Ako pomôcť 6-ročnej dcére s obezitou?
Prosim Vás dievčatá 🙏🙏🙏
Poraďte mi čo s dcérkou lebo ja už ani nespím 😭😭
Má 6 rokov 128cm a 38kg!!
Za posledný rok a pól pribrala asi najviac a môžem za to len ja samozrejme to viem.
Dcéra ma 3 mesiace nastavenú stravu tak že žiadna biela múka alebo len minimum, ak náhodou niekde dávam cukor tak len hnedý a pije čistú vodu alebo čaj ( tam jej dávam do 3dcl šálky 1 čajovú lyžičku hnedého cukru) a dostane aj sladkosť raz za 3-4 dni alebo sme boli teraz na zmrzlinu 1 kopček lebo stále beriem, že to je dieťa a má aj pohyb, denne sme vonku, bud na prechádzku cca 3-3,5km alebo behá s deťmi na ihrisku a tiež ak bicykel.
Ona normálne ani neobsedí behá stále ale neviem ako na jej “chudnutie” vôbec sa jej váha nehýbe dole ale chvála bohu už nestúpa.
Riešila som to aj s Dr ta povedala že mame prísť na krv na budúci týždeň a uvidíme či jej nehodou niečo nevyskočí
Ja sa o ňu bojím veľmi teraz je ešte mala ale ta obezita sa s ňou môže ťahať a pridajú sa potom veci ako tlak cholesterol a podobne
Pred dcérkou jej váhu vôbec neriešim a aj keď sa ideme považiť stále jej poviem waw si krásna a vazis toľko koľko máš. Chlap hovorí že presne to robím zle že ju v tom týmto podporujem ale ja sa bojím jej povedať že by mala schudnúť aby nemala v puberte nejaký komplex (bulímia poprípade anorexia alebo také niečo)
Viem že do tohto stavu som ju dostala ja (aj keď nikdy som nič na silu do nej nedávala) ale chcem pomoc alebo radu alebo ja neviem veľmi si to vyčítam 🥺
@stanielka17 a neviem či je nejaka zdravšia forma sladidlá ?
A k dietóogovi bude môcť ísť aj taká mala?
Som ochotná podstúpiť všetko
Robis to dobre, urcite takej malej nehovor, ze ma schudnut.
Urcite zamna nehovorit nic negativne na dieta! Ale ani nepodporovat, skor nehovorit nic.nemerat, dieta si vytvori navyk. (Aj ja mam kazde rano nutkanie kontrolovat kg....chyba). Musis ty davat pozor co je, kolko je, mensie porcie, ak vies ze si da duplu tak stym pocitat ze dat mensie porcie, upozornit trosku pockaj, kym sa ulozi jedlo, neskor ak budes hladna este ti dam....
Ubrat sladke, stanovit do kedy mozee potom uz nedavat sladke. U nad pomohlo aj to ze vecera musi byt niexo lahke, ale cela rodina spolupracovala.
Viac pohybu . Drzim palce, vydrzat.
Stevia, sucraloza, a ked to musi byt, tak napoje sladene aspartamom. Neboj sa, nie su nebezpecne, aj ked nimi vsetci strasia, pretoze by ich dcera musela konzumovat neunosne vela. Pre predstavu - aby bol aspartam v cole zero skodlivy, museli by sme denne vypit okolo 100 plechoviek.
Napiš čo a koľko zje počas dňa od raňajok po večeru.
Uvidíš aké budú výsledky poprípde ešte by som skúsila vyšetrenie na endokrinológií. Ak nič nevýjde tak je to naozaj len životným štýlom, možni genetikou
@brendaa
Je to od kedy som začala dbať na stravu predtým to bolo iné
Cez pracovný týždeň
Raňajky cca 6:30 väčšinou celozrnný toast s maslom a šunkou (salámou) alebo ryžova kaša (taká čo sa zalieva vodou) alebo jogurt
Potom ide do škôlky tam majú o 8:30 väčšinou pečivo s pomazankou
Obed majú okolo 11:30-12:00 to si viete predstaviť obed v škôlke čo môže byť
Okolo 14:30 majú olovrant v škôlke
Okolo 16:00-16:30 ma doma ovocie (banán, pomaranč alebo jabĺčko) ale ak veľmi chce ma raz za týždeň ak výživu ( miluje ich ) okolo 18:00 ma večeru a tu je to rôzne ( niekedy ma teplu niekedy studenú)
Ale! Tu nastáva problém že pred spaním o cca 20:30 mi stále povie že je hladná že ju až boli bruško tak jej dám pohár čistého mlieka 1,5% ( toto je chyba viem)
Cez víkend začínajú raňajky okolo 8:00 tiež podobne ako keď ide do škôlky alebo ma napríklad praženicu z 2 vajíčok na masle niekedy krupicovu kaši
Okolo desiatej si prosí jesť to jej dám bud jogurt alebo ovocie
Okolo 13:00-13:30 sa snažím aby sme obedovali (v poslednej dobe napríklad ryžu omáčka kuracie mäso zelenina, bataty s rybou, spadlove cestoviny zapekané s brokolicou, rizoto, karfiolova ryža s mletým kuracím mäsom a pod .)
