icon

Ako pomôcť 2-ročnému dieťaťu, ktoré sa zajakáva?

17. mar 2025

Mamičky, budem rada za každú skúsenosť, radu. Mám 2 ročnú dcérku, ktorá doposiaľ nemala žiadny rečový problém, práve naopak - vynikala tým ako tak skoro dokázala rozprávať aj rozvité vety, s mojou pomocou vedela doplniť aj slová príbehu. Asi 6 dní dozadu dostala virózu, 1x v živote vracala a videla som na nej že sa zľakla. Od ďalšieho dňa sa zajakáva, ale takým štýlom že sa rozbieha aj na 7x, až to vzdá, dokonca mám pocit že rezignovala a prestáva rozprávať úplne, stále by len chcela dudku (na upokojenie). Vidím na nej že je z toho sama nešťastná, doposiaľ sme veľa spievali, recitovali a zrazu nemôže.

Naozaj som z toho nešťastná, ak máte akúkoľvek skúsenosť napíšte, alebo rady ako jej pomôcť
Odznie to? Keď sa jej nedarí a zajakáva sa mám za ňu to slovo doplniť alebo nechať ju sa s tým pasovať? :((

maryetta
17. mar 2025

Hlavne ju upokojit. Nech spomali. Mozno ma prave ze v hlave prilis vela slov ktore ale este "nestiha" povedat.
Nech pocka. Predycha. A tak pokracuje... ak chce dudku na upokojenie aj to je ok.
Tiez som to to mala ze sa jedno zajakavalo. Resp ako y nevedelo povedat co chcelo.. lebo nevedelo co skor povedat...

kacena4
17. mar 2025

nechaj ju tak, neupozornuj. v tomto veku je to fyziologicke, t.j. vela deti tym prejde, treba ju len zastavit, nech sa stisi, ukludni a pojde to lahsie. lebo mozog funguje rychlejsie ako usta. drzim palceky

deti95060810
17. mar 2025

mojej to prešlo behom pár týždňov...
ja by som jej pomohla a za ňu doplnila slovo...

lija22
17. mar 2025

v inej situacii sice ale predsa bola moja dcera, ktora velmi casto opakovala zaciatocne alebo koncove slabiky napr ma ma ma maturita, maturi ta ta ta. Mala tak 3-4 roky az do 5, no a objednala som ju na logo a kym sme dostali termin aj ju to preslo. Akoby len potrebovala dozret a ustocka sli skor ako mozog poskladalslovo. Neupozornovali sme ju, zakazala som celej rodine ju opravovat,proste nech nema ziadny stres z toho. Tvojej dcerky mi je luto,ale verim, ze za par tyzdnov to ustupi do stratena samo

ik70
18. mar 2025

Len to nenechávaj len tak že to samé prejde, treba navštíviť logopéda a riešiť to hned a zavčasu. Lebo moja kamarátka (40r) sa zajakáva a rodičia to ignorovali, že však to prejde a samozrejme neprešlo. Keď až v dospelosti sam navštívila logopéda a rôznych lekárov aj šarlatánov, skúšali všeličo a nepodarilo sa. Všade jej povedali že to je už zastarané a už sa to nedá liečiť, že škoda že neprišla skôr zakiaľ to bolo čerstvé. Hrozne sa hnevá za to na svojich rodičov že to ignorovali, veľmi sa trápila a trápi či v škole potom v zamestnaní, detská sa jej vysmievali a ani si kvôli tomu nemôže vybrať zamestnanie ktoré by ju bavilo. Psychicky sa vlastne trápi celí život a ani si nemôže kvôli tomu nájsť partnera a pritom je pekná, múdra a šikovná .

margotka17
18. mar 2025

Susedov chlapček, keď bol maličký vyskočil na neho kohút. Veľmi za zľakol a začal neskutočne koktat, až si rucickou pridržiaval pusu. Prešiel skoro rok, kým sa to samo upravilo.