icon

Ako postupovať po odstránení kliešťa u dieťaťa?

evazhoufova
5. júl 2025

Našla som synovi kliešťa, šiel pekne vybrať. Miesto vydenzifikovane, ale červené. Čo mám robiť viac?

biglovemom
5. júl 2025

Zapisat do kalendara kedy sa kliest vybral pre istotu a ine nic .

barka1
5. júl 2025

@evazhoufova nič. Už si len poznačit datum a sledovat, či sa do niekolkych tyzdnov objavi teplota alebo ine zdravotne problémy.

mdse
5. júl 2025

@evazhoufova ja by som zavolala lekárke, či neskôr neskontroluje krv, môj muž napr.nemal vôbec "erythema migrans" a mal pozitívne borélie a to ešte sestrička vravela, načo odber keď nebol fľak. Aj mne pri preventívkach lekárka kontroluje protilatky na boreliózu, lebo mám občas kliešťa. Inak vždy ma to zvykne dosť svrbieť a aj to miesto je trochu červené, ale bez typického "terčíka", ako býva pri borelióze.

lindusss2016
5. júl 2025
@mdse

@evazhoufova ja by som zavolala lekárke, či neskôr neskontroluje krv, môj muž napr.nemal vôbec "erythema migrans" a mal pozitívne borélie a to ešte sestrička vravela, načo odber keď nebol fľak. Aj mne pri preventívkach lekárka kontroluje protilatky na boreliózu, lebo mám občas kliešťa. Inak vždy ma to zvykne dosť svrbieť a aj to miesto je trochu červené, ale bez typického "terčíka", ako býva pri borelióze.

@mdse potvrdzujm. Tiez ex nemal flak a borelie ano, tiez sa tak isto vyjadruje pedina, ze netreba, ale ja na tom trvam.

jazula
5. júl 2025
@lindusss2016

@mdse potvrdzujm. Tiez ex nemal flak a borelie ano, tiez sa tak isto vyjadruje pedina, ze netreba, ale ja na tom trvam.

@lindusss2016 @mdse A mali iné príznaky, či si dali urobiť vyšetrenie len na základe toho, že mali kliešťa?

mdse
5. júl 2025
@jazula

@lindusss2016 @mdse A mali iné príznaky, či si dali urobiť vyšetrenie len na základe toho, že mali kliešťa?

@jazula žiadne príznaky muz nemal, brali mu krv cca 5-6 tt od uštipnutia.

lindusss2016
5. júl 2025
@jazula

@jazula mal unavu, bolesti klbov, ale to uz bola borelioza poriadne rozbehnuta. Vobec neodporucam cakst na tieto priznaky, potom sa to tazko lieci

tahulkal
5. júl 2025

Mne doktorka poradila namydliť kúsok uteráka, ja ho predtým trochu namočím, aby mydlo lepšie chytilo a pošúchať. Do pol minúty sa kliešť pustil sám.

simona19871216
5. júl 2025

@evazhoufova tak isto ako aj u dospelého presne to iste nič iné

tahulkal
5. júl 2025

Ak dobre vyberieš kliešťa, do pár dní by sa malo miesto zahojiť. Ak aj po týždni stále svrbí - zobrať ihlu, namočiť do liehu a rozrýpať, vybrať hlavičku/všetky nečistoty, ktoré vidíš... Alebo doktor.. A čo sa boreliózy týka, cca 2 týždne tuším treba sledovať fľak. Nemusí sa objaviť na mieste, kde sa kliešť vybral, ale niekde inde..

misterunderhill
7. júl 2025

Doporučuje sa doxycycline.