Ako pomôcť 2-ročnému dieťaťu, ktoré sa zajakáva?
Mamičky, budem rada za každú skúsenosť, radu. Mám 2 ročnú dcérku, ktorá doposiaľ nemala žiadny rečový problém, práve naopak - vynikala tým ako tak skoro dokázala rozprávať aj rozvité vety, s mojou pomocou vedela doplniť aj slová príbehu. Asi 6 dní dozadu dostala virózu, 1x v živote vracala a videla som na nej že sa zľakla. Od ďalšieho dňa sa zajakáva, ale takým štýlom že sa rozbieha aj na 7x, až to vzdá, dokonca mám pocit že rezignovala a prestáva rozprávať úplne, stále by len chcela dudku (na upokojenie). Vidím na nej že je z toho sama nešťastná, doposiaľ sme veľa spievali, recitovali a zrazu nemôže.
Naozaj som z toho nešťastná, ak máte akúkoľvek skúsenosť napíšte, alebo rady ako jej pomôcť
Odznie to? Keď sa jej nedarí a zajakáva sa mám za ňu to slovo doplniť alebo nechať ju sa s tým pasovať? :((
nechaj ju tak, neupozornuj. v tomto veku je to fyziologicke, t.j. vela deti tym prejde, treba ju len zastavit, nech sa stisi, ukludni a pojde to lahsie. lebo mozog funguje rychlejsie ako usta. drzim palceky
mojej to prešlo behom pár týždňov...
ja by som jej pomohla a za ňu doplnila slovo...
v inej situacii sice ale predsa bola moja dcera, ktora velmi casto opakovala zaciatocne alebo koncove slabiky napr ma ma ma maturita, maturi ta ta ta. Mala tak 3-4 roky az do 5, no a objednala som ju na logo a kym sme dostali termin aj ju to preslo. Akoby len potrebovala dozret a ustocka sli skor ako mozog poskladalslovo. Neupozornovali sme ju, zakazala som celej rodine ju opravovat,proste nech nema ziadny stres z toho. Tvojej dcerky mi je luto,ale verim, ze za par tyzdnov to ustupi do stratena samo
Len to nenechávaj len tak že to samé prejde, treba navštíviť logopéda a riešiť to hned a zavčasu. Lebo moja kamarátka (40r) sa zajakáva a rodičia to ignorovali, že však to prejde a samozrejme neprešlo. Keď až v dospelosti sam navštívila logopéda a rôznych lekárov aj šarlatánov, skúšali všeličo a nepodarilo sa. Všade jej povedali že to je už zastarané a už sa to nedá liečiť, že škoda že neprišla skôr zakiaľ to bolo čerstvé. Hrozne sa hnevá za to na svojich rodičov že to ignorovali, veľmi sa trápila a trápi či v škole potom v zamestnaní, detská sa jej vysmievali a ani si kvôli tomu nemôže vybrať zamestnanie ktoré by ju bavilo. Psychicky sa vlastne trápi celí život a ani si nemôže kvôli tomu nájsť partnera a pritom je pekná, múdra a šikovná .
Susedov chlapček, keď bol maličký vyskočil na neho kohút. Veľmi za zľakol a začal neskutočne koktat, až si rucickou pridržiaval pusu. Prešiel skoro rok, kým sa to samo upravilo.

Hlavne ju upokojit. Nech spomali. Mozno ma prave ze v hlave prilis vela slov ktore ale este "nestiha" povedat.
Nech pocka. Predycha. A tak pokracuje... ak chce dudku na upokojenie aj to je ok.
Tiez som to to mala ze sa jedno zajakavalo. Resp ako y nevedelo povedat co chcelo.. lebo nevedelo co skor povedat...