vraj lozenie preskocia a idu rovno na nohy.

lilli110
3. júl 2024

@mata_krajnakova @nicollette332 u nas to tak bolo, ze syn nestvornozkoval a rovno zacal chodit. Mal 10 mesiacov. A je to zdravy uz dospely chalan. Len sediet by uz mohla. Asi by som sa obratila na obvodnu, nech da listok na neurologiu a objednala malu pre istotu na kontrolu. Ked ti potvrdia, ze je vsetko v poriadku, budes aspon pokojnejsia.

gastanka123
3. júl 2024

@mata_krajnakova Ahoj 🙂 My sme to mali presne tak isto. Ešte aj s tým asymetrický plazenim. Na neurologii sme boli, ja som jej povedala, že idem na druhý deň k fyzio. Ale nebola tam nijaka diagnoza, mozno mierny hypertonus, ale nic vazne. Tak povedala, že nás nebude trápiť vojtovkou, nakoľko som bola tehotná a syn bol ozaj veľký a už mal skoro 11 mesiacov. Cviky od fyzio nechcel vôbec cvičiť. Ale skúšala som ich postupne, aspoň niečo, keď mal dobrú náladu. Ale stále aspoň dačo som skúšala. Stvornozkovali sme s ním, fyzicky sme mu dvíhali ruky a nohy. Nakoniec sa rozstvornozkoval. Mal 11 mesiacov a týždeň. Pamätám si aj dátum:D strašne som sa natrapila a aj naplakala (tehotenské hormóny:D). Ono to pôjde, neboj. ;)

biv37
20. feb 2025

@gastanka123 ahoj, to isté riešim akurát s dcérou, tiež má hypertonus, aké cviky ste prosím ťa cvičili? Ideme na fyzio, ale kým sa tam dostaneme, chcela by som ju aspoň nejako namotivovať, nech sa rozbehne

gastanka123
20. feb 2025

@biv37 Ahoj. Už je tomu vyše rok a pol, ale pamätám si najmä cviky v kľaku, o debničku, šikmý sed na jednu a na druhú stranu, striedať. A asi cviky s overballkou. Už si to až tak nepamätám, ale určite to rozbehnete ;) My sme stvornozkovali vsetci doma :D Viem, ze vo videu mala Fyziomama nejake cviky. Napríklad aj striedavé tukanie na ruku a opacnu nohu. Mne fyzio vravela, že u 99% detí to rozbehnú ❤️ Držím palce.