icon

ADHD diagnostika: Ako zistiť, či má vaše dieťa ADHD?

angvis
15. jan 2025

Ahojte maminy
som čerstvo po rodičovskom a mám zmiešané pocity, moja dcéra má 9 rokov a majú takú novú mladú učiteľku, v zásade každí rodič má nejaký problém a u nás konkrétne sa začalo skloňovať adhd…
Dcéra je extrovertná, nebaví ju učivo v škole no na druhej strane má samé 1 a to sa skoro vôbec neučíme, ak tak, tak naozaj sa doma pekne sústredí, hneď sa naučí, keď sa hrá alebo si číta knižky tak je maximálne sústredená, nevrtí sa na stoličke, neodbieha (ani v škole - to mi učiteľka potvrdila), náladu má stabilnú a veselú, nikdy nebol problém s impulzivitou a pod… Objednala som ju na preverenie do špecializovaného centra, no chcela som sa opýtať aj na vaše skúsenosti… Údajne nepočúva stále sa pýta na akej strane sú, niekedy nechápe úlohu až ju učiteľka upozorní a keď si ju znova prečíta pochopí aj sama, ja mám skôr pocit, že nechápe, že je sama za seba a musí sa spolahnút na to, že buď bude počúvať alebo jej nik potom už nepomôže… neviem, môžem sa aj mýliť, ozaj to neviem posúdiť len ma to trochu prekvapilo… Dohovorila som jej nech sa už na všetko nehlási a nepýta a nech si poradí bez toho aby sa spolahla na pomoc učiteľky, len som chcela vedieť váš názor alebo osobné skúsenosti, ďakujem❤️

biba_18
15. jan 2025

neviem celkom na základe čoho sa u vás skloňuje adhd, keď je schopná doma sa sústrediť ani nepobehuje po triede, nie je impulzívna... ak sa v škole nevie sústrediť a je roztržitá, to bude skôr problém add a nie adhd. deti s adhd sú ako sa vraví z divých vajec, proste neposedia a nemajú ako keby pud sebazáchovy, fakt živly ...

angvis
autor
15. jan 2025

@biba_18 ďakujem za odpoveď ano skôr si tiež myslím že ak, tak add, možno to tá učiteľka len nevedela úplne pomenovať, každopádne i add je diagnóza so špeciálnymi potrebami? Neviem vlastne aký je v tom rozdieľ čo sa týka mojej dcéry a toho čo by ju čakalo

biba_18
15. jan 2025

@angvis áno, aj add dieťa má špeciálne potreby. nebudem ťa strašiť dopredu, najprv to musí mať diagnostikované - to je to najmenej čo pre ňu môžeš urobiť že ju zoberieš na vyšetrenie, dobre že si sa na to odhodlala. ak by jej to potvrdili, daj vedieť, potom hodíme reč ...

biba_18
15. jan 2025

@angvis rozdiel medzi adhd a add je ten, že adhd sú oproti add aj hyperaktívne - teda ako som písala, z divých vajec, impulzívne, naopak na deťoch s add ani človek nemusí vidieť že majú problém sa sústrediť keď sú tiché, pri extrovertoch si to človek skôr všimne že sa niečo deje ... to že sa dcéra vie sústrediť pri tom čo ju baví neznamená že sa vie sústrediť aj pri niečom čo ju nebaví ... ako sa správa doma? musíš jej všetko hovoriť od mala 20x kým vôbec zaregistruje že jej niečo hovoríš? neuvedomuje si čas? je roztržitá?

kacena4
15. jan 2025

ak mate v skole specialneho pedagoga tak sa spoj s nim a nech dietatu spravi orientacnu diagnostiku, popr. psychologicka skolska. nasledne budes vediet co a akodalej. neviem do akeho specializovaneho centra ste sa objednali ale add/adhd diagnostikuje len psychiater, avsak skolsky specialny pedagog vas vie nasmerovat ci to moze byt add alebo ma len problem s niektorou oblastou vnimania (napr. sluchovou)

biba_18
15. jan 2025

@kacena4 diagnostikuje aj klinický psychológ a nám ho diagnostikoval neurológ ...

kacena4
15. jan 2025

@biba_18 podla novych predpisov uz len psychiater ma opravnenie od lekarskej komory ci ako to u nich funguje, doteraz aj neurolog diagnostikoval. a klinicky psycholog len moze spravit testy a napisat do spravy ze "pravdepodobne" ide o adhd, ale potvrdit musi psychiater

biba_18
15. jan 2025

@kacena4 aha, nové predpisy nepoznám, tak ale ak je objednaná do cppap, tak tam jej hádam pomôžu, keď sú na to špecializovaní ...

