icon

Ako pomôcť 18-mesačnému dieťaťu, ktoré odmieta kakať?

venividivikinka
29. mar 2024

Častá téma, prešla som diskusie, ale chcem mať aj vlastnú, ak sa nenahneváte 🙂

syn mal kvôli abscesu (mal okolo 6-9mesiacov) na dupke bolestivé stolice, následne začal zadržiavať stolicu - to sa okolo roka poriesilo - a odvtedy sa striedajú dobré kakacie obdobia a zlé.

Samozrejme sme boli na gastre, ale výsledky mal v poriadku, celiakiu nemá, usg a krvne testy OK, alergie na imuno nezistene. ďalšie kontroly sme nedostali, takže, prosím - áno, viem, že naj je ísť za dr, ale termín dostanem tak za tri mesiace (zrejme si ho aj tak poprosím po sviatkoch), a dovtedy potrebujeme odfungovat.

Syn cca dva-tri týždne jednoducho nekaká. Predtým tiež kakal tak každé dva-tri dni. Teraz ale vidno, že jednoducho ani neskúša. Občas si zanarieka, že vidím, že mu treba a je nervozny, ale on jednoducho kakať nebude. jediná vec, ktorá pomáha, je easylax a po nom nasleduje neuveritelny rev, trvá to celé nejakých strasnych 5-10 minut, kedy z neho vyletí hovienko.

kazdy den papa namocene a podrvene lanove semiacka, pije vodu, davam aj lyzicku olivoveho oleja, a posledne tri dni som zacala davat uz aj forlax rano a vecer. samozrejme, slivkove vyzivy, stavy, vela zeleniny, ranajkuje ovsenu kasu s jablckami, nepapa vela peciva.

ked sa vykaka, hovienko nie je uplne zapchove, ze popraskane "bobky", je to take normalne hovienko, snad trosku tvrdsie. ale na moj vkus, ze co vsetko robime pre zmakcenie stolice, mam pocit, ze je stale pomerne tvrde. pri celej tejto snahe by som fakt cakala riedku stolicu, ale hovienka naozaj nie su uplne makke.

tak sa chcem opytat, ci nahodou neviete:

1. ako dlho moze dieta uzivat easylax? je na obcasne pouzitie, lenze u nas naozaj nefunguje nic ine. davam raz za tri dni. ked som bola na gastro, dr povedala, ze moja uloha je po troch dnoch uz naozaj urobit vsetko na svete, aby sa vykakal, ze hovienko musi ist von... on naozaj je "zapchaty" zospodu, tak ja mozem mu podavat prve posledne, ale to spodne hovienko nedostanem vonku... cize ked funguje easylax, tak ho dat? cim to nahradit, ak nemam davat easylax vkuse?

2. co vam naozaj pomohlo na zmakcenie stolice okrem toho, co som pisala vyssie?

3. mate nejake ine typy, ako mu pomoct, pripadne co by tu tvrdsiu stolicu mohlo sposobovat? mliecne velmi nepapame, este ho kojim, obcas je v jedle maslo. a jogurt davam raz za cas, odsledovala som, ze z neho ta stolica nie je horsia.

akekolvek typy su vitane, vdaka

berie aerius a imunoglukan (obidve na odporucania dr)

werony_n
29. mar 2024

@venividivikinka mali sme podobný problém s dcérou, teraz jej dávam každé ráno biogaiu a kaka minimálne raz do týždňa a v pohode, nebolí ju to , neplače . Predtým to bolo strašné. U nás nebol žiaden zdravotný problém skôr len to mala zafixovane v hlave, že ju to bude bolieť

venividivikinka
autor
29. mar 2024

@werony_n ano, určite aj u nas je to primárne psychologické. Ale teda maksia stolica by mu pomohla. Biogaigiu davame :(

andrea_82
29. mar 2024

Tiez sme si tym presli do starsim synom. Rovnako nebol ziaden zdravotny problem, skor psychicky. Sice chodil cca raz za tyzden, nie ako vas. Ale proste musel len vyrast a pochopit, ze cim skor pojde, tym to bude lepsie.