Okolo 16:00 ma cez víkend niečo sladké ale to sme stále vonku ( najradšej ma kavenky banánové alebo vesnu ) viem že sladké by mala mať obmedzene ale aspoň 1-2 do týždňa jej dám
Tiež okolo 18:00-18:30 ( teraz už aj o 19:00 lebo je teplejšie a sme vonku) je večera bud niečo z obeda alebo jej dám polievku alebo je studena večera napríklad parky a spinkať chodí okolo 21:00
@brendaa nenapisala som koľko lebo jej nevážim ani mi to nenapadlo
@adaluc338 schudlo tvoje dieťa ? V akom veku a koľko ak môžem vedieť ?
Pri takomto jedalnicku je uplne fuk, ci jej das cukor raz alebo dvakrat tyzdenne do caju. Ved toto je na obezitu aj u dospeleho. Ona denne za 6 chodov skonzumuje tak na 3000 kalorii, a zrejme ty tiez vobec nevies, ako funguje vyvazena strava. Preto hovorim, po krvi (aj ta je asi zbytocna) ihned odbornik na stravu.
@stanielka17 áno ja viem no ona by dokázala zjesť oveľa viac každým mesiacom sa snažím aby mala menej len ten žalúdok mala roztiahnuty až moc keďže ona stále chcela niečo jesť ja som jej stále dala až som povedala dosť a teraz ti ľutujem neskutočne že som nebola prísna no na to je neskoro čiže treba ubrať lenže už neviem kde ráno sa musí najesť led vstane lebo potom jej je zle v škole samozrejme zje a to je do pól tretiej 4 chody a zase 2 chody ( z toho jedno ovocie) do večere mi už nepríde dosť 🤦🏼♀️ ja už neviem som zúfalá 🤦🏼♀️
Vážne musím zájsť za niekým kto mi poradí lebo sama to očividne ešte viac pokaslem
Stravu v škôlke neovplyvnis, ale snaž sa doma nedávať krupicnu kašu, parky, to je tu keksík, tam zmrzlina, cukor do čaju, maslový toast a nazbiera sa toho dosť.Ide leto budete v
2x raňajky? Doma a aj v škôlke? Tak potom sa nečudujme …
Cukor do čaju vôbec nepotrebuje, to je len zlozvyk, ryzova kasa či krupica to by som úplne zrušila
Veľa vonku pôjde to dole, ale trocha popozerať čo zmeniť v strave.Vies, keď má raňajky toust, v škôlke desiata, olovrant chlieb a večer napríklad suchá večera tak zase rožok, chlieb...
No ja si skôr myslím, že buď má obrovské porcie alebo možno zdravotný problém, pretože mne zas ten jedálniček nepríde až taká katastrofa, ak si uviedla reálny výpočet. Akože napríklad jogurt na raňajky, desiata / obed / olovrant v réžií škôlky moc neovplyvníš, doma trocha ovocia, večera a pred spaním pohár mlieka.. no neviem, možno skús na večeru robiť výhradne ľahké jedlo, zeleninu napríklad s niečím, tej môže zjesť viac nech má plnšie bruško na noc a vynechá mlieko. Cukor by som vyradila, za mňa sú sladené vody akékoľvek zbytočná závislosť a zbytočné kalorické bomby. Určite sa poraď s dobrým dietológom, nutričným poradcom a zaraď pohybové aktivity. Ako dlho má ten jedálniček, čo si napísala?
No dobre toto je keď ti došlo, že je už príliš veľká a koľko toho jedla predtým?
No a dôležité sú aj detaily, je rozdiel dať jej presladený jogurt a napríklad biely jogurt s ovocím. Saláma je ťažká, my jeme kvalitnú šunku a namiesto masla lučinu. A taktiež je rozdiel zjesť 1 banán a jablko napríklad ako zjesť 4 banány, 2 jablká a podobne. Detaily a porcie robia asi v tom jedálničku veľa.
