Ako postupovať pri podozrení na ADHD u detí?
Dobry den.
U dcery mame podozrenie na ADHD v kombinacii s poruchou pozornosti.
Depistaz v Cpppap prebehla v poriadku a psycholog odporucil dceru zaskolit, no po nastupe do skoly sa ako keby jej "stav" zhorsil. Tazko sa jej sustredi na hodinach, doma pri ulohach sa casto hneva, ked jej nieco nejde. Viete mi prosim poradit ako postupovat? Ake poradie odbornych vysetreni zvolit?
Pripadne ako postupovat, ked by sme chceli vyuzit moznost asistenta v skole?
Dakujem.
@anonym_autor Dnes kazdy len ADHD papier chce. Venujte sa dcere, ucte ju trpezlivosti.
Za nasich cias sme deti s ADHD volali nevychovany sopliak. Dnes ludia zhanaju papier a asistenta.
Zvacsa je problem v rodicoch a vychove a vedeni dietata.
o asistentoch nič neviem, za našich časov také niečo nebolo ... ale synovi pomohla naozaj intenzívna práca - chodil pravidelne k psychologičke, k špeciálnej pedagogičke a potom aj na neurofeedback ...
@truhlikvseved nick ťa vystihuje - houby o tom vieš, ale poučuješ a ešte si aj hubu obtieraš o rodičov ...
@anonym_autor ja osobne nemam s cpp dobru skusenost, ale urcite zavisi od konkretneho cpp. U dcery tvrdili, ze nemoze mat adhd, lebo "to maju mali chlapci" a dcera je uz takmer dospela a dievca. Navyse, adhd moze diagnostikovat psychiater alebo neurolog, nie cpp... dcere adhd neskor diagnostikoval detsky psychiater a potom neskor opat dospelacky (absolvovala tie iste vysetrenia odznova), takze ho urcite ma. Skola sa nastastie riadila odporucanim psychiatra, asistentka jej na SS pomahala iba tak, ze s nou po vyucovani sedela, ked dopisovala slohy ci velke testy (lebo na hodine nestihala). Ako to je na ZS neviem.
@simsalabim ako prosim prebiehaju tieto vysetrenia? Dakujem za reakciu
@anonym_autor Dnes kazdy len ADHD papier chce. Venujte sa dcere, ucte ju trpezlivosti.
Za nasich cias sme deti s ADHD volali nevychovany sopliak. Dnes ludia zhanaju papier a asistenta.
@truhlikvseved klasicky nazor niekoho, kto o tom vobec nic nevie. Podobne, ako ked bol moj brat za sociku lajdak, lebo zle cital a namiesto m napisal n a namiesto b precital d. A zrazu - po rokoch, v dospelosti - ajhla! On ma dyslexiu. tesne po sociku to bolo cosi neslychane. Vystudoval VS (tazku, technicku) s tym, ze mu frajerka nahravala skripta, ktore si pustal, lebo citanie pod stresom bol velky problem. Momentalne v riadiacej funkcii, sikovny a uspesny.
@simsalabim ako prosim prebiehaju tieto vysetrenia? Dakujem za reakciu
@anonym_autor uff to si uz nepamatam, chodil s nou vtedy po vysetreniach manzel. Bola to seria rozhovorov s nou aj manzelom, nejake diagnosticke testy, boli u neurologa... tych typov adhd je viac, nelen ten klasicky zauzivany u verejnosti "dieta, co je odtrhnute z retaze". Moja dcera vedela velmi dlho kompenzovat, so spravanim nebol nikdy ani najmensi problem, ucila sa dobre, len strasne dlho, vsetko ju rozptylovalo. Potom prisiel covid, v case ked uz bola vo vyssich rocnikoch ZS, takze tie vysledky v skole boli nadalej vyborne. Ale ona vtedy zacala sama patrat po tom, preco sa jej tak zle uci, preco si zle pamata veci, preco je vsetko dlho trva.... sama si nastudovala, co jej asi je, naucila sa nejake kompenzacne techniky a urrobila prijimacky na bilingvalny gympel. Tam sa vsak zacala trapit, lebo uz to bolo opat vyucovanie v triede a ona nestihala - pisat diktovane poznamky, napriklad. Mali ucitela, ktory vysvetlil ucivo a nasledne dal 5mintovku. Otazky asi nie velmi tazke, lebo trieda mavala 1-2. Ona 4-5. Ale ked sa to naucila doma na dlhy test, mala 1. Tak ju to demotivovalo, ze sme zmenili skolu, este kym sme cakali na vysetrenie. Na druhej SS mali nastastie pricetnych vyucujucich - napriklad slovencinarka sa pri diktate vzdy postavila ku nej a diktovala dalej az ked to mala napisane. Podotykam, ze decra vdaka opatreniam (predlzenie casu) patrila k najlepsim ziackam skoly (mala aj ciste jednotky).
