icon

18-mesačné dieťa a možný autizmus

sisa7587
12. nov 2022

Môj syn má 18 mesiacov a 10 dní. Posledné dni sledujem že vôbec nereaguje na svoje meno. Keď mu opakujem nejaké slovo aby povedal (mama,tata,baba..) tak to nepovie. Keď ho chcem naučiť tapi tapi on to neurobí neopakuje po mne. Očný kontakt by som povedala že aj má ale nie veľa. Inak sa vie hrať s hračkami, vie si kresliť do tabuľky na písanie. Aj s deťmi sa vie hrať. Keď sa teší tak z nožičkami aj z rucickami hýbe. Ešte nechodí pôjdeme snim na rehabilitáciu. V pondelok oboznámim pediatričku o tom. Pred 2-tyždnami nám ho očkovali mám taký pocit že to spôsobilo očkovanie. Už ho očkovať nechcem dať, vraj neurológ môže dať papier že má po očkovaní regresiu? Chcem mu dávať ryby olej Zn. Mollers ktorý je od roka. Prosím poraďte niečo prírodné čo mu môžem dávať? Ako mu môžem pomôcť? Chcem to podchytiť čo najskôr aby som mu vedela pomôcť ako len
viem. Magnézium B-komplex mávajú pre také malé detí?
Poraďte čo viete? Ďakujem.

Strana
z2
deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
zuzkaa1991
12. nov 2022

@sisa7587 moja do 3.5r nerozprávala len hmkala okolo 2r ako tak mama tata rozprávala autizmus skoro oznacovat uvidíte neskôr ani moja neopakovala po mne nikdy
Naucila sa vsetko sama (slova) z telky alebo ako mas počúvala...doteraz nechce opakovat velmi a to ma 4.5r
Nestresovat a nesledovat veľmi;)

sisa7587
autor
12. nov 2022

@deadlylucy môžte mi nejaké také kvapky ktoré dokážu naviazať ťažké kovy odporučiť?

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
mogaa
12. nov 2022

@sisa7587 nechápem čomu pripisuješ regres a ešte za tým regresom vidíš očkovanie....veď sa očkoval pred 2 týždňami a nechodil ani predtým....v čom je teda dieťa iné ako pred 2 týždňami? v čom vidíš regres? z môjho pohľadu je dieťa vývojovo po zadu ale vôbec to nemusí mať súvis s očkovaním, hlavne ak sa očkoval len pred 2 týždňami...určite rehabilitácie a cvičenie, keďže ešte nechodí...čo sa týka reagovania/nereagovania na meno, v tomto veku je to bežné, detto je bežné že dieťa po tebe nebude chcieť opakovať či slová či ťap. ťap-ťapušky...deti v tomto veku robia to čo chcú oni a nie to čo chce po nich rodič....

sisa7587
autor
12. nov 2022

@mogaa on bol veľmi vnímavý ešte ako bábätko. Veľmi rýchlo dokázal povedať mama, baba... Stále si niečo rozprával raz mal až zachripnuty hlas čo stále rozprával a to mal málo mesiacov. Nemám pocit že je taký od tohto posledného očkovania ale myslím si že jak ho očkovali prvý, druhý krát tak postupne to snim takto šlo, stále k horšiemu. To že nechodí neriešim lebo budeme chodiť na rehabilitácie viem že niektoré deti začali chodiť neskôr. No ja riešim že neviem či mi vôbec rozumie... Viem čo dokázal a teraz to čo vedel nevie.

mogaa
12. nov 2022

@sisa7587 ono je to taký vek že je bežné ak sa naučí robiť niečo nové, tak to staré robiť prestane...a rovnako je bežné že ak nereaguje na meno a robí si len to čo chce...o našej sme si mysleli že nepočuje, na meno nereagovala skoro nikdy, nechcela opakovať, ukazovať, nič....v dvoch rokoch len svoju hatlaninku a až raz vonku ke´d zbadala mačku povedala cica a aj na ňu ukázala...knižky ju nezaujímali, hrala a robila si čo chcela ona, nie čo sme jej hovorili my...teraz má 5 je to normálne šikovné dievčatko, ktorému sa ústa nezavrú...u tvojej naozaj jediné čo sa mi nepozdáva je to že nechodí...

