Ako pomôcť dieťaťu vo vývine dobehnúť?
Ahojte čaká nás poradňa takže určite sa doktorky spýtam ale zatiaľ by som chcela vedieť či sa tu nájde nejaká mamička ktorá má podobnú skúsenosť a všetko bolo ok a dieťa to dobehlo, prípadne čo robiť a ako tomu pomôcť.
Ide o to že dcéra mala cez víkend 2 narodeniny. Moc zatiaľ nerozpráva teda pár slovíčok áno ale inak si veeela blaboce svojou rečou, nie je ticho ani nič rada s nami spieva ale proste také to svoje.
Mám pocit že nerozumie úplne všetkému keď napr poviem aby mi niečo zdvihla a podala a pod tak to neexistuje. Proste len keď ona chce sama. Keď ju aj chcem prinútiť niečo zdvihnúť že chytim jej ruku aby som jej to ukázala tak chytí nervy. Ale niekedy neviem či to nie je skôr o Tom že to nechce spraviť.
Má taký pracovný zošit kde má lepiť napr podľa farby a keď to aj kde robiť a vie čo kde patrí tak chyta moju ruku aby som jej s tým pomohla hoci sama ma nasmeruje kde to má byť.
Sama nechce veľmi jesť. Jogurt s lyžičkou zje napr ale obed l, kašu nie. Jednoducho radšej to nechá tak akoby sa mala sama najesť. Max keď je niečo také do ruky tak to si zoberie.
A len na záver dodám nemyslím si že by šlo o autizmus keďže má rada deti, nemá problém s očným kontaktom, veľa sa smeje, len teda si myslím že je pozadu keď vidím iné deti v jej veku tak mi to je ľúto že nie je až tak chapava že by viac spolupracovala pri niektorých činnostiach
Neboj. O 1-2mesiace moze byt uplne inac. Mam 3deti ktore si tymto uz presli. A ozaj kazde islo inym tempom. Jedno vedelo skor chodit. Dalsie vedelo skor rozpravat. Dalsie vedelo skor jest same.
Jedno spalo na rukach. Dalsie v posteli. Dalsie v postielke. Proste ozaj kazde ine aj ked geny maju tie iste 😂
Mnohym nabehne komunikacia a jazyk az v skolke.
Máte úplne normálne 2 ročne dieťa !2 roky bol pre mna najhorší vek 🤦🏼♀️
Autorka, to je taky vek, ze z tyzdna na tyzden pride velka zmena. Vobec by som si nerobila starosti podla toho, co pises. Moj syn vela veci nevedel a zrazu sek a bez problemov. Este mesiac pred 2 narodeninami povedal max 10 slov a potom sek a zacal kazdy den niekolko novych slov hovorit a tak to je vo vsetkom. Ked chces, tak si vies najst na nete taky dotaznik a z neho ti vyjde ako je na tom, ale vravim, podla toho, co pises je to ok.
Akoby som citala o svojom dietati- ja mam chlapca a ribi presne to iste. Z jednej strany mam pocit ze je pozadu oproti starsim surodencom, no v inych veciach zas vynika. Ma 2,2 r a pozna farby, abecedu, cisla do desat no vie povedat len par slov a rozumie iba ked chce🤣. Rovnako by vsetko robil mojou rukou. Dokonca ked mu zakazem nieco zobrat zo stola npr. na navsteve - tak chyti moju ruku nasmeruje k miske s cukrikom aby som mu zobrala a prisunie si ju k jeho ustam. - Ved to nie on ale ja🤣🤣. Dufam ze rec sa coskoro rozbehne a bude to fajn. No ked zacnem nejaku basnicku ci pesnicku zapchava mi usta, alebo ukazuje mama pssst🤣🤣🤣🤣. Fakt neviem preco🤣.
Pozri, mam dve deti a kazde je ine. Mensie ma 3r, rozprava perfektne od cca roka-roka a pol, farby pozna od 18m a nielen zakladne, jedava davno samo, napocita do 10 bez problemov, vie vyjadrit pocity... keby toto moje dieta bolo prvorodene, tak si o tom starsom myslim, ze je pozadu vo vyvine, respektive, ze ma nejaky problem. Moje starsie dieta do skoro 3r nerozpravalo, farby nepoznalo. Veci robilo, len ked chcelo, hysaky na dennom poriadku, lebo sme sa nevedeli dorozumiet...pesnicky ziaden interes, knizky, rozpravky tiez nie. Puzzle nula bodov. Mam pokracovat? Ked zacalo rozpravat, zacalo v suvetiach. Citat sa naucilo plynule ako 5rocne... prisam vacku, ked som videla okolo deticky, ktore suvisle rozpravali a to moje tak maximalne jacalo "mama" a "nieeeeee" tak som sa obcas tiez zamyslala. A este raz, keby tie deti boli prehodene, tak sa mozno aj zblaznim.
Jasne ze sa treba porozpravat s pedi, ale nemusi to nic znamenat. Ako je na tom motoricky vyvin?
Moja hmkala do 3r od 2.5r.chodila do.skolky akoze zas nam rozumela ked sme ju poprosili nech nieco prinesie jasne ze nie vzdy chapala.co chceme jest?všeobecne menej jedla a to je doteraz ak chcem aby zjedla normálne obed musim ju. Nakrmit inac vybera a nezje celu dávku podotykam.ma uz 6r🤦♀️
Detská zanedbala to takzee urcite hladat logopeda aj ked too je na dlhe trate ;) moja neblabotala vobec ani ako babo ani ked bola.vacsia max mama.tata baba ale kedy to zacala netusim
dakujem vám všetkým za reakcie dosť ste ma ukludnili 🙂 asi sa teda len zmieriť s tým že potrebuje viac času na všetko a snažiť sa dalej aby napredovala

tie dve rokz su take hranicne...ze clovek nevie na com je. Moje 3 prve deti boli vsetky take..mierne podpriemerne. Prva dcera, malo rozpravala, doslova par slov na 2 rokz, len sa hrala, motala, ziadne nejake uciace cinnosti nerobila. v podstate sme rozvijali len beznu cinnosti, behali po vonku, lozila na preliezky, presypala piesok, behala na odrazadle. Doma mi hrkotala s riadmi a varechami, obcas postavila vezicku z kociek, prve jednoduche puzle az na 3 roky. Jedla sama 2 rocna , ale oblievala sa a ku konci som ju dokrmila. Kym ostatne deti uz vedeli farby, pocitali, moja nic z toho. Farby tak tak vedela az ako 4rocna, pocitat? este na jej 5,5 roka sme pouzivali clovece nezlob sa s obrazkami, lebo nedokazala spocitat ani bodky na kocke.
a dnes...maturantka s cistymi jednotkami, chzsta sa studovat do zahranicia.