@truhlikvseved Neviete, ako to funguje. Ten papier a aj asistent spravia vela. Bohuzial je to diagnoza a v takychto pripadoch to skutocne nie je len o vychove rodicov.
@anonym_autor syn ma adhd, ja tiez, sledujem vela anglickych videi (na fcb vyskakuju same), aby som zmenila pristup k vychove a uceniu a pomohla mu. Asistenta nechce, ze by sa v skole hanbil. Pomaha mu omega 3 a teraz ideme zaradit safran, ktory ma vraj rovnako dobre vysledky ako metylfenidat.
@anonym_autor Nas poslali so synom, ale musel ist aj do cccp aj k detskemu psychiatrovi, kde sa robili rozne testy a tak. Vyslo mu mierne adhd, porucha pozornosti a dysgrafia+dysortographia. Ale to sme riesili az v nejakok druhom rocniku.
Moja sesterka, co je rocnik 1991 to isto ma tiez, len v tom case sa to este tak neriesilo. Smerom k dospelosti je to s tymi detmi lepsie. Ale urcite dajte vysetrit, nam to odporucila triedna vtedy.
@anonym_autor uff to si uz nepamatam, chodil s nou vtedy po vysetreniach manzel. Bola to seria rozhovorov s nou aj manzelom, nejake diagnosticke testy, boli u neurologa... tych typov adhd je viac, nelen ten klasicky zauzivany u verejnosti "dieta, co je odtrhnute z retaze". Moja dcera vedela velmi dlho kompenzovat, so spravanim nebol nikdy ani najmensi problem, ucila sa dobre, len strasne dlho, vsetko ju rozptylovalo. Potom prisiel covid, v case ked uz bola vo vyssich rocnikoch ZS, takze tie vysledky v skole boli nadalej vyborne. Ale ona vtedy zacala sama patrat po tom, preco sa jej tak zle uci, preco si zle pamata veci, preco je vsetko dlho trva.... sama si nastudovala, co jej asi je, naucila sa nejake kompenzacne techniky a urrobila prijimacky na bilingvalny gympel. Tam sa vsak zacala trapit, lebo uz to bolo opat vyucovanie v triede a ona nestihala - pisat diktovane poznamky, napriklad. Mali ucitela, ktory vysvetlil ucivo a nasledne dal 5mintovku. Otazky asi nie velmi tazke, lebo trieda mavala 1-2. Ona 4-5. Ale ked sa to naucila doma na dlhy test, mala 1. Tak ju to demotivovalo, ze sme zmenili skolu, este kym sme cakali na vysetrenie. Na druhej SS mali nastastie pricetnych vyucujucich - napriklad slovencinarka sa pri diktate vzdy postavila ku nej a diktovala dalej az ked to mala napisane. Podotykam, ze decra vdaka opatreniam (predlzenie casu) patrila k najlepsim ziackam skoly (mala aj ciste jednotky).
@simsalabim tak to je uzasne ako sa s tym popasovala. Dakujem velmi pekne za vas prispevok🙂
Ja dufam, ze aj u nas sa to pohne spravnym smerom. Dcere sa maximalne venujeme, skusali sme rozne cvicenia na sustredenie, pracovne listy a podobne...ulohy tiez robime spolu, pomahame jej ako sa da, ale je vidiet, ze z tej skoly chodi demotivovana a frustrovana, ze jej vsetko nejde tak ako ostatnym a ide jej to tazko.
