Acetón v moči

6. feb 2024

Prosim o radu. Moje dietatko podla mna vela papa a chuti mu. Ma 3 roky. Na preventivnej prehliadke sa zistilo, ze ma aceton v moci. A ja tomu nerozumiem. Ako moze mat dieta, ktore vela papa aceton v moci, ako keby hladovalo. Prosim pekne o vysvetlenie, lebo som z toho zufala.

alickapusinka
6. feb 2024

to môže mu začinať aj detská cukrovka.

autor
6. feb 2024

@alickapusinka A myslis, ze cukor pri preventivke nezistovali? Ci to by nebolo v moci?

autor
6. feb 2024

@alickapusinka Pozerala som priznaky cukrovky a nic z toho nema. Pije skor malo, ako vela. Necika casto. Nie je unaveny, ani podrazdeny. Papa vela, ale to nie je jeho hlad. Naberiem mu a spapa. Sameho ho ani nenapadne, ze uz treba papat.

anavixy
6. feb 2024

Nebol nedavno chory? Ketolatky vznikaju aj pri hyperglykemii aj pri hypoglykemii, pri chorobe, pri velkej fyzickej namahe… urcite treba zistit aka bola hladina glykemie, ak bola kontrolovana a ak nebola, tak riesit. Pediater ti co povedal, ako chce postupovat? Odporucil kontrolovat znova moc, krv? Moc kontrolovali papierikom?

autor
6. feb 2024

@anavixy Bol maly teraz chory, ale som citala, ze len ked neje jedlo pri chorobe je aceton v moci. No syncek jedol aj chory. Doktorka nam kazala o par dni doniest moc. Este rozmyslam, ci to nemohlo sposobit aj to ze nepije vela vody maly? Neviem cim sestricka kontrolovala moc, iba povedala ze je tam ten aceton ☹️. A ja teraz len citam na nete vystrasene, ze preco ho mal v moci.

katie253
6. feb 2024

Veľa acetonu moze spôsobovať aj nízky príjem tekutín. Môžeš kúpiť prúžky na moč v lekárni a aj doma skontrolovať.
Môj syn ma diabetes, čiže cukrovku, a aceton ma v moci ked ma vysokú glykemiu, keď zvracia alebo málo pije.

sluchatka
6. feb 2024

Aceton byva pri dehydratacii. Skus mu ponukat viac vodu, polievky atd .. pit musi

anavixy
6. feb 2024

Pri chorobe ked ma horucky, tam potom sa prehlbuje dehydratacia este obzvlast ked malo pije (resp. ked nezvysi prijem tekutin pri horucke). Sestricka kontrolovala moc papierikom (v ordinacii je to papierikom, to su tie testovacie pruzky co si vies kupit aj na doma, inak sa posiela do labaku) a tam by jej ukazalo aj cukor, co sa teda asi neukazalo, ked to neriesili. Takze urcite navysit tekutiny a malo by to byt ok 🙂 🍀

fiafia
6. feb 2024

Moja dcéra to mala keď malo píla.

alickapusinka
6. feb 2024

tak aspoň tak ale ja som mala aceton v moči teda prvky a dostala som cukrovku.

autor
6. feb 2024

A viete mi poradit, ake pasiky mam kupit v lekarni? Ze by som aj doma poskusala ci ma syncek v moci aceton.

alickapusinka
6. feb 2024

mne ked zistil tak ešte vždy to nebola cukrovka po všetkých vyšetreniach mi bolo povedane od príznakov do 5 mesiacov.

anavixy
6. feb 2024

V podstate akekolvek, daj si do googla “testovacie pruzky na moc” a najde ti viacero druhov, niektore toho testuju viac (ty chces hlavne ketolatky, ale ono je to fajn vediet otestovat aj zapal atd..), niektore menej, vysledok vzdy odcitas podla obalu (porovnavas farbu na pruzku a na obale).

20erika07
6. feb 2024

Musi viac pit, zvlast pri chorobe. Ked bola chora dcerka a malo pila, tiez ho mala v moči.

katie253
7. feb 2024

Napríklad tieto