ukulela
12. nov 2022

@sisa7587 moj ako dvojrocny stale nereagoval na meno, prvy krat mi mama povedal ako takmer 2 a pol rocny (2r a 3 ci 4 mesiace mat ....). boli sme u psychologicky, u logopedicky, mal oneskoreny vyvin reci. ziadny autizmus, ziadny problem s ockovanim, skratka neskorsi vyvin. logiopedicky nas nasmerovala, ako s nim komunikvoat, jednoduche vety, cvicenia, .... ako odpozorovat, ci rozumie vyvznamu slov. ked zacal rozpravat potom ako 2 a pol rocny, zacal hadzat cele vety. ziadny problem.
fascinuje ma, ze sa neporadis s dooktorm, ale s babami, co nemame ziadne lekarske vzdelanie a tvoje dieta sme nevideli.

sisa7587
autor
12. nov 2022

@ukulela ako môžeš napísať že ťa fascinuje že sa radím s babami ako s lekármi. Lenže ja riešim s doktormi aj to že nechodí boli sme u ortopédičky u neurológičky.... A jasne som napísala že posledné dní je taky a hodlam o Tom informovať našu pediatričku a samozrejme že keď nás niekde pošle hodlam všetko z malým absolvovať. Lenže modrý koník je na to aby si baby radili. Možno mi niečo niekto poradí čo nám pomôže....

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
ukulela
12. nov 2022

@sisa7587 lkenze ty si sama napisala 18 mesacne dieta a autrizmus. riesis rybi olej, OK, k tomu magnezko, becko, kvapky na vsetrbavanie tazkych kovov .... ja som to vyriesila s logopedickou a bolo. napisala som ti moju skusenost s dietatom, ktore nereagovalo na meno, nepovedalo ani mama, nedonieslo topanky, ..... bola som na prasky, no autizmus mi nikdy ani na um nezisiel.

maximko25
12. nov 2022

@sisa7587 ahoj, akoby si o mojom synovi pisala.magnezko by som osobne nedavala, ale yrcite ten rybi olej, nam pomohol.ale skor ako o 2-3mesiace necakaj vysledok.inak ak mas len jedno dieta, nenechaj sa odradit tym ze on to robit nechce, urcite mu citaj, pustaj rozpravky na pocuvanie ked sa hrate napr.Ja som mala druheho syna tento vek mal v case covidu uplny chaos (dcera bola1.vacka a skoro cely rocnik online) a po pravde pri jeho protestoch som to vzdala a konecne sa rozrozpraval v 4.tiez som riesila psycholog.kvoli autizmu, vsetko vyvratene, ale k logo chodime uz rok.urcite ho vela motivuj aj ku kresleniu a pohybu, to vsetko je prepojene s recovym centrom.Keby si chcela kludne mi IP napis, viem presne ako sa citis ale to ze neopakuje nehovori, ignoruje sem tam meno nieje hned nejaka diagnoza alebo autizmus.♥️

katkatonkova
12. nov 2022

@deadlylucy ahoj...aké sú to kvapky?

thereisabear
12. nov 2022

Nájdi si v okolí nejaké centrum, kde robia diagnostiku autizmu. Nečakaj a čím skôr sa objednaj. Nájdi si na internete metódu O.T.A, je to pre deti s podozrením na autizmus a vieš to s nim robiť aj sama doma. Rybí olej kľudne môžeš dávať.

