icon

Ako efektívne znižovať horúčku u malých detí?

janett_fashion
23. jan 2025

Dobry den/ahojte poprosila by som Vas o radu. Teraz je vsade viroza a kazdy ma.horucky. Tiez aj manzel.od ktoreho pravdepodobne dostala aj dcerka. V utorok o 16.00 hod jej vystupila teplota a odvtedy horuckuje. Davam jej paralen a nurofen. Do dnesneho dna mala teploty tak po odratani v konecniku tych 38.7 /38.3. Dnes rano mala 39.2 po odratani dala som jej cipok a klesla na 38.2 nevedela som ju uplne zrazit nie je to problem ? Lebo teraz opat musim cakat hodiny do podania dalsieho capiku. Je to moje prve dieta a nemali sme doteraz nikdy taketo teploty ani z ockovania. S doktorkou som samozrejme volala povedala ze.mam pockaj 2/3 dni ze to moze byt aj so zubov lebo ma obcas aj hnacky.
Dakujem vopred

katie253
23. jan 2025

@janett_fashion striedať môžeš paralen a nurofen čipky po 4 hodinách. Ak by nešla horúčka dole ani hodinu po podaní môžeš urobiť zabal. 2 minútky otierať ruky, nohy, hrudník vlažnou vodou ( nie studenou) a zabaliť do deky na 15 minútky. Opakuješ 3x.

mamkatramka
23. jan 2025

Môže byt aj zo zúbkov, ale my už na 4. deň teplotovania ideme k doktorke (keď má nad 38 stupňov)… ak sa nedarí teplotu zraziť, dať dieťatku na hrudník vlažný zábal (nie ľadový) na 5 minút. Potom opakovať… a dávaj pozor aby nemalo studené končatiny, vtedy sa nemôže dávať.

anavixy
23. jan 2025

Zrazila si ju uplne, teplotu nemas zrazit na 37.. pokles pod 38,5 je dostacujuci, ani sa nesnaz zrazat viacej (mohla by potom teplota prudko stupnut a prave vtedy hrozia febrilne krce, nie len ked ma dieta 40ky). Pokial podavas adekvatne davky liekov podla vahy, je to ok, striedat mozes ideal po 4h, vynimocne po 3 (ak by mala 39 napr uz po troch), ale musis dodrzat max. dennu davku liekov (ibuprofen 30mg/kg a paracetamol 60mg/kg za 24h).
Zo zubov to podla mna nie je, hlavne ked aj muz horuckoval, hnacky tiez nie su “zo zubov”, ale z virozy, no kazdopadne pockaj do zajtra. 🙂
Fyziklane chladenie, zabaly a pod. sa maju davat az nad 39-39,5 ak horucka neklesa cca hodinu po podani liekov alebo ako doplnok k podaniu liekov pri horucke vyssej ak 39,5 alebo ked je horucka nad 39 a este je daleko do dalsej davky liekov, urcite nie v pripadoch ake popisujes 🙏 je to zbytocne stresujuce pre dieta, robis to dobre, teplota klesa dostatocne.

majamat
23. jan 2025

paracetamol a ibuprofen mozes davat aj sucasne, vobec to nemusi byt po hodinach, ale tak ako potrebujes, no musi byt dodrzane davkovanie konkretneho lieku ( co znamena, ze 2 davky konkrenehj ucinnej latky musia amt odstup od seba niekolko hodin, netyka sa to inej ucinnej latky, mysli sa tym rovnaka ucinna latka , cize 2 davky paralenu a medzi nimi tusim 6hod, ibuprofen 2 davky a medzi nimi 6hod, ale Ipruprofena a paracetamol kludne aj naraz samozrejme z kazdeho 1 davka ). tym, ze je to rozdielna ucinna latka, nehrozi predavkovanie podanim dvojnasobnej davky. samozrejme lieky sa navzajom ovplyvnuju tak, ze sa zvysi ucinnost, co je ale pri takomto podani ziaduce. je to cielom takehoto podania.

no ako sa tu pise, nezrazaj moc nizko teplotu za kazdu cenu. ak poklesla o 1°C, lieky zaucinkovali dobre. neviem teda co konkrente mas, aky liek, ale tu druhu ucinnu latku mozes podat, ak by si zachytila opatovne stupanie teploty.