icon

Ako reagovať na podozrenie z autizmu u dieťaťa?

18. mar 2025

Dnes ráno mi učiteľka v jasliach medzi riadkami povedala že si myslí že moja dcéra by mohla mať autizmus. Popravde dost sa ma to dotklo..nemyslim to tak že by autistické deti boli niečo menej samozrejme že nie..ale ja ako matka si to vobec nemyslim a dost ma to nahnevalo. Vraj ked po nu prídem tak ma neobijme alebo neda pusu a ide si rovno po topanky..tak isto aj ráno ide hned do triedy a nejak sa tam netúlime. Vysvetlila som jej že dcéra nemá velmi rada fyzicky kontakt a neni dieta ktore sa chce stale objímať a bozkávať a ja sa to snazim rešpektovať. Nebudem ju nútiť ma pusinkovat alebo ju bozkávať ako taká babka čo vidí vnúčence po pol roku, ked sa jej to nepáči. Doma sa niekedy túli ale vtedy keď chce ona. Inak vobec žiadne známky autizmu nemá. Rozpráva troma jazykmi, má velmi dobrú predstavivosť, očný kontakt, zaujima sa o iné deti, spí vyborne, pohybovo tiež veľmi dobre. Potom povedala že sa jej nepáči jej agresivita pretoze občas niekoho buchne a už aj hryzla. Samozrejme že to nie je okej a treba to korigivať, ale myslela som si že taketo správanie je u dvoj ročných bežné?? Aj mňa doma niekedy buchla ale neni to že ma kazdy den búcha alebo hryzie. Skôr sa to stalo keď bola unavená, hladná atď. A predtym ako niekto napíše že asi sa my doma bijeme lebo už aj také som tu videla tak sme asi tá posledná rodina kde by sa praktizovali nejake fyzické tresty.

Strana
z5
lija22
18. mar 2025

Vies co, ked nema tak o to lepsie.Bud rada, ze je ucitelka vsimava. Samozrejme, ze podla tychto skutocnosti o autizmus nejde. Ucitelke mozno o tom vela nevie ale snazila sa byt ustretova, ze keby daco. Mne by to nevadilo a neurazala by som sa. Je dobre, ked ucitelky podaju svoj pohlad aj ked to nie je odborne podlozene

autor
18. mar 2025

@lija22 skôr ma urazilo to ako to formulovala že si vsimla že nemáme k sebe tak “blízko” a že iné deti sa s rodičmi objímajú a pusinkuju. To sa ma dotklo lebo k dcére teda blizko naozaj mám..kazdy vecer s nou zaspavam..doma sa potúlime keď ku mne príde a chce ist na ruky, stale jej hovorim aká je uzasna, šikovná, múdra, pekná..áno aj ju pusinkujem 100x za deň ale akonáhle vidim že sa jej to nepáči tak prestanem

januska12323
18. mar 2025

Nič zlé nepovedala, keď pani učiteľka vidí ostatné deti pusinkovať rodičov a len tvoje nie tak sa nad tým zamyslí. Je to len informácia pre teba.

autor
18. mar 2025

Lenže to ani neni pravda pretože som viac ako raz bola svedkom toho že sa iné dieta správalo tak ako to moje že rano išlo do triedy a ani sa neobzrelo za rodičom a keď mu učiteľka povedala nech zakyva maminke tak ignor. Takže hovorit že to len moja je takáto mi neprislo uplne pravdivé

lija22
18. mar 2025

ok takze sa ta to dotklo. Nuz musis sa cez to preniest, co spravis

shee11
18. mar 2025

podľa opisu tvoja dcérka okolo autizmu ani nešla. P. učiteľka môže dať spätnú väzbu, ale podozrenia na diagnózy by nemala vyslovovať.

hopatko
18. mar 2025

Naozaj bud rada, ze mas vsimave pani ucitelky. To co si popisala, nemusia byt znaky autizmu. Avsak urcite nie je ani v poriadku, ani normalne, ak dieta kohokolvek buchne alebo uhryzie...to je agresivita, ktora sa nesmie tolerovat ani u dvojrocnych deti a to by si mala riesit, ak treba, tak aj s odbornikmi.

