icon

Ako pripraviť dieťa na operáciu?

7. okt 2025

Ahojte,
Mam skoro 7 rocne dieta. V decembri ho caka operacia a ja premyslam nad tym, ako mu to povedat. Odmalicka som sa snazila vysvetlovat, ale na operacii som bola naposledy ja,ked sa narodil 😃. Toto je uplne iny level "vysetrenia",preto mam dilemu,ci mu to mam povedat so vsetkym co k tomu patri (samozrejme primerane veku) alebo klamat a zahmlievat?

doriiis
7. okt 2025

Preboha len neklam. Aká operácia ho čaká?

anonym_c68757
7. okt 2025

@anonym_autor normálne na rovinu + aj to, že si nič nebude pamätať, operácia nebolí, zotavenie áno. Ja som to vysvetlila 2.5r synovi. Neverim že 7r by to bolo náročnejšie vysvetliť 🙈

jablkovastrudla
7. okt 2025

Pojdeme do nemocnice kde ti pomozu s dopln hodiace sa. Ved to nie je 2-3 rocne dieta co este poriadne nerozumie
Moj syn mal teraz 2 operacie, poslednu v septembri.tiez ma 7 rokov. Tak sme mu povedali ze v nemocnici budeme 2 dni, opravia co treba a ja tam budem stale s nim. Zabalil si oblubeneho plysaka a bolo vybavene.
Hlavne mu neklam

euka210
7. okt 2025

@anonym_autor normalne mu povedz co tam bude primerane veku.

anonym_57601c
7. okt 2025

@anonym_autor Len ho neklam, nezahmlievaj.... Normalne mu vysvetli, co ho čaká, odpovedz na otázky... môj bol minulý rok ako 8rocny a zvládol to úplne v pohode, ale vedel, čo ho čaká aj to, že po operácii ho to bude chvíľu bolieť...

ariannazara
7. okt 2025

Moj ma 6 piatok ideme na operaciu oka a nejak špeciálne mu to nevysvetlujem..potom sa viac boji nechávam to tak plynut a nehovorím nic a hotovo..skúšala som ze ideme na krv ked nebude plakat bla bla hned cirkus dnes EKG zas plakat zacal u nas asi najlepsie ked nevie co sa bude diať 😆

anonym_77a0a5
7. okt 2025

Ja som bola operovaná ako 8 ročná, na slepák. Nič mi rodičia nevysvetľovali, len hovorili, že ma to po operácii bude bolieť. Nejak extra som sa nebála.

pribinak
7. okt 2025

Klamať? To určite nie.
Veď máš kopec času mu to vysvetlit pozrieť si časti ľudského želá v nejakej detskej knihe vysvetlit čo operáciou získa

anonym_0ffe53
7. okt 2025

Ty si musíš poznať dieťa, či je lepšie keď vie, alebo nevie. Ja som bola ako 10ročná. Rodičia ma nechali v nemocnici, nič mi nepovedali. Na izbe som bola s ďalšími šiestimi deťmi, zmiešaný vek. Najmladšie malo asi 2-3 roky. Priviazané k postieľke, nohy a ruky naširoko a ak nezaspal od vyčerpania, 2 týždne plakal. Vkuse. Aj teraz, po 30 rokoch ho počujem. Bola som tam 2 týždne, rodičov som videla 2x. Jedného dňa po mňa prišla sestrička, zobrala má do vedľajšej izby a že ľahni si a s injekciou k môjmu zadku. Nemusím snáď ani hovoriť, že ma naháňali po oddelení. Keď som sa zobudila už na izbe, stále chodila sestrička, musíš sa vypisat, už si písala? Keď som konečne zliezla z postele, pisala som tam pred všetkými do lavora pri posteli. Samozrejme krv. Proste celé zle. Dnes už fungujem normálne, mám za sebou 9 operácii a pred ihlou neutekám. Ale zaprisahala som sa, že môjmu dieťaťu klamať nebudem. Primerane veku všetko vysvetľujem. Nechá si zobrať krv, nechá si vŕtať zub. Moja mama uznala, že sa vtedy mala zachovať inak. Ale tiež má chcela iba chrániť.
Pozrite si nejaké dokumenty ako funguje ľudské telo, ako mu operácia pomôže a tak.
Detaily nie, ale ako pisali vyššie, zaspinkáš, bude ta to trochu bolieť, ale vieš, že nurofen bolesť odstráni a tak.
Držím ti palce aby sa všetko podarilo a aby ste to zvládli 🤞

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_ec3151
7. okt 2025

Súhlasím primerane veku mu to vysvetliť. Nie strašiť skôr povzbudzovať, že to zvládne a že budeš s ním ako sa bude dať a budeš mu opora,pomoc vo všetkom. Záleží od dieťaťa. Vy si ho poznáte .Nie je hanba byť s ním v nemocnici. A všetko záleží od operácie. Môj bol starší o dosť. Mal urologickú operáciu.Po operácii veru povedal, že kedy vedel tak si to nedá..strašne mu bolo zle po narkóze a doma bolesti diho .Držím palce.

autor
8. okt 2025

Ďakujem za odpovede. Nechcem mu samozrejme klamať,ale už niekoľkokrát som dostala zdrba,že načo mu také hovorím... ja keď som bola malá,tak som chcela vedieť,čo sa bude diať. Nikdy mi nikto nič nevysvetlil. Teraz,keď som na druhej strane ako rodič,tak cítim,že je správne povedať pravdu.
Dieťaťu som xkrat vravela,že mne môže veriť,pretože mu klamať nebudem v ničom.
Takže v polke novembra začnem s vysvetľovaním 😃. Ďakujem všetkým.

zuzuliatko18
8. okt 2025

Moj 5 rocny syn absolvoval v aprili operaciu hlavy. Vysvetlila sme si, co ho caka, ze budeme spat v nemocnici, ze budem stale s nim. Ze cez operacii Bude spat (bol uz na MR, tak vedel co ho caka). Jediny skrt cez rozpocet mi urobili lekari, lebo Nas vopred neinformovali, ze po operacii pojde lezat na ARO, kde som za nim mohla ist len ako navsteva na chvilku. Zvladol na jednotku aj byt sam a bol hviezda, vsetky sestricky a doktorky boli zneho unesene (je ukecany a porozpravat teda kdeco).
Ale tak ja som zastanca hovori vsetko na rovinu, ale samozrejme primerane jeho pochopeniu.

jablkovastrudla
8. okt 2025
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede. Nechcem mu samozrejme klamať,ale už niekoľkokrát som dostala zdrba,že načo mu také hovorím... ja keď som bola malá,tak som chcela vedieť,čo sa bude diať. Nikdy mi nikto nič nevysvetlil. Teraz,keď som na druhej strane ako rodič,tak cítim,že je správne povedať pravdu.
Dieťaťu som xkrat vravela,že mne môže veriť,pretože mu klamať nebudem v ničom.
Takže v polke novembra začnem s vysvetľovaním 😃. Ďakujem všetkým.

@anonym_autor citis to spravne, male deti nie su hlupe. Skor sa bude bat ked mu budes zahmlievat a nepovies veci priamo.
Syn mal teraz operacii podnebia, 3 tyzdne jedol iba kasovitu stravu, aj na to bol pripraveny. Ja som ho odprevadila az na salu, drzala za ruku kym ho uspali. Tam uz sa krpec bal ale zvladol to uplne super. Neplakal iba som citila ze ma drzi silnejsie. Vedel ze ho cakam na izbe ked sa zobudi. Vsetko sme s nim prebrali dopredu.
Drzim place nech vam vsetko dobre dopadne ✊🏼