angvis
autor
16. jan 2025

@biba_18 ahoj ako kedy, ale skôr nie, roztržitá, to neviem tiež posúdiť, veci si nezabúda ani úlohy nezabúda, ale ak sa učíme aj veci ktoré ju nebavia, tiež sa sústredí…
…čo sa týka času priznám sa, že sama ho neriešim, nemáme doma ani hodinky ani televízor, dcéra nemá tablet ani mobil u nás sa čas zastavil🙂 Jediné, čo je asi podozrivé je, že rozpráva trochu rýchlejšie, ja som to mala ako malá tiež a keď som bola v škole neustále mi bolo vyčítané že som roztržitá, takže možno som aj ja nediagnostikovaná🙈 Mne ako malej nebolo rozumieť tak som rýchlo rozprávala.
Na druhej strane potom okolo 10-12 roku som z toho akoby vyrástla aj reč sa mi sama upravila… Sama tomu nechápem no čítala som dnes že polovica z toho presne okolo tohoto veku vyrastie, preto jej nechcem dávať predčasne nálepky… ale áno indície tam určite sú

angvis
autor
16. jan 2025

@kacena4 ďakujem, nechcem aby sa to riešilo v škole, nechcem aby to dcéra vedela, ak jej aj dajú diagnózu určite jej to nepoviem, len budem vedieť, že s ňou treba inak pracovať..to už potom zistím čo ďalej, učiteľka mi sama
povedala, že s tým nič netreba robiť, len aby potom neskôr nemala problémy na druhom stupni. Čo je absolútna pravda. Ja som napríklad vizuálny tip a skončila som v umení, proste každý má svoju cestu a preto nechcem aby si o sebe myslela že je menejcenná. Známky má zatiaľ dobré čiže školu zvláda (zatiaľ). Keď bola malá, bola na orl na zmenšení nosných mandlí, nepočula kvôli ním odvtedy sme neboli na kontrole, napadlo ma či to nemôže nejako súvisieť tiež, údajne keď číta v triede tak dosť nahlas, akoby sa nepočula. Skúsim možno aj to nech jej skontrolujú. Ďakujem

kacena4
16. jan 2025

@angvis nemyslela som tym priamo sluch ako usi, ake skuchove vnimanie, skuchova pamat, skuchova diferenciacis to je presne to s cim vam vie pomoct špeciálny pedagóg v skole. to ze by jej zistili sdd/adhd a praca doma s nou je jedna vec ale ak vyrusuje v skole je to ine, treba to riesit so skolou. a je blbost zatajit dietatu co mu je, vobec sa nebude citit menejcenna, nema preco. ak ju k tej menejcennosti nevychovate. prave to ze to bude vediet moze sa sama ucit ako sa spravne ucit aby ju to neobmedzovalo

angvis
autor
16. jan 2025

@kacena4 ďakujem áno pochopila som to, to orl ma napadlo ešte tak pomimo.. Dám ju najprv pozrieť niekde mimo školy, na hodine nevyrušuje tak že by to bol problém sama učiteľka povedala že by to na mojom mieste neriešila, ale že jej mám dohovoriť aby sa proste nespoliehala na ňu, že jej zopakuje na akej strane sú a podobne.. Ževraj veľa detí to proste okuká si navzájom a ona sa vždy ako trubka nahlas opýta.. Ja ale nesúhlasím s názorom že by si z toho nič nerobila, máme v triede už tri deti s dys, majú asistenta a deti sa im smejú… nálepka je nálepka. Pokiaľ zvláda učivo, patrí medzi 5 detí čo maju samé 1, úlohy si ako jedna z mála zapíše a potom večer dopisujem ostatným na whatsup, proste veľa vecí zasa zvláda v pohode. Keď jej poviem aby mi doniesla telesnú nezabudne, nikdy nič nestratila, proste veľa vecí zas má ok a zvláda “život”

kacena4
16. jan 2025

@angvis tak potom to nevyzera na adhd, tie deti su uplne ine ako pises, moze to byt len povaha

angvis
autor
16. jan 2025

@kacena4 veď práve veľa vecí sedí veľa nie, viem že to tu za mňa nevyriešite🙂 len som sa chcela asi vyrozpravať a vypočuť si názor iných🙂) ale tá sluchová pamäť to ma zaujalo, no nič skúsim ju dať otestovať a uvidíme čo ďalej ďakujem za Vaše názory🌷