7-ročná dcéra plače: Ako jej pomôcť?
Dobry den, potrebujem poradit. Mam 7 rocnu dceru, je v druhom rocniku, je sikovna , ma priatelov aj je oblubena. Co ma trapi je ze ked nevie co ma robit tak place. Prejavuje sa to hlavne mimo domu, na kruzkoch, v skole... Priklad: chodi na bojovy sport, trener im ukaozval co maju trenovat, poparoval decka a dal im to zopakovat. Moja to raz skusila potom zistila ze to robi zle (uplne normalne ze ked sa nieco ucis tak to hned necies) a namiesto toho aby sa chlapca s ktorym trebuje opytala ci ma ist do lava alebo do prava z rukou alebo ci jej to ukaze tak sa tam ale histericky rozreve (pri tomto som bola, utesovala ju vedla a vysvetlila ze je to ok nevediet ze na to tam je aby sa to naucila a nikto necala ze bude hned vsetko vediet, ze ked nevie ma sa opytat) potom sa ukludni a pokracuje dalej. Na druhy den ma tamecnu , chodi na dva tance ( na jednom sa stalo to iste) opakovali zaverecny tanec a zistila ze su tam kroky ktore nevie lebo vtedy chyvala ked sa to ucili a namiesto toho aby normalbe povedala ze tie kroky nevie ze ci jej to ulazu a pomozu s tym sa rozreve (histericky) a opritom krici JA Neviem Co Mam Robit. (Pri tomto som nebola). Vysvetlujem ukazujem, mne nevadi ked nieco nevie, ale pre nu tato socialna situacia kedy su tam viaceri a su na nu ocakavania ze ma nieco urobit a ona nevie co tak sa citi stratena a reaguje panikou a placom . Neviem ako jej pomoct,
@matana2 etse minuly skolsky rok mala tento problem aj v skole. Ale tento rok je to o moc lepsie a stava sa to fakt zriedka ze by tam plakala lebo nieco nievie. V skole je zvyknuta sa teraz opytat. Tak isto hoci aky novy kruzok ktory zacne tak prvy den tam place lebo nevie ake su ocakavania od nej a ze co tam ma robit. Plakala aj na korculovani lebo nevedela ze co tam ma robit (teraz jak chodi pravidelne uz neplace levo vie co ma robit) a takychto situaci je vela. Chcem jej pomoct lebo plac nie je spravna reakcia ked nieco nevies. A tajne dufam ze z toho vyrastie.
za mna ma vela emocneho vypatie, skola, kruzky... chcelo by to viac relaxu a nie stale sa len ucit ucit ucit...
@kacena4 ona nema vela ucenia. Doma sa ucime tak 5minut tyzdenne. Skola je montessori, maju volny priatup. Je tam rada. Vsetky kruzky co ma chce mat. Rada tancuje, rada korculuje a aj Aikido ju bavi. Ona nema problem s ucivom alebo s novymi vecami na kruzkoch. Jek problem je ta reakcia na ocakavanie, ona chce vsetko vediet, chce byt vo vsetkom najlepsia, chce vsetkemu rozumiet ale to nejde tak hned. A chcem aby ked nieco nevie, neplakala hned ale reagovala viac v pohode. Ved nevadi ze nevie vsetko hned ved na to tam je ze sa to nauci. Ostatne deti tam tiez nevedia a neplacu preto.
Moje dieťa takto zvykne reagovať keď je unavené. Je to pre mňa signál, že na dnes stačilo.
@dominyca9 dakujem za odpoved ale ani unava to nebude. Uvediem iny priklad: tyzden dozadu na aikide plakala lebo si zabudla dat dole ponozky (to ze je jedno ci cich ma alebo nema snad nemusim hovorit, maju byt bez ale zopar deti ich ma na sebe a nik to neriesi. Ale v jej hlave si ona zmysli ze je to velky problem a chytila tam mega plac, musela som ju ukludnit a vysvetlit ze je to jedno ci ich ma alebo nema. Potom to pochopila a myslim ze uz koli ponozkam plakat nebude. Ale v tomto pripade plakala lebo zabudla si dat dole ponozky. Takze place ked nieco zabudne, nevie, alebo si nepamata. Ja by som jej chvela pomoct aby nevidela taketo veci ako problem, aby sa nad tym povzniesla stylu" neviem, nevadi." Alebo byt v pohode ze si nieco nepamata ved nie je jedina..nic sa nedeje. Proste to nebrat tak vazne. Ona je aj dost citliva a s tym placom si ona nevie pomoct.
@matana2 Možno je len taká povaha. Ešte nevie spracovať emócie a dáva to von plačom. Moja je tiež citlivá, plačeme za všeličo, no prevažne vtedy, keď je unavená alebo v strese - vystavená novým situáciám. Veľa vysvetľujeme, utešujeme... Bola som podobná. Časom sa to utriaslo. 🙂
@matana2 Vyzera to na chybu vo vychove. Ak dieťa vedieme len cestou pochvál, uznania a nedovolíme mu zažiť aj neúspech, prehru, omyl či chybu moze to viest k syndromu naucenej bezmocnosti. Odporucam si pogooglit nieco v tomto smere. Uspech aj neuspech je pre vyvoj dietata velmi dolezity.
@mimi408 dakujem za nazor. Ale my nechvalime za vsetko, pri spolocenskych hrach prehrava a nechame ju, treba si zvykat aj na prehravanie a hlavne ho brat sporotovo. Tam je to uz o dost lepsie. Praveze ked teraz prehra tak uz nereve obcas sa urazi, ale uz je to take normalne. Ma aj nizsie sebavedomie takze sa za upechy snazime chvalit a hlavne ak nieco nevzda aj ked jej to nejde, tak snahu chvalime. Ale poukazujeme na to ze prehravanie je sucastou zivota. A ze to ma brat sportovo. Ze to nevadi.