autor
18. mar 2025

@lija22 no asi každej matky by sa to dotklo ak mu niekto povie že sú neni s jeho dieťaťom k sebe dosť blizko

shee11
18. mar 2025

zas nepreháňajme a neposielajme 2ročné dieťa za odborníkmi, keď niekoho buchne alebo hryzne 🙈
dievča má zrejme vyššie iq.

heln
18. mar 2025

ucitelka v jasliach nie je kompetentna diagnostikovat autizmus, ani nema v kompetencii vyjadrovat podozrenie na takuto diagnozu, len na zaklade toho, ze sa nesprava ako ine deti. takze to ber ako jej neprofesionalitu. ak by upozornila na stereotypne a zvlastne spravanie, nekomunikaciu a uzatvaranie sa do svojho sveta, tak by to bolo ine.
to ze je "agresivna" a hryzie moze znamenat aj to, ze chce nieco komunikovat v tej chvili, co nevie vyjadrit, redp. okolie ju "nevypocuje".

viestta
18. mar 2025

Neurazaj sa, ucitelka len povedala to co vidi, a co je aj pravda. Ona vas doma nevidi, len v jasliach. Ak si myslis, ze je vas vztah v poriadku, tak to hod za hlavu.

autor
18. mar 2025

@shee11 toto mne tiež prislo prehnane. Skoro každé 2 ročne dieta ktore poznam tak buchlo alebo hrýzlo. Ja som tak isto v škôlke hryzla a buchla a to som mala viac ako 2 roky a som uplne v poriadku.

maryetta
18. mar 2025

Kazdej matky nie. Ja ako rodic skor apelujem. I na lekarku. Na ucitelku a pytam sa ci je vsetko ok.
Teraz mi na syna tiez povedala ze je "pomalsi". A ja hned ze ci je to na "diagnozu". Radsej si pravdu priznat a vediet dietatu pomoct a podchytit vcas. Ako to "ignorovat".
Jasne ze jeden jediny prvok ako "kontakt" nie je hned diagnostika... ale...

autor
18. mar 2025

@maryetta lenže to potom naozaj na každom dieťati by si človek vedel najst niečo čo je znak autizmu. A samozrejme neni to že stále odmieta kontakt.

hopatko
18. mar 2025

@shee11 tvoj nazor a analogia vyssieho IQ a hryzenia je na moj mentalny svet asi moc...k odbornikovi som posielala matku a nie dieta.
Ja fakt nepovazujem akokolvek normalne, ak dieta bucha a hryzie...a v mojom svete to zdrave deti nerobia.

autor
18. mar 2025

@hopatko tak potom asi vsetky 2 ročne deti ktore poznam sú choré

autor
18. mar 2025

@hopatko udretim a hryzením nemyslim že nonstop búcha a hryzie deti. 99% je k deťom dobrá, objíma, hladká. Tak isto aj ju iné dieta pohrýzlo. Sestra robí v škôlke a je to tam na dennom poriadku.

autor
18. mar 2025

@hopatko a k vyššiemu IQ, Ano bolo mi tak isto povedané v jasliach že je extremne inteligentná a preto môže byt niekedy náročnejšia. Vedia dobre čo je pre 2 ročne deti normalne vedieť a čo je nadpriemer. Tolko k tvojej blbej poznámke

hopatko
18. mar 2025

Naozaj nemam potrebu presviedcat ta o normalnosti...potom sa necudujme, v akom svete zijeme.
A komentovat moj nazor ako blbu poznamku, hovori za vsetko, v akom svete zijes a vychovavas svoje dieta. Gratulujem!

deti95060810
18. mar 2025

a je taký problém ísť do centra na kontrolu či ozaj nie je autista? budeš mať papier že nie je a ak je tak budeš na probléme pracovať.
inak to hryzenie nie je ok... 😉

autor
18. mar 2025

@hopatko Ja vychovavam svoje dieta tak že vobec sa nemam za čo hanbiť 🙂 Ja som čo sa týka výchovy a mojej kompetencie ako matky 100% sebavedomá takže takýmto pasívne agresívnym komentárom si nič nedocielila. Mne nepride okej tvrdiť že 2 ročne dieťa ktoré hryzne nie je ok. Je iné ak by sa to dialo každý deň. Napisala som že sa to stalo, nie že je to každodenný problem.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
18. mar 2025

