icon

Ako často odsávať soplíky polročnému bábätku pri nádche?

janie7
3. okt 2025

Ahojte mamičky, dcérka má prvý krát nádchu a chcem sa spýtať ako často, prípadne či vôbec odsávať “vodnaté” soplíky. Pediatrička povedala, že pokiaľ je to nutné tak aj každých 5 minút, čo sa mi zdá fakt moc a prehnané. A teda či pri vodnatých soplíkoch nestačí len vatovú tyčinku namočiť do fyziologického roztoku.
Vopred ďakujem.

cyberk
3. okt 2025

Nestaci, odsavaj vzdy ked treba…ide o to dostat ich von a nie zatlacit dovnutra…

anonym_357317
3. okt 2025

Ja by som povedala, že vtedy, keď sa mu kvôli nim zle dýcha. Párkrát denne. Záleží aj, ako to znáša. Ak pri tom plače, tak to určite nebudem robiť každých 5 minút. Chápem pointu, že aby nezatekalo, ale to sa proste nedá.

janie7
autor
3. okt 2025
@anonym_357317

Ja by som povedala, že vtedy, keď sa mu kvôli nim zle dýcha. Párkrát denne. Záleží aj, ako to znáša. Ak pri tom plače, tak to určite nebudem robiť každých 5 minút. Chápem pointu, že aby nezatekalo, ale to sa proste nedá.

@anonym_357317 Veď práve, presne. Dnes som jej odsávala prvý krát, tak pri tom mrnčala, ale ona je rada na brušku, tak jej vytekajú samé.
Ďakujem.

janie7
autor
3. okt 2025
@cyberk

Nestaci, odsavaj vzdy ked treba…ide o to dostat ich von a nie zatlacit dovnutra…

@cyberk Rozumiem. Ďakujem.

svetlonos
3. okt 2025
@janie7

@cyberk Rozumiem. Ďakujem.

@janie7
odporúčam ozaj tak často ako treba. Nášmu malemu to z nádchy preslo vzdy na pľúca, hrizny kasel a to až bola paráda. Takze odsavam ano aj cez plač. Je ti lepšie potom ako trápiť sa s kaslom!

angeli121212
3. okt 2025

@janie7 ja som neodsávala ani omylom každých 5 minút ale vtedy keď som išla podávať kvapky a potom pred kojením resp.keď sa mi zdalo, že už to drobcovi veľmi vadí a samozrejme pred spaním

modrahruska
3. okt 2025

No tak zase s tym odsavanim to netreba prehanat, lebo to moze mat presne opacny efekt a soplov sa nezbavis. Cize normalne ak sa jej zle dycha, parkrat denne, ale nie kazdu chvilu.

michaela329
3. okt 2025

@janie7 odsavala som vždy pred kŕmením, odsavat treba, s tym, že sa potom budú tvoriť viac sa nedaj strašiť, je to hlúpa povera. Však aj Ty smrkaš podľa potreby. Pred odsavanin daj roztok z lekárne - poradia Ti, aby to išlo lepšie von.

modrahruska
3. okt 2025
@michaela329

@janie7 odsavala som vždy pred kŕmením, odsavat treba, s tym, že sa potom budú tvoriť viac sa nedaj strašiť, je to hlúpa povera. Však aj Ty smrkaš podľa potreby. Pred odsavanin daj roztok z lekárne - poradia Ti, aby to išlo lepšie von.

@michaela329 nie je to hlupa povera, nadmerne odsavanie moze naozaj uskodit a nemozes predsa porovnavat smrkanie a odsavanie, ved to je nieco uplne ine hoci s podobnym vysledkom. A nie je to len o vacsom tvoreni soplikov, ale mozes poskodit sliznice. Opytaj sa normalnej pediatricky a uvidis.

michaela329
3. okt 2025
@modrahruska

@michaela329 nie je to hlupa povera, nadmerne odsavanie moze naozaj uskodit a nemozes predsa porovnavat smrkanie a odsavanie, ved to je nieco uplne ine hoci s podobnym vysledkom. A nie je to len o vacsom tvoreni soplikov, ale mozes poskodit sliznice. Opytaj sa normalnej pediatricky a uvidis.

@modrahruska normálna pediatrička mi to aj povedala, že odsavat pred kŕmením a podľa potreby.

anonym_3f378b
3. okt 2025
@modrahruska

@modrahruska keď tomu nerozumieš, nepíš hlúposti. Oddávať hlavne malým deťom je potrebné veľmi často. Aby bol nos čistý, dýchanie priechodné!!! Ak je to potrebné, aj 20 krát za deň! A že sa soplov nezbaví, ak bude často oddávať je totálna blbosť!
@modrahruska a Ty rovnako. Pokiaľ nevieš, čo je pravda, tak nerieš. Ak Ti pediater radi iné, zmeň ho, radi Ti zle.
Autorka, malým deťom je potrebné oddávať hlieny tak často, ako sa dá. Nepoškodis sliznicu, pomôžeš dieťaťu.

modrahruska
3. okt 2025
@anonym_3f378b

@modrahruska keď tomu nerozumieš, nepíš hlúposti. Oddávať hlavne malým deťom je potrebné veľmi často. Aby bol nos čistý, dýchanie priechodné!!! Ak je to potrebné, aj 20 krát za deň! A že sa soplov nezbaví, ak bude často oddávať je totálna blbosť!
@modrahruska a Ty rovnako. Pokiaľ nevieš, čo je pravda, tak nerieš. Ak Ti pediater radi iné, zmeň ho, radi Ti zle.
Autorka, malým deťom je potrebné oddávať hlieny tak často, ako sa dá. Nepoškodis sliznicu, pomôžeš dieťaťu.

@michaela329
@anonym_3f378b
Nemam absolutne ziadny dovod menit pediatra, odsavanie netreba prehanat, potvrdili mi to viaceri lekari 🙂

janie7
autor
4. okt 2025

Ďakujem dievčatá, budem sa riadiť zlatou strednou cestou, odsávať podľa potreby ale s mierou😉