Skusime to teda poriesit, este raz dakujem
Mojej dcere diagnostikovali adhd pri diagnostike na pas, upozornila som na to psychologicku a ta to potvrdila. Ma tu zasnenu formu, ze rychlo straca pozornost, vsetko ju rozrusi, rozrobi 100 veci naraz, tazko to dokonci. Isla by som do hladania specialnych psychologov, ktori sa venuju tejto diagnostike. Potvrdit by to mal psychiater. Dcera je bez asistenta na 8 rocnom gympli, ale ma ISP kvoli pas. Istu dobu brala na to lieky, ale mali vela neziaducich ucinkov. Zhodnotila, ze inak mali na nu super efekt, podrzali jej pozornost, znizili unavu, vycistili hlavu.
No pozrime sa tu na novoregistrovanu odborníčku…
@truhlikvseved keby si si nieco precital, by si zistil, ze ludia s adhd maju velmi vazne problemy v beznom zivote, casto sa rozvadzaju, maju zvysene riziko nehod, vazne problemy v skole, v praci, vo vztahoch vseobecne, pritom su casto nadpriemerne inteligentni, ale neustale zlyhavanie a unava ich mozu priviest az k samovrazde. Mnohi su teraz vo vazeni, bez domova, invalidni a spolocnost na nich ukazuje prstom a dalej ich potapa. Este aj mnoho psychologov a psychiatrov vyhlasuje, ze ta diagnoza neexistuje. Lebo su lenivi sa zacat vzdelavat v niecom, co sa tazko diagnostikuje. To iste, ako povedat, ze neexistuje rakovina, cukrovka, astma, reuma. Ze tych ludi staci vyfliaskat, aby si prestali vymyslat a simulovat.
dnes uz kazde druhe dieta ma adhd.
@truhlikvseved klasicky nazor niekoho, kto o tom vobec nic nevie. Podobne, ako ked bol moj brat za sociku lajdak, lebo zle cital a namiesto m napisal n a namiesto b precital d. A zrazu - po rokoch, v dospelosti - ajhla! On ma dyslexiu. tesne po sociku to bolo cosi neslychane. Vystudoval VS (tazku, technicku) s tym, ze mu frajerka nahravala skripta, ktore si pustal, lebo citanie pod stresom bol velky problem. Momentalne v riadiacej funkcii, sikovny a uspesny.
@simsalabim Dislexia je nieco ine. Ale dnes 95% detisiek nema ADHD, len je taka proste doba ze nevedia byt trpezlive a robit aj to co sa im nechce.
Tak sa potom hnevaju ked robia domace ulohy a nesustredia sa na to co sa im nechce. Ale akonahle robia nieco co ich bavi tak vedia to robit sustredene aj niekolko hodin.
Naprikladu chalanov velmi casto.... moj synacik ma "ADHD", ale ked sa ma hrad npr. pocitacove hry tak sa vie sustredene hrat aj hodiny. To neni porucha pozornosti, lebo sustredit sa vie, len proste ho to nebavi a nema motivaciu sa premoct.
Ako sorry ale 70% dnes deti ma akoze ADHD, nejaku geneticku poruchu? Zvacsa ako sledujem tak tie ADHD deti su deti co rodicia nemaju spravny pristup. Vsak radsej mobil do ruky odmala nech hlavne neotravuje... A nechce sa mu tak ho predsa nebudem nutit.
Hneva sa nechce urobit... vsak vychova laskou, alebo ten trend ze dieta sa samo nauci. Len nevyvadzat dosledky a tresty.
@simsalabim A este k tvojmu bratovi... Aj ja poznam chalana co mu diagnostikovali nieco ze nizsia inteligencia a ze bude rad ak dokonci zakladnu skolu. A dnes ma vysku dokoncenu a robi odbornu robotu.
Rozdiel je v tom ze brat nedostal asistenta, moj kamarat tiez nie... Proste ziadne ulahcovanie,tak je system nastaveny... porad si. Brat si nahraval skripta a potom to dohanal doma. Moj kamarat tiez makal doma o to viac ked nestihal v skole.
Akonahle mas asistenta a ine znamkovanie miernejsie, tak aj ta latka sa posunie inde a to dieta sa nenauci ze nuz toto treba a ked nemam nadanie tak musim makat o to tachsie.
Zvykne si vsak mam ADHD mam miernejsie, nemusim tolko makat. A potom pride do realneho zivota a tam to inak funguje
@simsalabim A este k tvojmu bratovi... Aj ja poznam chalana co mu diagnostikovali nieco ze nizsia inteligencia a ze bude rad ak dokonci zakladnu skolu. A dnes ma vysku dokoncenu a robi odbornu robotu.