3nikus30
12. nov 2022

@sisa7587 namiesto mollers si nasaďte zinzino balance oil,je najlepší na trhu a detoxikovala by som ho chlorellou. Môžeš kľudne napísať,aj mojej dcérke sposobilo toto ockovanie velke problemy,sice nie autizmus,v sprave rada poradim kto nam pomohol.

katka533
12. nov 2022

@sisa7587 ocny kontakt ma? Sleduje vasu reakciu, ked niečo robi,ma nieco zaujimave? Ani ked bol menší nevedel nic opakovat? Tlieskat, davat papa, hrat na klavir, vsetko co mu ukazete, vie zopakovat, alebo ma na haku a hra sa svoje? Zaujimaju ho deti,.ludia, zvierata? Alebo len predmety ,hracky. Vie sa vymyslieť hru, imituje? Hra sa s autami? Da papat mackovi ? Alebo len beha a hra sa manipulativne napr s gulickami, rôznofarebnymi vecami..

veronika3110
12. nov 2022

@sisa7587 keby si si skusila naštudovať odbornú literatúru, tam by si sa dočítala, že ockovanie nemôže samo o sebe zapríčiniť autizmus..
často dochádza mylne k pripisovaniu autizmu ako dôsledok očkovania, čo ale nie je správne… často sa to pripisuje ockovaniu práve preto, že v vaše tohto očkovania nastáva, resp. mala by nastať vyššia socializácia dieťaťa, čo je pri autizme problém, pretože je tu narušená sociálna a komunikačná stránka..
to znamená, že ak sa autizmus neprejavuje od malička, musí ho nieco spustiť.. čo je ale najdôležitejšie je to, že je tam už daná ta predispozícia… môže to vyvolať aj nejaká udalosť, trauma a podobne… ale ta predispozícia a ten autizmus tam už je, len nebol spustený… a môže sa prejaviť kedykolvek
Symptómy týkajúce sa sociálnej stránky sú napríklad znížený očný kontakt, alebo absentujúci, nereagovanie na meno, netúži po spoločenských hrách napr., alebo sa hra cudne, napr ma autíčko a nejazdí s ním, ale len si točí kolieska, teda sa zameriava nie na celok ale na detaily.. potom môže robiť nejake monotónne pohyby.. a potom ta komunikácia…
Psychológ to vie zistiť už aj v takom veku ako ma tvoj synček..
viem ti dať aj mail na jednu pani doktorku, ktorá o autizme prednáša na VS, taktiež sa tymto deťom venovala aj v Amerike a aj teraz na SVK sa im venuje, pomáha s diagnostikou, inklúziou a pod… mozes sa s ňou napr poradiť cez mail že čo ďalej..

sisa7587
autor
12. nov 2022

@katka533 očný kontakt je len niekedy že sa na mňa pozrie, mackovi nedáva papať, keď mu ukazujem tapi tapi neurobí to ani zamávať nevie. Ale má tabuľku na kreslenie a tam si rád cmara, vie to vy naspäť nakresliť niečo, s hračkami sa vie hrať má autíčka ide snimi po izbe ale zase tiež rád si točí kolieska na autíčkach, s deťmi sa vie hrať no on ešte nechodí tak tiež sa to úplne nedá odsledovať ale zdá sa mi že sa vie zapojiť do hry no mňa trápi že neopakuje a nereaguje na meno viem že nemusí rozprávať ale aspoň rozumieť niekedy si myslím že rozumie a niekedy že nie

sisa7587
autor
12. nov 2022

@veronika3110 poprosím ťa napíš mi kontakt na tú páni. Ja viem že aj keď by aj mal ten autizmus tak že sa stým už narodiť musel ale ja teraz len riešim to aby sa mu to nezhoršilo preto už očkovanie nechcem ono tam ide o tie ťažké kovy ktoré autisti nevedia vylúčiť...

ukulela
12. nov 2022

@sisa7587 venuj sa mu, citaj s nim, rozpravaj sa s nim, jednoduche vety, ukazovanie, tvoje dieta nema preco mat autizmus a nema sa mu co zhorsit. ries rehabilitacie a chodenie, to je vacsi problem, ako to,m ze nereaguje na meno. fakt.

