icon

Ako pomôcť mesačnému bábätku s diastázou?

18. sep 2025

Ahojte, dnes nam pediatricka pivedala, ze mala ma diastazu. Ma aj pupcek vonku od narodenia. Vraj sa to zvykne samo upravit. Viete poradit nejake vhodne cviky, tipy ako tomu dopomoct? Za kazdu radu budem vdacna. Fora som ai uz prebehla

piece
18. sep 2025

@anonym_autor niekedy pomôže keď sa pupok prelepuje, ja som napríklad obalila mincu do sterilnej gázy a tú som potom zatlačila a prelepila aby sa pupok schoval. Viem že pri diastázach treba dávať pozor na plač, lebo ten to zhoršuje. Je pravda, že sa to časom vie upraviť a pokiaľ diastáza nerobí žiadne problémy, tak sa to rieši az v 3 rokoch, skôr nezoperujú

ericenkaa84
18. sep 2025

Ak sa diastaza sama neupraví do troch mesiacov tak ťa určite pediatrička pošle k fyzio, kde ti ukážu čo treba robiť aj s diastazou aj s pupčekom. Pri takýchto malých bábätkách nejde ani o cviky ale hlavne o spravne manipulovanie - dvíhanie, nosenie. Syn mal diastazu a upravila sa asi okolo 7-8 mesiaca, pupček má stále vytrčený trochu von, ak sa neupraví do 3 rokov pojde na operáciu.

modrahruska
18. sep 2025

Smer detsky fyzioterapeut, my sme isli cca v 3 mesiacoch, sice kvoli inemu co som sa chcela poradit, ale dozvedela som sa rovno ze ma aj diastazu (detska neriesi…) a tam mi rovno ukazala aj ako manipulovat a ake “cviky” resp skor polohovanie treba robit. Najdolezitejsie je nezdvihat cez brusko rovno hore, co sa ale ani inak neodporuca, aj ked vela mamiciek to robi, ale vzdy pootocit na bok a zboku zdvihat aby sa nenapinali brusne svaly.

anonym_4f35a7
18. sep 2025

@anonym_autor neviem presne to cislo ale mam pocit ze je to ze kazde 3-4 babatko sa narodi s diastazou.
Dolezita je spravna manipulacia, kazdym zdvihnutim a prenasanim a nosenim babatka mu vies pomoct. Na instagrame maju profily viacere fyzioterapeutky a detailne rozoberaju vo videach aj cviky aj nosenie atd.

barka1
18. sep 2025

Ja som prelepovala pupok tejpovacimi paskami. Pediatricka mi ukázala.