Ale zas keksík vážne väčšinou len cez víkend samozrejme buď keksik alebo zmrzlina nie oboje a biele pečivo nekupujem viem že celozrnný toast nie je nejlepsie riešenie ale zase tiež mi nezje napríklad celozrnný kaiserku 🤦🏼♀️
Celozrnný toast, jeden, má oveľa menej kalórií ako jedna celozrnná kaiserka. Stiahni si appku kalorické tabuľky a skús si tam pozrieť, koľko kalórií majú konkrétne produkty čo jej dávaš.
@pribinak ale vstávame o šiestej v škôlke jedia o pól 9 to je skôr raňajky a desiata ako 2x raňajky alebo ja mám mylne info v mojej hlave a pre toto moje dieťa je také ale je 🤦🏼♀️
@annelise17 jedálniček ma nastavený cca3 mesiace to som napísala v príspevku ale neviem asi aj tak dosť papa 🤦🏼♀️ a sladené vody nepije UŽ vôbec iba čistú vodu a občas čaj ale ako je teplo čaj nemala už asi 2 týždne vôbec
Nerobí nejaký šport? Nemusí mat tréning 5x týždenne, ale aspoň 1x niečo kde by fakt makala
@januska12323 veľmi veľa to ani neviem napísať mám pocit že každú hodinu niečo jedla
@pribinak nie, to nie su 2x ranajky, to su ranajky a desiata, uplne normalne ak o 6 vstava.
Autorka: sam o sebe mi ten jedalnicek nepride nijak tragicky, v skolke maju porcie prisposobene detom, otazne je, ake porcie jej davas ty. Vynechala by som uplne sladkosti (dost cukru je v ovoci), ani caj netreba sladit, ale teda skor mi to pride ako nejaky zdravotny problem, lebo teda bezne deti konzumuju aj horsie veci a su ako spagetky tenke. Ale ak dobre chapem, takto jedava len posledne tri mesiace - zas necakaj zazrak ak si predtym nieco v stravovani dietata robila uplne zle 6 rokov. Chce to svoj cas a disciplinu.
@autorka, podľa mňa to nie je také hrozné, ako tvrdí @stanielka17, ale závisí od toho, aké sú tie porcie veľké. Lebo je rozdiel, keď naberieš za 1 naberačku alebo za 3🙄 Skús naberať napr. na malý tanier. Tá porcia bude menšia, ale tanier bude opticky plný. Ovocie nahraď zeleninou (takmer žiadne kalórie, ale veľa vitamínov a stopových prvkov). Sladkosti úplne odstráň a tie nahraď zase ovocím. Tie kaše by som tiež úplne vylúčila z jej jedálnička. Mlieko pred spaním nemôžeš nahradiť čajom? Zaplní ju rovnako, ale bez zbytočných kalórií. Taktiež treba zaradiť viac pohybu. Chodievaj s ňou denne na dlhšiu prechádzku rýchlou chôdzou.
@pribinak zatiaľ nie u nás v meste je všetko pre deti od prvého ročníka to som zisťovala sme malé meste ale od septembra ide do školy
Vlastne chodí na futbal alebo ten majú len 1x týždenne 1 hodinu ale myslím že keď sme vonku na ihrisku viac behá ako na tom futbale keďže na futbal chodia aj 3 ročne deti a je to prispôsobené tak že si iba tak kopu do lopty
@sissy27 potešila si ma trochu nechcem to hneď len ja neviem ja som napríklad 6 mesiacov po pôrode a mám 52kg pri výške 165cm ja som si nikdy na stravu pozor nedávala až do teraz keďže napríklad nič sladké u nás doma nieje až na med džem a cukor by som asi nenašla všetko som to dala preč aby nás to nelákalo a preto možno teraz neviem pomôcť jej že ja som to riešiť nikdy nemusela
Píšeš, že každú hodinu by jedla. Nemá problém s emočným jedením? Alebo nepýta tak často jesť, lebo sa nudí? Nemá jedlo spojené napríklad s TV, a ak u vás stále napríklad beží TV, nemôže to byť tým? Poprípade stres alebo tak, s emočným jedením má problém čoraz viac detí a dospelákov.

No, v prvom rade je uplne jedno, ci davas cukor biely alebo hnedy, kalorii maju oba typy rovnako. Neviem, kde sa nabrala fama, ze hnedy cukor je zdravsi - nie je. Uvidis, co vyjde z krvi, a potom odporucam navstivit aj dietologa. Chudnutie, teda kaloricky deficit nie je len absencia cukru, dcera pravdepodobne nechudne preto, lebo nabera kalorie inde. “Zdrave” potraviny ako jogurty, orechy, ovocie, ryza, mliecne vyrobky, med, atd. maju velky kaloricky objem, aj ked nutne clovek nema pocit, ze je nieco nezdrave. Odbornik vam poradi.