Ako deti s pomalším vývojom dobehli rovesníkov?
Ahojte, hľadám detičky, ktoré v začiatkoch života vôbec nepatrili k tým šikovným, ba dokonca zaostávali za tabuľkami ci inými rovesníkmi a pekne z toho "vyrástli". Napíšte mi prosím, v čom Vaše deti zaostávali a kedy alebo akým spôsobom to dobehli.
Ďakujem veľmi pekne ❤️
Ahoj, ja s detičkami pracujem, poznám ich viacero. V čom máš pocit, že zaostáva? Je to malé bábätko, psychomotoricky vývin?
co znamena zaostaly?? moze byt oneskoreny a to tiez rozne mesiace cim viac tym ostava viac nasledkov. avsak deti nejdu podla tabulky az 50% deti je mimo tabuky ale kedze si nepovedala nic blizsie tazko radit
Dôležité je tiež, ako si prišla nato že zaostáva. Náš pediater mi na syna v jeho šiestich mesiacov povedal, že je na hranici retardacie čo sa týka psychomototickeho vývoja. Povedal to na základe päť minútovej poradne, kde syna ani nepozrel, len sa spýtal či sedí. V duchu som sa len zasmiala nakoľko s deťmi chodím od ich narodenia ako samoplatca na fyzioterapie, kde terapeut na základe vyšetrenia a polhodinoveho sedenia vždy zhodnotí stav a povie nám čo ďalej. Vtedy sme tam zhodou okolností boli deň pred poradnou a fyzio nám povedala, že je veľmi popredu vzhľadom na tabuľky a rovesníkov, takže sme riešili a zlepšovali len kvalitu pohybu. Inak všeobecne žijeme v takej dobe, že matky sa predbiehajú ktorej dieťa bude skôr chodiť a pritom pre tie deti je to viac na škodu ako na úžitok. Chodiť by sa malo dieťa naučiť až po roku života a najdôležitejšie obdobie je stvornozkovanie, pričom mnohé deti ani nikdy nestvornozkovali a rovno začali chodiť. Takže nevesaj hlavu a hlavne svoje dieťa neporovnavaj. Možno je šikovnejšie ako rovesníci, len ty si to pre tlak spoločnosti ani neuvedomujes 🙂
Dieta musi/malo by do cca 6 rokov zivota zvladnut urcite kompetencie. Ale kazde si urobi svoj vlastny koktejl a ide v poradi v akom mu to vyhovuje... takze co to znamena naprikald "zaostavanie"?
moje obe boli popredu co sa PMV tyka ale naprikald starsie zacalo rozpravat strasne neskoro, az okolo 3 rokov. Dnes ziaden problem, pusa mu ide tak, ze niekedy spominam na obdobie ked nerozpravalo 🙂
@animus stvornozkovanie je sice dolezita etapa, ale su jednoducho deti, ktore nestvornozkuju. Mam take doma... Proste zacalo chodit. Chodenie je akvizicia, cize sa neda naucit. Konkretne moje obe deti boli popredu v PMV a teda poriadne popredu a ja som bola s hlavou v smutku (obrazne povedane) pretoze by som bola brala, keby zacali chodit neskor.... obe okolo 9m ...
@cookie29 môj syn má tiež teraz 9 mesiacov a snaží sa už chodiť okolo nábytku. Tiež z toho nie som moc nadšená ale našťastie aj stvornozkuje tak dúfam, že mu to ešte aspoň mesiac vydrží. Ale aj tak, tým že sa tak skoro postavil na nohy musíme cvičiť brušné svaly aby vydržala chrbtica ten nápor. Ja chápem že niektoré deti nestvornozkuju a idú si svoje, skôr som narážala nato, že je veľa mamičiek, ktoré deťom "pomáhajú" aby začali čo najskôr chodiť. Napr. môj synovec chodí od ôsmeho mesiaca, neviem či sa to captanie dalo nazvať chôdzou ale mamička bola spokojná. Chlapec má dnes už tri roky, spadnutu klenbu a krivi chrbát. Ale aj tak sa všade rodičia chvália že chodí už od ôsmich mesiacov. To som chcela povedať, že toto predbiehanie a súperenie je pre deti len na škodu nie na osoh, že niektoré deti nestvornozkuju možno len kvôli rodičom. Poznám také mamičky, ktoré sú smutné že ich dieťa má už rok a nechodí len stvornozkuje, pritom by mohli byť spokojné
@animus moje bohuzial v 9m chodili, nie okolo nabytku, ale teda normalne preslo par krokov, otocilo sa a pokracovalo chodzou. Vo volnom priestore... ale napriklad pretacalo sa na brusko ked malo 2m a hlavicku drzalo od narodenia... a tiez to sutazenie nechapem... pretoze sorry, ale zvladat rocne dieta, ktore vylezie na operadlo gauca kym sa vysmrkas alebo si zo suflikov v kuchyni urobi rebrik, keby mi dali na vyber ... ale nikto sa nepytal. Ale tiez sme chodili na kontrolu k fyzio a boli sme aj u osteopata.

Ahoj pokial ide o vyvoj kazde dieta ma ine tempo
vacsinou je to zdravotny problem a to sa nemoze porovnavat s inymi detmi a aj keby nebol problem porovnavanie deti je hluposť
nas maly bol trosku ,,pozadu ,, podla tabuliek tahalo sa to snim od narodenia - slabe brucho , hypertonik, preferencia lavej strany ale ja som neriešila pokial isiel po linii vyvoja bolo mi jedno kedy to spravi hlavne nech to robi tak ako sa to ma
inštruktorka nam vravela ze deti do 2 rokov sa všetky nakoniec dobehnú a budu na rovnakej urovni a mala pravdu , maly ma skoro 2r a vidno že s detmi v skupine na cvičku su velmi podobno na tom
maš pocit že tvoje dieta je pozadu ?