gabika42252
13. nov 2022

@sisa7587 ockovanie s autizmom nesúvisí, to uz bolo tolkokrat vyvratene, ano kazde ockovanie moze s dietatkom nejako zamavat, nemyslim si ze sa to prejavi o 2 tyzdne... A teraz k autizmu, kedze mame jedneho v rodine (3,5 roka) prejavy uz boli cca od tych 18m...
Kazde dieta s PAS je uplne ine, to ti povie kazdy lekar... Skus si vsimnut...
1. Ocny kontakt, u nas je s mamou, s otcom, babkou so mnou ako tetou na 2 sek.. Inak nic
2.absolutne nereaguje na meno iba u mamy, babky kedze tam su spolu veľa, ja sa môžem aj hodit o zem a nic (pre porovnanie moja dcera reaguje na meno od ani nvm 8.-10. m?, nepamatam, teraz 20m ked na nu zavolám stoj, stoji, vie ze ked poviem cesta, bicykel ma zastat)...
3. Ano hra sa svoje napr 3 oblubene hry ine nie, u nas je to buchanie s dvierkami, nejake cudo na mobile co mu sestra dava hrat, skakanie po gauci. (auticka, lego, hrat sa na nieco neexistuje) ma rad chodiť von, bude sa na ihrisku hrat skakat, smiat ale deti ho nezaujimaju vobec
4. Namiesto rozpravania hatlanin, su to len kvilenia a "zvuky mimozemšťana" (u nas nonstop nazvem to huci, nikdy nie je potichu) mozno ked je sam s mamou vtedy je ticho no nvm nikdy som sa radsej nepytala)
5. Ma par vybranych jedal inych sa nedotkne, sam lyzickou jest nebude, veľa veci si do ruky sam nevezme a bude hrist (nieco uz ano, uz ho segra naucila), to iste s pitim akceptoval len svoju flasu, teraz sa to uz zlepsilo...
6. To iste s oblecenim, jeden druh topanok akceptuje druhe ani bohovi neobuje, bosi nepojde, bude sediet a nepohne sa, nepresvedcis...
To je len taky zaklad urcite by sa naslo viac znakov u nas, ale ako som uz povedala kazde PAS dietatko moze byt ine. Vidis v tomto niekde svojho syna? Pokial nie tak nestresuj, doktorky sa samozrejme na svoje podozrenie opytaj, instinkt matky je instinkt matky 😊...
Trosku som sa rozpisala, snad som aspon kusok pomohla... Prajem len dobry vysledok

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
sisa7587
autor
13. nov 2022

@gabika42252 No uvidíme upokojili ste ma no uvidíme veď radčsej aby som sa zbytočne bála jak by naozaj mu malo byť niečo .. Uvidíme teda čo na to doktorka. Ja mám v rodine dve sesternice ktoré majú deti s autizmom. Napríklad jedna úplne presne bola jak môj malý som sa snou aj o Tom rozprávala a úplne totálne všetko robí čo aj malý a popritom teraz má 8 vie si kresliť, vie hrať na klavír už prestala hucať vravela že o 150% sa zlepšila stále nevie povedať súvislé vetu povie to ináč ale je veľmi šikovná v škole má jednotky.. Ale jej sa od mala v kuse venujú chodia snou všade, všelijaké kvapky na prírodnej báze jej dávala no pre ňu robia všetko a naozaj sa to zlepšilo. A zase mám druhu sesternicu ktorá má syna, on má aj nejaký chromozóm posunutý niečo stým neviem presne no má to geneticky a ten chlapček má 10 ale nevie vôbec povedať nič, nevie ísť na wc, obuť si topánky stále hučí a stále máva z rucickami.
Sú viacej tých foriem... Každopádne si ho budem naďalej všímať

