15 mesačná dcéra sa udiera
Ahojte, dcerka ma 15 mesiacov a ked nieje po jej alebo sa jej nieco nepáči, zacne sa buchat do hlavy ,trhat si vlasy. Nevie sama co je najlepšie ci si to nevsimat alebo ju upozornovat ze to nesmie robit.. Prestane s tym sama? Mate skusenost? Dakujem za radu
Ignoracia nie je spravna. A ani zakazovanie, ved jej nemozes zakazat vyjadrit svoju emociu, ked to zatial inak nevie 🙂 akokolvek divne sa ti to bude zdat, len si ku nej klakni, a komentuj slovami - viem, ze sa hnevas, ale ten nozik ti nepodam, nie je na hranie, je nebezpecny. Alebo - voem ze sa hnevas, ale s tanierikom sa nehadze, pod budeme si hadzat s loptou. Treba pocity pomenovavat, aby rozumeli. Nas dvojrocny sa uz davno hneva slovne 😉 vie si povedat, ze sa hneva, lebo to a to.. A nemusi sa mi hadzat o zem, velmi to funguje
@viestta nie kazde dieta ma taketo obdobie, ze si pri hneve ublizuje 🤔
@marzuz89 určite vyskúšame 🙂 znie to rozumne
Drzim palce, autorka, pojde to, len je to trosku na dlhsie 🙂
@viestta my sme ho to doma ale ucili, s tym sa nenarodil 😉 ale ano, on velmi rozumne rozprava, tak je to uz teraz trosku lahsie. Ked mal rok az rok a pol, dupkal nozkami a zachadzal sa z afektivnych zachvatov. Ale stale sme mali rovnaku taktiku a pomohlo. Myslela som to tak, ze nie kazde dietatko si ublizuje, niektore sa hnevaju dupkanim, ine chytia afektivny zachvat ako v nasom pripade 🙂
no.... moja robila to isté, bolo to na nevydržanie. ja som až neskôr pochopila, že ona to robila preto, lebo jej šli zuby a neviem... zrejme si myslela, že tým ju to prestane bolieť alebo neviem. ale u nás to bola reakcia na bolesť zubov :( ja som už myslela, že nie je v poriadku....
@panelacikova toto zo zubkov nebude. Ona to vyslovene robi ked jej nieco zakazem , alebo sa jej niečo nepodari.
aha. jasné. u nás to bolo z ničoho nič. hrala sa a zrazu sadla na dlažbu, roztiahla nohy a hlavou trepala o zem. a ja v šoku, že čo to robí??? alebo o steny. z ničoho nič. u nás to nebol vzdor, ale fakt zuby. to som, žiaľ, pochopila až neskôr :( lebo som aj pokričala po nej, že nech toto nerobí, že si ublíži. netušila som, že to robí od bolesti :(
Tym sa ti snazi povedat ze ten zakaz je pre nu ako fyzicka bolest... nieco ako: Mama ma zranila a boli to tak ako ked si udriem hlavu... to si mozem rovno hlavu o zem buchat, lebo tak sa citim ked mi mama nieco zakaze.
Co poradila @marzuz89 perfektne funguje na nasho syna. Ak pridam za zakazom vysvetlenie, ze preco to nesmie, tak to vo vacsine pripadov akceptuje a nehneva sa. A tiez u nas je zazracna formula...povedat ze som to ja kto veci chce/potrebuje... Mal v ruke srovbovak a ja na neho kricim z kupelne: Poloz to, poloz to... a on tam len stoji a hladi do zeme (pohlad do zeme je znak nesuhlasu a zacinajuceho hnevu). Potom som povedala: Potrebujem aby si dal ten srovbovak spat. A on ho bez slova vratil kde ho zobral. Alebo sme boli vonku a bolo zima a vravim mu: Ideme dnu, lebo je zima. A on chcel behat dalej. Prsviedcala som ale nepomahalo. Potom uz otravena vravim: Chcem ist dnu, lebo mi je zima. On sa v tom momente otocil a isiel domov. Deti urobia pre mamu cokolvek, preto treba dat do ziadosti seba. Zaroven mu tym davas jasne instrucie o tom ake chovanie od neho ocakavas.
Nas syn ma 17 mesiacov a nepovie ani jedno slovo, ale rozumie ako zazrakom skoro vsetko co mu vravim.
Ak uz sa dostane do fazy hnevu, tak len vysvetluj ze ju bude boliet hlavka ak sa bude udierat, ze je lepsie vyjadrit hnev tak ze udrie rukou do vankusa alebo zatne tuho paste... proste ponuknut bezpecnu alternativu.