@matana2 asi smer psychologicka, vysetrenie na paniku a uzkosti. Myslim, ze je to na nu vela v skole plus kruzky , proste dieta je permanentne stresovane. Tie kruzky si vybrala sama? Chvalite ju doma? Objimate? citlive dieta potrebuje viac telesnej lasky a emocne prijatie, pochvala a podpora, citi sa nedocenena...
Ja ešte doplním. Už tu písali ze to môže byť na ňu veľa. Ze ma viac krúžkov atď...A ty si odpovedala ze tie krúžky si sama vybrala a chce tam chodiť ale to nemusí znamenať ze jej to robí dobre. Moja dcérka mi tiež povie ze kde všade chce ísť a to nemyslím krúžky, ale všeobecne rôzne akcie, kamosky, babky, výlety a neviem co všetko by chcela naraz stihnúť a potom je uplakana za každú blbosť. Ja viem, že plače lebo to na ňu bolo veľa ale ona len plače ale nevie prečo plače. Čiže ja jej nedovolím všade ísť.
Bože tie múdre rady mamičiek čo to nezažili, poviem ti len toľko to isté robí moja dcéra tak isto stara, dačo nevie v škole slzy hneď, vysvetľujem doma, rozprávam sa všetko pekne sa prihlas pani učiteľka ti povie načo slzy a nezaberá, je to povaha, ja som mala v škole dve spolužiačky ktoré za zlú známku revali ešte v siedmej triede, naozaj som skúšala kadečo a proste nezaberá a na margo krúžkov a únavy to je úplný blud, proste v hlavičke to má tak zastresovane, že nevie inak reagovat ak by dakto vedel radu na toto sem s tím, ale reálnu
@zuzubb007 ja som písala o mojej dcére, že je proste taka citlivá povaha a ze nám pomáha napriklad menej činnosti.. To ze vám to nepomáha tak to je druhá vec..musite si hľadať niečo iné, nemusíte hneď útočiť, že sú to blbé rady. Ved každé dieťa je predsa iné a na každé zaberá niečo iné. To ze na moju to zaberá a na vaše dieťa nie tak to nemusí byť hneď blbá rada
@matana2 ja som tak reagovala na vsetko ako dieta... aj moja dcera reaguje ma teraz 10 je to stale lepsie, ale este dlha cesta... chce to cas, ono raz hlava pochopi, ze nie je dovod tak citlivo reagovat...a u nas sa doma opakovalo, ze ked nejde o zivot ide o.... takze len dokola ukludnovat nebude tak navzdy reagovat
@fairyy dakujem za odpoved, ja stale dufam ze z toho vyrastie. Vidim zlepsenie od minuleho roka. Ale aj tak by som jek chcela pomoct. Ono ked na celu telocvicnu sa rozreve a vsetci na nu pozeraju ze co sa deje a ona povie ze lebo nevie co ma robit. Mi bolo trapne aj za nu. Snazim sa ju ucit ako reagovat inak, brat to viac v pohode, a nestresovat s kazdou blbostou. Este priklad z ihryska: starsie decka cca o rok starsie az 2 sa chceli s nou hrat hru, ktoru este nehrala (nieco ako mafia) a ako vysvetlovali pravidla tak sa ona rozrevala lebo to vobec nepochopila, co ja uplne rozumiem ani mne to nebolo jasne (iba preto som ako tak vedela co riesia lebo som to ako decko hrala raz) pri tom som bola a vysvetlila som deckam ze hrat sa chce len hre nerozumie a zahrali sa potom inu hru (mile od nich) kazdopadne reve hlavne ked nieco Nevie, nerozumie, nepamata, zabudla..
@matana2 ja vzdy dcere poviem, aby ked to na nu ide ta uzkost, nech vypne hlavu a premysla nad niecim co ma rada ...ked vidi, ze potrebuje dlhsiu pauzu nech sa ospravedlni na zachod alebo ze jej prislo zle ... aj ja som to tak robila ... ak ju kratka spomienka na oblubenu hru cinnost cloveka dostane naspat hned do nalady nech povie zopakujete mi to prosim? alebo pomylila som sa alebo nespravne som to spravila (podla situacie).... ja som z toho vyrastla okolo 11tich, teraz je zo mna sebavedomy extrovertny jedinec, dcera uz to ma tiez na ustupe a pocuvala som vsade ako este nie je emocne vyzreta a je citliva, naposledy vsak ucitelka na triednickej uz hlasila, ze bola situacia, kde cakala plac a prislo len mierne ticho a odpoved prepacte pani ucitelka ja sa to doma doucim a bola schopna pokracovat v praci na hodine... ale vidim to aj doma ked sa ucime, predtym prinkazdom novom ucive co jej neslo - dobre, ze sa o zem nahadzala - teraz uz len povzdychne a uci sa dalej...lyzovat dodnes nevie lebo mi na svahu chytila amok ako pri nicom inom ze ona sa to nikdy nenauci aj hore na kopci poculi ako sa ona lyzovat nenauci (oh to bolo predstavenie 😔) teraz sa vsak ucila skejtbordovat este aj spadla ja som cakala exploziu a prislo len - hmm caka ma este vela cvicenia vstala, usmiala sa!!! a isla dalej 😊😊 takze len vydrzat , opakovat ako papagaj a malymi krocikmi to spolu date, drzim palce
Dakujem dievcence za odpovede.

podla mna: povaha+vek....casom by sa to mohlo zlepsit