tanyan
29. mar 2024

Má dostatok vitamínu D?

kitycat
29. mar 2024

U nas pomaha cuketa a naozaj zrele kiwi

venividivikinka
autor
29. mar 2024

@tanyan netuším... Davam dve kvapky denne, kym nebude pekne slnecno. Davam decko od jameisonu

simona92101
29. mar 2024

@venividivikinka skus zaradit vlakninu,napr.od Bebi.a inak,tvrda stolica moze byt ako priznak ABKM

lb1984
29. mar 2024

@venividivikinka moja mala mala obdobný problém tiež sme skončili kvôli tomu na gastro a je ta preto sledovaná od 2 rokov. Zmyslom gastro je vylúčiť fyzickú príčinu co sa Vám stalo. Upozornenie pre teba ja som to riešila minimálne čipkom za celú dobu ho dostala max 3 krát. Trápili sme sa s tým od 1.5 roka do 5 rokov, v 3 rokoch to bol masaker. Nepomáhala vláknina, slivky, pitný režim, ovocie, zelenina, probiotika proste nič. Keďže sme vedeli ze sa musí jednať o psychicky problém tak som do nej nechcela pchať prehanadla-ich problémom je ze si môže na nich telo zvyknúť. Teraz ma pomaly 7 stále chodíme na kontroly na gastro každých 6 mesiacov ale len na zhodnotenie stavu. Teraz v 6 rokoch to uz máme relatívne OK, ale sledovať kedy bola na toalete musím lebo sa ešte niekedy stane ze je 3 deň a ona ani za toho.... na toaletu nechce. Mne najviac pomohlo:
1. Zmenila som probiotika ak je ok berie probiofix, ak nekaka na 2 deň nasadzujeme Enterinu /predtým mala na striedačku biogaia a probiofix/
2. Sledujem pitný režim teraz vyznejem ako "super" matka ale len kvôli tomu aby sa nestalo žeby mala tvrdú stolicu
3. Je všetky mliečne výrobky- jogurty, syry atď s výnimkou mlieka pije len bezlaktozove
4. Ak sa nám opakuje ze nekaka 2 deň na 3 musí na záchod dávam výber- cipok alebo pôjde sama čuduj sa svete aj keď jej to trvalo spravidla 2-3 hodiny s prestavkami na poprechadzanie, drepovanie 🙈, masírovanie brucha, vždy z nej niečo vyšlo.
5. Neviem akú rolu v tom to hraje ale od dovŕšenia 6 roka je každý deň aspoň jedno jablko ....

lb1984
29. mar 2024

@venividivikinka ešte ako som spomínala trápili sme sa s tým od 1.5 roka, v 3 rokoch som pre.... čas a nebola na vecku 5 dní pričom sa na 5 deň aj zgrcla zlakla som sa ci nemá dáku obstrukciu lebo bola ako handrova bábika, dali sme 2 čipky nezabrali - šli sme teda na pohotovosť- vyšetrili ju, urobili jej klistir (to bola nedela) a ani po klistire sa neskakala (čiže za 24 hod dostala 2 čipky + klistir a absolutne nic) Až na druhý deň dala pár bobkov. Naša gastro nás hneď vzala urobila UTZ - jej odpoveď bola ze niektoré deti nechodia na toaletu aj 4 dní ze je to u nich fyziologicky v poriadku. Čiže mrnavej som spôsobila traumu do konca života po vyšetrení na chirurgii a mala bola v poriadku - len dieticka chyba.

sluchatka
29. mar 2024

@venividivikinka na gastre by mali predpisat nieco na zmakcenie stolice- napr makrogol. A skus pridavat vlakninu napr od Nestle- optifibre