Rozdiel je v tom ze brat nedostal asistenta, moj kamarat tiez nie... Proste ziadne ulahcovanie,tak je system nastaveny... porad si. Brat si nahraval skripta a potom to dohanal doma. Moj kamarat tiez makal doma o to viac ked nestihal v skole.
Akonahle mas asistenta a ine znamkovanie miernejsie, tak aj ta latka sa posunie inde a to dieta sa nenauci ze nuz toto treba a ked nemam nadanie tak musim makat o to tachsie.
Zvykne si vsak mam ADHD mam miernejsie, nemusim tolko makat. A potom pride do realneho zivota a tam to inak funguje
@truhlikvseved ach jaj, ani neviem, co ti napisat a cim zacat- mas dost skreslene predstavy a o adhd nic nevies. Smutne, ak tvoj syn ho ma. To je ako ignorovat velmi zly zrak ci sluch u dietata a hovorit, ze sa ma viac snazit.
Pri adhd nema dieta miernejsie znamkovanie - to si kde vzala??? Ak ma asistenta, ten by mu mal pomoct s pozornostou=individualny pristup. Meni mu aktivity a pridava oddych tak, aby to jeho mozog dokazal stravit. Ale to musi byt vystudovany asistent.
A ze sa “tvoj synacik” hra na pocitaci cele hodiny? No prave preto, ze sa mu na obrazovke vsetko meni a zaujima ho to, sa nemusi sustredit na jednu vec. Ak ucitel 20min vysvetluje latku, to adhd dieta nema ako udrzat pozornost a udrzat info v pamati. Hovori sa, ze adhd ludia maju trebars 3 krabicky na udrzanie informacii v pamati. My obycajni ludia - “neurotypicki” ich mame trebars 9. Takze adhd dieta ma vyber - zaplni 3 krabicky informaciami zo zaciatku vykladu, alebo ich vyhadze von a zaplni tymi z konca vykladu. A teda “nedava pozor” a “nic si nepamata”. Adhd je neurologicky problem. Ulohou asistenta by malo byt naucit ho kompenzacnevtechniky a skoly ulahcit mu formu - napr zvacsenim pisma a znazanim obrazkov v texte. S cim s tebou suhlasim, je naddiagnostika adhd ludmi, co nemaju opravnenie to diagnostikovat - napr cpp. Kto tvojmu synovi to adhd diagnostikoval?
Moja dcera ma vysoke iq, velku motivaciu a adhd. Ucievala sa do noci, aby vsetko stihla, zatialco jej spoluziaci boli so skolou hotovi za 2 hodiny max. Maturovala rovnako ako oni - obsah identicky. Prisposobena bola iba forma testu - vacsie riadkovanie a vacsie pismo, aby jej to neodvadzalo pozornost - a predlzeny cas na teste. Teraz studuje psychologiu a chce sa venovat detom s adhd.
@simsalabim tak to je uzasne ako sa s tym popasovala. Dakujem velmi pekne za vas prispevok🙂
Ja dufam, ze aj u nas sa to pohne spravnym smerom. Dcere sa maximalne venujeme, skusali sme rozne cvicenia na sustredenie, pracovne listy a podobne...ulohy tiez robime spolu, pomahame jej ako sa da, ale je vidiet, ze z tej skoly chodi demotivovana a frustrovana, ze jej vsetko nejde tak ako ostatnym a ide jej to tazko.
Skusime to teda poriesit, este raz dakujem
@anonym_autor tuto autorku dcera miluje, slfuje jej vlogy https://www.martinus.sk/3132601-ako-zit-s-adhd/...

@anonym_autor ja osobne nemam s cpp dobru skusenost, ale urcite zavisi od konkretneho cpp. U dcery tvrdili, ze nemoze mat adhd, lebo "to maju mali chlapci" a dcera je uz takmer dospela a dievca. Navyse, adhd moze diagnostikovat psychiater alebo neurolog, nie cpp... dcere adhd neskor diagnostikoval detsky psychiater a potom neskor opat dospelacky (absolvovala tie iste vysetrenia odznova), takze ho urcite ma. Skola sa nastastie riadila odporucanim psychiatra, asistentka jej na SS pomahala iba tak, ze s nou po vyucovani sedela, ked dopisovala slohy ci velke testy (lebo na hodine nestihala). Ako to je na ZS neviem.