Ako podávať Duphalac 1,5-ročnému dieťaťu?
Ahojte, syn má dlhodobý problém so zápchou. Dr nám predpísala duphalac, máme dávať ráno, viac nepovedala. Mám dávať 5ml ? Alebo 10 ? Máte nejaký tip ako to do dieťaťa dostat ? Nemohla by som to dať do mlieka ktoré pije v noci ?či to zmení chuť ?
@stellarstar čítala a ty?
Máš aj skúsenosť a vieš poradiť na moje otázky, alebo si sa len prišla spýtať či som čítala pribalovy leták, kde nič z toho čo sa pýtam uvedené nieje a ani skúsenosti iných
@stellarstar naschvál som si prečítala aj ja príbalový leták a je tam dávkovanie od 5 do 10 ml nie je špecifikované bližšie a tiež o mliečnych produktoch a lieku sa nič nepíše. Ano autorka môže predpokladať, že asi sa teda môže s mliekom podávať ale úprimne či je zlé na tom, že sa chcela poradiť...?
@angeli121212 presne tak, viem že píšu 5-10 ale zaujímali ma napríklad skúsenosti mamičiek. Alebo ma zaujíma aj to či deti zbadali v mlieku že to inak chuti, alebo ako boli ochotné to vypiť, keďže vek 1,5r ešte nieje taký, že sa dá len vysvetliť že toto pomôže a každé dieťa to bez problému vypije.
Ale tak treba si rypnut no 🤷🏻♀️
@angeli121212
+ autorka tak dám prv 5 ml možno bude stačiť uvidíš, keď pomôže môže ostať pri 5ml keď nie tak zvýšiť na 8 alebo na tých 10 ml. Každý jedinec reaguje inak. Keď je tam napísané užívať rano tak užívanie nebude večer a s mliečnymi výrobkami by som nepodávala
@stellarstar tak vidíš teraz si jej reálne pomohla
Duphalac je sladkej chuti, vôbec nebudeš mať problém, aby to vypil, taký sladký sirup. Na začiatok daj 5ml a uvidíš, či zaberie
@marianini17 prečo by to nemalo take malé dieťa užívať ?
Ja som našej lekárke písala mail, že syn ma problém s kakanim. Má tvrdu stolicu, plače pri vyprázdňovani atď. Na stravu dbáme, je veľa ovocia, zeleniny, jogurty, ovsené vločky. Nejedava takmer vôbec ryžu, mrkvu, pečivo.. dostatočne pije a má dosť pohybu.
Odpísala nám nato, že nám poslala do lekárne duphalac a nech užíva ráno a nech aj naďalej dávame pozor na stravu
Moze to uzivat, mozes to dat do mlieka, je to len laktuloza-cukor, je to sladke, najprv davaj 5ml, uvidis ako dieta zareaguje, moze ho aj boliet brusko a prehnat, ak to nepomoze, tak po par dnoch zvys davku a ked sa stav upravi, zasa ju znizuj. Ak si si ista ze ma dostatok vlakniny v strave, tak davaj Duphalac, ale u nas pomohla uz aj vlaknina v prasku, ak by si chcela vyskusat 🙂
@anavixy má práveže dosť, práveže toto musíme sledovať aby jej nebolo až príliš, lebo ozaj zje veľa.ovocia veľa.zeleniny, ľúbi ovsené vlocky, kaše, strukoviny..
Skúsime teda ten duphalac, lebo už mám pocit že sa aj boji kakať.
Prípadne myslíte že mám požadovať nejaké vyšetrenia od lekárky ? Alebo je to v tomto veku časté ?
Tak to urcite ma dost… vysetrenia, hm, u nas sa to celkom fajn upravilo, ale teda moja dcera nemala problem s bolestou bruska ani nic take, len tvrdu stolicu, takze ja som ine neriesila. Ale v mamickovskej skupine mame 2-3 mamicky, ktore to riesili, deti mali tvrdu stolicu, nafukovanie, bolesti bruska a tam sa potvrdila ABKM, tiez okolo 1,5r. Takze zalezi ci ma aj ine problemy a ci napr ten Duphalac pomoze, ony pisali ze im nepomahalo nic, preto to dalej riesili.
A teda u nas pomohol aj nocnik, este pred vlakninou, tam jej to proste islo lahsie…
@anavixy nemám pocit, že by bolelo bruško ani nafukovanie. Akože má ho vypuklé, ale asi len tak klasicky detsky. Avšak keď nejde kakať tak ma zlú náladu, liha si, doslova pôsobí nešťastne a unavene a niekedy tlačí priebežne aj celý deň a nič. Potom keď sa s plačom podarí vykakat, tak zrazu iné dieťa, veselé, energicke
Tak to ta lekarka riadne odpinkala. Nie, nie je to bezne, ze 1,5 rocne ma tvrdu stolicu. Pozaduj vysetrenia. Synovec mal tvrdu. Ma intoleranciu na laktozu.
@marianini17 pohybovo je podľa mňa fajn, behá, skáče, chodí po schodoch, na odrážadle, po preliezkach. U fyzio sme v sledovaní, má hraničnú hypotoniu ale nepotrebuje ani cvičenie ani nič podobné.
@beata_k a na aké vyšetrenia sa pýtať ? Na gastro ? Čo tam robia takto malému dieťatku ?
To neviem, co robia, ale nemozes to nechat tak, nech robia cokolvek. Ano, zacala by som gastrom.
Nám osobne ten liek vôbec nepomahal. My sme užívali Forlax 4g jeden sáčok ráno rozmiesany v dzuse. Z našej skúsenosti radím skôr toto
Ja myslim, ze to z krvi zistuju tieto alergie a intolerancie, vypytaj si vymenny listok, nech mas istotu. Ked ho to takto celkovo ovplyvňuje, mozno tam bude nejaky hlbsi problem 😏 neviem ci by som zrovna agresivnym nazvala duphalac, ale makrogol je vraj ucinnejsi ako laktuloza a ma aj menej neziaducich ucinkov, ten obsahuje aj ten Dulcosoft
@marianini17 a Dulcosoft obsahuje teda co?
@marianini17 no ved ale ja som pisala o makrogole ako o ucinnej latke v Dulcosofte, nie o pripravku s rovnakym nazvom. Ze makrogol ako ucinna latka je lepsi ako ucinna latka laktuloza.
@marianini17 pozerala som teda ten dulcosoft len je všade nedostupný, takže s tým si momentálne nepomôžeme
Ahoj,.ja som to malej dávala ráno 10 ml do džúsu s vodou...dala nám to gastro dr...ale chcem ešte upozorniť, že malého z toho môže prvé dva dni bolieť bruško a dosť ho nafukovať, aspoň u nás to tak bolo....

Príbalový leták si čítala?