V dvoch rokoch diagnostikovat autizmus by bol problem aj pre Dr janosikovu, zase na druhej strane nebud precitlivela, ucitelka komunikovala, ze tvoje dieta zacina mat nejake zvlastne spravanie. Ono vsetko, co sa nepodchyti na zaciatku, tak potom prerastie do vacsich problemov. Ani nemusis ist hned k lekarovi, ale sleduj dceru. Nieco zvlastne tam bude. Pre dvojrocne deti je samozrejme, ze idu k svojej matke a tulia sa. Tvoja dcera moze byt velky introvert, alebo ano, je tam crta niecoho, co sa tebe zrejme nepaci. ber to, ako nieco, co mas sledovat a podchytit keby nieco. Ja mam rovnakeho starsieho syna. Super chalanisko, uci sa dobre, vsetko ok v skole, ale od zaciatku tam je nieco zvlastne, bud je velky introvert, alebo to tiez tipujem na autizmus. Na vysetreni bol, ale u psychologicky c CPPP a kedze ak by to aj bol autizmus, tak totalne atypický a ten sa neda diagnostikovat na jednom sedeni. Ale kedze nema ziadne problemy, nie je agresivny, v skole sa mu dari, tak mi psychologicka povedala, ze nech ho riesim, az keby nastali vacsie problemy. Ale je cudny, napr pride domov a nepozdravi nas, nema kamaratov, teda len takych, ktorí vyhladavaju jeho. On je introvert na x-tu.

maryetta
18. mar 2025

Ved jasne. To som aj napisala. Ze jeden prvok nie je hned diagnostika.... ci si ucitelka "vsimla" aj nieco ine... ak nie tak potom ozaj nespravna reakcia. Kedze ozaj nie kazdy je kontakty. Niekto az extremne.

autor
18. mar 2025

@zuzana76 praveze moja dcera je uplny opak introverta. Miluje ľudí vždy bola spoločenská..ked sme napr na ihrisku a vidí tam ineho rodiča tak sa na neho usmieva a ak vidí spätnú reakciu tak im napr podá kamienky atď. Keď máme návštevu tak vsetkych vzdy zapojí do hry..ked sme v elektricke/autobuse tak sa usmieva, kýva..raz od jednej pani v elektricke ktorá sa na nu usmievala chcela aby jej čítala knižku. V jasliach tiež nemala problém od začiatku tam chodila rada. Stále doma rozpráva o deťoch ktoré tam chodia.

zuzana76
18. mar 2025

a autorka, ja som tiez uz od dvoch rokov videla na nom, ze je iny ako ostatne deti.

lienka.7
18. mar 2025

@autorka neviem, čo sa urazas, učiteľka to asi nepovedala iba tak. Ma na rozdiel od teba aj nejaké skúsenosti.
Kde mas problém ísť na diagnostiku?
A prepáč, ale tie geniálne deti zvyčajne mávajú iný "deficit", aj v podobe PAS. A hrýzť a bit iné deti je pre mňa jednoducho cez, toto zvyknú robiť práve autisti. Taktiez čo sa tyka tulenia a lucenia, či iného osobného kontaktu. A ak nie, tak si skratka iba vychovaj dieta a nebudeš mať problém.

zuzana76
18. mar 2025

Tak ale k tebe sa netuli, sleduj ju, mozno to nic nie je, mozno neskor vyplava na povrch nieco ine. Ucitelka by nemala dovod vraviet nieco rodicovi, co sa jej zda uplne v poriadku. resp to poda ako pochvalu. Teba len chcela na nieco upozornit. Ci bude lepsie, ked ti radsej povie, ze je vsetko ok a nebude? ale uz jej to bude jedno, lebo teba si zaradi ako precitlivelu matku, ktoru radsej nebdue drazdit.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
pribinak
18. mar 2025

@hopatko ale pri deťoch ktoré majú vyššie IQ býva naozaj často prítomná v určitých vývojových štádiách vyššia agresia

To myslenie je ďaleko vpred pres výbojom emocii a to dieťa nedokáže tempom ktorým mysli rieist aj emócie

Myslím že to môže jej dgn vyššie IQ

Strana
z5