icon

Ako prebieha gynekologické vyšetrenie u 14-ročnej?

6. feb 2025

Ahojte. 14 ročna dcéra mi dnes povedala, že už pár dní cíti svrbenie a má silnejší výtok. Baby, otázka. Zajtra budem volať na gynekológiu, ale tie, čo máte skúsenosť, dá sa to preliečiť aj inak ako vaginálnymi tabletami? Dcéra si nevie zaviesť ani tampón, je celá vystrašená len pri predstave vyšetrenia, pričom doteraz sme sa o tom otvorené zhovárali, vždy s tým bola v pohode,kým sa to nestalo reálnym problémom. Ja neviem, ako presne prebehne vyšetrenie a či vôbec, len sa pýtam. Predpokladám, že keďže je panna, bude to iné ako u mna. MS má rok. Vysvetľujem jej dookola, že je to úplne normálne vyšetrenie, len pre ňu nové. Že na to lekár pozerá celý deň a nezaujímajú ho jednotlivé ženy, že je to pre neho ako ucho pre ORL. No nič, pomohla by mi skúsenosť. Vopred ďakujem.

nikpa
6. feb 2025

Ty si nikdy nemala mykozu keď nevieš ci sa dá preliecit aj inak ako tabletami? Áno dá ale za mňa je liečba s nimi, efektívnejšia. No ja by som jej najprv kúpila niečo voľnopredajné, mast, možno jej to zaberie a nemusís ju zatiaľ stresovat s gynekológom. Ak nie, tak samozrejme treba ju tam zobrať, bude to musieť proste prekonať. Nakoniec sama uvidí, že to nie je nič hrozné.

zuz0110
6. feb 2025

Mne pomohol aj cisto len canesten krem v tehotenstve. Len to trva dlhsie no. Otazne je, ci je to mykoza. V lekarni sa daju kupit aj take testy, ze ci je to mykoza alebo bakterialne. Na bakterialne treba atb. Podla mna nic nepokazis, ak kupite canesten krem zatial, pripadne otestujete.

autor
6. feb 2025

@nikpa nie, nikdy sa mi nepodarilo preliečiť mykozu bez vnútorného preliecenia. A dokonca mi môj dr povedal, že čo idem liečiť von, keď problém je vnútri. Takže keď Tebe sa to podarilo, super. Možno si mala iny problém. Ja som jej zatiaľ dala fungicidin, nemám nič iné. A zase ju trápiť nejakým skúšaním, nech týždeň trpí, toto nedám. Možno pri sebe by som skúšala, ale tu nejde o mňa.

autor
6. feb 2025

@zuz0110 ďakujem, skúsim hneď ráno ten test kúpit, o tom som nevedela. A potom sa zariadim ďalej.

km007
6. feb 2025

Moja dcéra (tiež 14r.) mala tiež takýto problém. Dala som jej Canesten krém, párkrát za deň sa natrela, prešlo jej to. Ku gynekologovi by som išla iba keby to nepomohlo.

autor
6. feb 2025

Ešte doplním, že som myslela iné ako vaginálne tbl. Že orálne užívať napr.

vanilkovazmrzka
6. feb 2025

Ja si to pamatam z detstva ze som to tiez par krat mala a pretrpela som to a preslo to same alebo s tym canestenom… akoze neodporucam tuto cestu urcite bude lepsie urychlit to vhodnym liecivom

deedol
6. feb 2025

existuje aj krem, ktory sa dava do aplikatora, ale ked si nevie zaviest ani tampon, tak toto nie je o nic prijemnejsie.

autor
6. feb 2025

Ďakujem pekne, dcéra mi tvrdí, že počka počas víkendu, že skúsi krém a uvidí. Že síce je to neprijemne, ale zajtra ešte k dr nechce ísť. Tak asi ju nedonutim. Zajtra ráno kúpim krém, a tri dni bude skúšať. Uvidíme v pondelok. A ani aplikatorom si nepomôže, ona je úplne neskúsená ešte v tomto. Možno nejako nacape tam, joj. Neviem, toto sú tie veci, čo sa musí učiť teraz.

deedol
6. feb 2025

este mozes pridat probiotika. (existuju aj vaginalne, ale teraz myslim klasicke oralne. tym nic nepokazite)
a este mi napadlo, ze umyvat sa len vodou alebo vodou a gelom urcenym na tieto partie.

oktober3
6. feb 2025

Tiež som názoru že ju treba zobrať ku gynekológovi.
.teoreticky, môže zobrať kultiváciu a zatiaľ dať niečo lokálne a az keď sa potvrdí stav, tak dať lieky aj dnu.

