icon

Ako podporiť dieťa s atypickým autizmom pri odklade školy?

9. jún 2025

Ahojte mamičky,
mám syna, nedávno sme boli u psychologičky, ktorá mu diagnostikovala atypický autizmus. Syn je predškolák, ale v cpp mu odporučili odklad z dôvodu horšej komunikácie, grafomotoriky a pozornosti (o dg. sme počas testov v cpp ešte nevedeli, diagnostikovaný bol až o mesiac neskôr).
Necelý rok chodíme aj na logopédiu, pani logopedička tiež odporúčala odklad, ale vravela, že syn veľmi rýchlo napreduje.
Za posledných pár mesiacov urobil veľký pokrok a tu nastáva problém.
Veľmi by chcel ísť do školy s kamarátmi (vzhľadom na autizmus dlho trvalo kým si na nich navykol), ale ako jediný z triedy má mať odklad...
Ako mu mám pomôcť zvládnuť to, že si bude musieť zvyknúť na nové deti v škôlke a že sa vlastne nikam v budúcom roku neposunie?
Sama sa s tým ťažko zmierujem, trhá mi to srdce, ale viem, že na školu ešte nie je 100% pripravený..

tanyan
9. jún 2025

Čo je príčinou "horšej" komunikácie, grafomotoriky a pozornosti? Je to následok nejakej choroby prípadne iná nedávna príčina alebo bol od narodenia vývoj neštandardný?
Ty si poznáš dieťa najlepšie. Zapísaný do školy musí byť zo zákona bez ohľadu na to či zostane v škôlke alebo nie. Do konca augusta sa môže naozaj ešte veľa zmeniť.
Keď si porovnáš náročnosť zvládnutia ďalšieho roka v škôlke a potrebu zvýšenej podpory v škole, tak vieš čo zvládnete lepšie. Možno by to s tými kamarátmi a Tvojou pomocou predsa len v tej škole zvládol.
My sme zvažovali predčasné zaškolenie, ale potom sme to nechali tak a dcéra išla do školy podľa zákona. Neľutujem, nič nezmeškala, ale teraz všade trčí. Tak sme popracovali na tom, aby nevnímala negatívne fyzickú prevahu (výška, váha, puberta). 😀

autor
12. jún 2025
@tanyan

Čo je príčinou "horšej" komunikácie, grafomotoriky a pozornosti? Je to následok nejakej choroby prípadne iná nedávna príčina alebo bol od narodenia vývoj neštandardný?
Ty si poznáš dieťa najlepšie. Zapísaný do školy musí byť zo zákona bez ohľadu na to či zostane v škôlke alebo nie. Do konca augusta sa môže naozaj ešte veľa zmeniť.
Keď si porovnáš náročnosť zvládnutia ďalšieho roka v škôlke a potrebu zvýšenej podpory v škole, tak vieš čo zvládnete lepšie. Možno by to s tými kamarátmi a Tvojou pomocou predsa len v tej škole zvládol.
My sme zvažovali predčasné zaškolenie, ale potom sme to nechali tak a dcéra išla do školy podľa zákona. Neľutujem, nič nezmeškala, ale teraz všade trčí. Tak sme popracovali na tom, aby nevnímala negatívne fyzickú prevahu (výška, váha, puberta). 😀

@tanyan od narodenia má trochu posunutý vývoj, ale stále to v určitom okamihu dobehne.. teraz mám napríklad pocit, že za tie 2 mesiace od testov v cpp sa riadne posunul vpred čo sa týka pamäte, aj tej komunikácie.. Určite mu ten rok v škôlke prospeje čo sa týka dozretia, ale neviem, či si zvykne na úplne nový kolektív a toho sa bojím najviac.. zároveň bude tiež dosť vytŕčať lebo už teraz je celkom vysoký..