veronika3110
13. nov 2022

@sisa7587 pošlem ti ten mail do správy..
Tu je jeden ocko, ktorý nahrával svoje dieťa aby ukázal ako sa jeho autisticky syn prejavuje doma a aké sú symptómy, tak mozes porovnať

https://www.youtube.com/watch?v=z7NeBs5wNOA
mogaa
13. nov 2022

@sisa7587 prepáč ale myslím že trochu preháňaš.....hlavne píšeš ž si bola s 18mesačným u logopedičky, v tomto veku by ťa ani žiadna logo nevzala, lebo reč len začína....a píšeš že si bola aj u neurologičky, takže sa riaď tou a nie ženami z MK.....autizmus sa tak či tak diagnostikuje až okolo 3rokov, dovtedy má veľa detí príznaky autizmu a tie vymiznú prirodzeným vývojom dieťaťa....nie každé dieťa je tabulkové, sama si v strese lebo si vôbec pripúšťaš autizmus ktorý dieťa ani diagnostikovaný nemá a deti sú na takéto veci veľmi senzitívne, vycítia z matky akýkoľvek stres, strach, nervozitu.....v 18 mesiacoch riešiť autizmus je choré, prepáč ale je to tak......

sisa7587
autor
13. nov 2022

@mogaa ja som nikdy nevravela že som bola z malým u logopedicky neviem ako si na to prišla. Choré nie je riešiť či má napr autizmus alebo nie lepšie jak keby by som to mala zanechať keď už niečo mu je tak chcem to podchytiť čo najskôr a chcem mu čo najviac pomôcť a tu mi písali baby v správe aj ako napr jedna baba že už v 15 mesiacoch malo dieťa diagnostikované autizmus. Asi tak.

katka533
13. nov 2022

@sisa7587 ono dolezite je aj napr ,ze ci ho nutite vy do hry, alebo sam sa pridava k vam. Moj 10 mesacny vsade musi byt, vsetko co robime,tam sa pcha. Prvy syn mal vsetko na haku ( s autizmom)..prvy bol uz okolo roku taky, ze reagoval len na nas, ostatnych si vobec nevsimal. Ked na neho svokra volala, pýtala sa,ci neni hluchy, lebo ju ignoroval. S detmi sa nemusi hrat, ale pozera na ne so zaujmom? Co robia? Ako ten socialny zaujem o kontakt s ludmi, detmi..ukazuje na veci, co ho zaujimaju? Moj 10 mesacny ukazuje od 8 mesiaca, aj v knižke,v telke, chape uz rozne suvislosti..starsi to nemal vôbec. Ked nieco chce,vykrikuje,ukazuje a pozera na mna. Ten kontakt je dolezity. Ako moze to byt oneskorenie, ale tieto komunikácne veci musia nabehnut a uz by mali urcite. Ani mama nepovie vobec?
A nie je pravda,ze az v 3 rokov sa to da.

mogaa
13. nov 2022

@sisa7587 prepáč písala si že ste boli u ortopedičky, nie logopedičky, v rýchlosti som to zle prečítala....ak by tam bol náznak autizmu, bola si s ním u neurologa ten by to isto zbadal....to čo popisuješ ty, má naozaj väčšina detí v tomto veku, nie všetky sú tabulkové....jediné čo by som riešila a to by som riešila asi skôr, by bolo cvičenie kvôli tomu že ešte nehodí....ostatné rieš ak to neprejde do veku 3-4rokov, potom sa tým môžeš znepokojovať a riešiť to......to je eln dobrá rada, lebo naozaj to čo popisuješ ty je v tomto veku uplne bežné....

katka533
13. nov 2022

@mogaa tak to, ze neurolog by to zbadal je taka ista blbost,ako ze sa to diagnostikuje az ako 3 rocne dieta. Autzmus na tych meraniach vobec nie je vidiet

katka533
13. nov 2022

@sisa7587 a hruba motorika tiez nie je ukazovatel, lebo autista behal v 11 mesiacoch. A zdravy ma 10 a len sa plazi

Strana
z2