A čo sa týka zavádzania - sú tabletky aj s aplikátorom.

Dcéra môže mať z toho paniku, ale zvládne to. Neboj
Je to pre jej dobro.

Ani zubár nie je príjemný, a vydržíme to
Treba jej vysvetliť, že zdravie je prvoradé a že určite nechce mať nejaké dlhotrvajúce problémy..

A po mykoze som si vždy nakúpila nové spodné prádlo, alebo som na 60ke oprala to staré ( čisto len moje spodné prádlo ) plus sanytol na prádlo ako dezinfekcia..

Ale ja som mala len v tehotenstve problém a raz po kúpalisku. Mimo iného som našťastie ok .

n3la
6. feb 2025

Skúste pohľadať pani doktorku možno by jej bolo lepšie pri žene, vyskúšajte zatiaľ ten fungicidin mne vždy pomohol. Ale ak to neprejde do nedele určite to netreba odkladať, ved sama vies že sa môže stať hocičo ak by sa niečo zanedbalo😕. Skús vysvetliť že je to fakt vyšetrenie na 5-10 minut a lepšie to pretrpieť ako riskovať nejaký zápal alebo čosi, s tým zavedením, hanbila by sa dcérka moc keby jej to zavedieš ty?

autor
6. feb 2025

@deedol vidíš, toto mi nenapadlo. Ďakujem, probiotiká jej hneď dám. Vaginálne nevie vložiť, ale dám klasické.
@oktober3 ono ani s aplikatorom nedá. Celkovo má z toho stres. Ale nevadí, ja sa spolieham trochu aj na to, že dr jej to lepšie vysvetlí a poučí, čo môže nastať, keď nedodrží liečbu. Ale snáď sa podarí bez tbl.
@n3la mne by nedovolila zaviesť tabletu. A popravde, ani neviem, či by sa mi podarilo, ani si to neviem predstaviť. Ona už je vyššia ako ja, vyzerá vyspelo. Len ten rozum je taky ešte. A určite pôjdeme k lekárke, o mojom doktorovi ani počuť nechce.
@km007 áno, touto cestou pôjdem. Keby nepomohlo, smer dr.

Ja sama som si samoliečbou pred rokmi vyrobila pekný problém, niekoľko mesiacov som sa dostávala z toho. To ale inak začalo, ale proste mám doteraz z toho des, že niečo skúšať. A už celkom, keď ide o dcéru.

Ďakujem za všetky rady, ste zlaté ♥️🩷

liliblacky
6. feb 2025

mne napríklad všetky možné kremy a tabletky a neviem čo nezabrali na mykozu nikdy. Vždy po 2-3 týždňoch pokusov mi lekár predpísal Mykomax (tak sa tuším vola) a je to normálna tabletka na prehltanie a tá mi zabrala vždy

jeliz59
6. feb 2025

Skúste multygynacticel hádam dobre to píšem tento gél táto značka podľa mňa najlepšie

ki__
6. feb 2025

Mne sa mykóza vracia už od detstva. Ako rýchla pomoc mi vždy pomohol buď Rosalgin. Rosalgin by sa mal použiť hlavne vnútorne, ale mne pomohol aj keď som to použila len tak z vonka.
Alebo sprcha s čistou vlažnou vodou (viackrát za deň. Ja som sa umyla vždy keď to začalo svrbieť, alebo to už bolo na nevydržanie)a potom chodiť na "ostro" bez nohavičiek. Napríklad nech si dá na doma len voľne tepláky/pyžamo.
A k lekárovi treba ísť určite. On nasadí liečbu, ktorá bude vyhovovať aj dcére.

vakatko
6. feb 2025

Pomôže kúpeľ so sódou bokarbónou, probiotiká a obmedziť sladké.

ada12345
7. feb 2025

Osobne by som skusila MULTI-GYN Actigel gél, alebo potom canesten krem. Spravila by som predtym domaci test z lekarne. A nasadila oralne probiotika. Nestresovala by som ju zatial gynekologom. Je mladucka, bude mat z toho zbytocnu traumu.

brigitte93
7. feb 2025

Lacto feel - Dr max 👌

jabuducanevesta
7. feb 2025

biele bavlnene gaťky nosiť, na to denná slip vložka a meniť spodné prádlo viackrát denne, nech nieje v "mokrom"