ADHD - rady a tipy ako pracovať s dieťaťom
Ahojte dcera podla dnesnych testov ma nabeh na adhd, nie je uplne hyperaktivna, ale viac ako je bezne a sustredenost je naozaj na bode mrazu. Cize v skratke zvysena aktivita a pozornost 0.
Prosim tie co ste uz absolvovali s detmi nejake poradne a pod. Ake napady a instrukcie na ppmoc dietatu Vam dali? Napr. Upozornovat dieta nech neodbieha od jedla stale, alebo nech vydrzi pri cinnosti. Ake rady Vam este dali na domace zlepsovanie?
Ma 6,5r
A nejake vitaminy na sustredenost uzivate? 🙂
ahoj, študutujem pedagogiku a didaktiku a robila som krátku prácu presne o deťoch s ADHD. veľmi ti odporúčam príručku pre rodičov detí s ADHD, prikladám link. https://www.martinus.sk/?uItem=438661
Videla som ju aj v knižniciach, ja som ju mala požičanú. Je skvelá pre presne deti v tom veku, ako máš dcéru a veľmi dobre sa číta, je tam veľa príkladov zo života a tak.
Z výživových doplnkov sa odporúča esprico, ale ak je tvoje dcéra unavená, má kruhy pod očami a nevládze ráno vstať odporúčam aj melatonín. Je dobrý na to, aby sa deťom s rozptýlenou pozornosťou večer urovnali myšlienky a dokázali zaspať, väčšinou už 30 - 60 minút od toho, ako spapajú melatonín.
Môj brat má tiež niečo ako ADHD, ale nemá to potvrdené všetkými troma odborníkmi, takže sa to potom uzavrelo tak, že nemá. Ale môžem ti stručne zhrnúť taký výcuc, že ako pracovať s takým dieťaťom.
V prvom rade - ADHD deti sú veľmi citlivé na pochvalu a kritiku. Keď u nich niečo pochváliš, neskutočne sa to zlepší, lebo chcú počuť pochvalu znovu a znovu. Treba chváliť naozaj čokoľvek, hlavne oblasti, s ktorými máte problém. Napr. : "dnes si sa obliekla naozaj rýchlo!" alebo "Som rada, že sme sa dnes vôbec nepohádali" a podobne.
Tiež - elektronika je zabijak týchto detičiek, je to pre oveľa návykovejšie ako pre iné deti. Odporúčam v tomto prípade poradie povinnosti -> elektronika a byť v tom naozaj pprecízny.
Deti s ADHD vedia veľmi dobre argumentovať, netreba sa s nimi púšťať do hádky, pretože ju pravdepodobne nevyhráte. Dôležitejšie je dať dieťaťu za pravdu, aby sa cítilo vypočuté. Napr. keď sa sťažuje, že obchod je ďaleko, dajte jej za pravdu, aj keby to malo byť len 100 metrov. Určite nehovorte že "ale veď je to blízko, nemrnči" a podobne, takto sa ľahko dostanete do hádky..
Ešte jedna rada - nečakajte, že bude niekedy poslušne sedieť. To nedokážu. Ak ju niečo zaujme, podporte ju v tom, vtedy bude vedieť sedieť aj 3 hodiny na mieste. Ak ju bavia chemické pokusy pre deti, podporte ju. Ak ju baví čítať knižky, podporujte ju. Hlavne myslite vždy na to, že tieto deti sú síce neposedné, ale väčšinou nesmierne inteligentné - nebudú dobré vo všetkom, pretože nevládzu držať pozornosť, ale majú šancu byť geniálne v oblasti, ktorá ich baví.
Veľa šťastia!
@maud13 dobry den, dakujem za odpoved, ano ona ma velmi vysoke iq aj namerane, len v niektoruch oblastiach jej to brzdi pozornost.
Verbalne hranici s genialitou, no neverbalne je priemer koli tomu ze sa nevie sustredit. Urcite pozriem knizku ktoru mi odporucate a dam na vase rady 😊
Dobrý večer, môžem sa spýtať boli ste s dcérou u psychológa alebo u akého odborníka?mam podozrenie, že syn má ADHD je predskolak
@veron900 dobrý deň, začať treba u psychológa, ten vás potom v prípade podozrenia odporučí na EEG - vyšetrenie činnosti mozgu, zisťuje sa tam, či má dieťa naozaj hyperaktivitu a potom ešte ku psychiatrovi (keďže psychológ a psychiater sú dve odlišné profesie). ak vám to všetci traja potvrdia, má dieťa ADHD.
Tak som to mala ja aj brat.
Keď mal syn 2 roky boli sme u neurológia na EEG mával silné nočné desy, no neurológ povedal ze to ma v poriadku že je len zivsi. Od vtedy sme neboli. Syn bol vždy náročnejšie dieťa no zvládali sme to ale pred dovŕšením 6 rokov sa jeho správanie rapídne zhoršilo a nič nepomáha a prejavy sedia na ADHD alebo ADD

@janhe co sa tyka doplnkov, tak sa doporucuje Esprico. A co sa tyka navykov dietata, to je velmi individualne, a treba pracovat 24/7.