icon

Ako riešiť časté zápaly močových ciest u bábätiek?

danielkadandy
25. sep 2024

Ahojte mamicky co mate dievcatka ako ich umyvate a osetrujete po stolici?
My od stvrteho mesiaca mavame problemy z mocovymi a gynekologyckymi cestami ..furt dajaka bakteria tam.
Po kazdej stolici nad umyvadlom umyvam detskym mydlom a potom este oplachujem v lavoriku ale je velmi nachylna...ma vraj aj lahky pristup zdola pre bakterie tak to tam ma poskladane. So synom som nemusela take riesit no dievcata su na to nachylnejsie.
Nemavate podobne problemy? Neviete poradit ked take tiez riesite? Resp.skupinu, diskusiu kde to uz riesia? Neviem dohladat nieco podobne..dakujem velmi ♥️

palculienka40
25. sep 2024

@danielkadandy ake plienky pouzivate? Pri jednorazovych je prave rizoko zapalu mocovych ciest lebo je sice v suchu ale prave naopak v chlade. Alebo moze mat reakciu na plienky a chemou v nich. Je to ako aj s vlozkami. Skus pouzivat klasicje. Ked sa pocika hned hlasi a vymenit. A tak bude v suchu a v teple lebo klasicke plienky budu hrat. Daju sa teraz aj kupit gatky s vkladackami a tie sa daju vymienat.

tinalia
25. sep 2024

Ja umyvam len cistou vodou a zapal mocovych ciest som este s babatkom dievcatkom neriesila. Ci jej ta chemia nahodou nerobi šarapatu, takym malym detom mydla a sampony este netreba. Nekritizujem, len nahlas rozmyslam, ci aj toto nie je dovod, preco sa to stalo. Skus na par dni prestat pouzivat mydlo a preliecit zapal. Ci mydlo odporucal doktor?

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@palculienka40 aha dakujem a vies mi aj konkretne ze ktore povedat? Pouzivam lupilu z lidla

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@tinalia no ako inak vyumyvam pokakanu ritku? V tych vlhcenych je chemia aj ked ja pouzivam stale len z dm a tam pise ze 99percent zlozenie je voda...a mydlo je detske...mydlom som zacala az po prvom zapale ked som si chcela dat viac zalezat na poriadnej hygiene

elviku11
25. sep 2024

@danielkadandy pokakanú riťku pokojne umyješ len pod teplou tečúcou vodou. Tam nepotrebuješ žiadne mydlo

anavixy
25. sep 2024

Mozes pouzivat syndet alebo detske mydlo ale len na zadocek, musis si dietatko chytit tak, aby jej tl netieklo spat na genital. Sono obliciek mala v poriadku? Nebolo tam nieco rozsirene na oblickach ci mocovych cestach? Taketo caste zapaly sa mi nezda, ze by boli sposobene len “zlou” hygienou, kolko deti sa ani poriadne neumyva a zapaly nemaju, atb na preliecenie davaju podla citlivosti? Chodite aj na urologiu?

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@anavixy na nefrologii sme boli ...sono bolo ok ...ale mocove ci niesu zuzene robi urolog

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@anavixy ale ak by to bolo v moc.cestach tak by jej to neslo do posvy nie? Lebo aj tam vo vyteroch mava bakterie

anavixy
25. sep 2024

@danielkadandy bakterie moze mat, to mame vsetci, ale nemalo by sa to dostat az hore. Teda naopak ono to ide z posvy do mocovych ciest vzdy. No u deti je to trochu nachylnejsie, to je pravda, zvyknu z toho vraj vyrast… ano vlastne na nefrologii robia sono, tak ak to bolo ok, tak to asi nebude tym 😒 a atb ma podla citlivosti z vysledkov vyterov dane?

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@anavixy no tak robila sa kultivacia tak myslim ze ano

palculienka40
25. sep 2024

@danielkadandy kazde jednorazove nesu toto riziko. Skus pozriet plienkove systemy ak nechces ist do klasickych stvorcov. Pozor na bambus ten je chladivy. Ja som mala klasicke bavlnene nebielene a vkladacky frote s vrchnymi gatkami. Je to drahsie na oko ale zdravotne lacnejsie. https://latkoveplienky.sk/kategorie#c=958

palculienka40
25. sep 2024

@danielkadandy este dalsiu vyhodu maju latkove. Ked mala rok v noci sa prestala pocikavat aby bola v suchu a rok a pol prestala nosit plienky aj cez den.

nikushka8
25. sep 2024

Chcelo by to asi komplexnejsie vysetrenia. Mam 2 baby a nikdy som to vdaka bohu nemusela riešiť (utietala som ich bud namocenymi detskymi vatovymi tamponmi alebo vodovymi vlhcenymi). Ale caste zapaly riesia znami a ich dcere az v 6rokoch zistili zuzenu mocovu ruru aj mocovod.

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@nikushka8 to ale zrejme mali z tych castych zápalov :(

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@nikushka8 a co s tym potom robili nevies?

danielkadandy
autor
25. sep 2024

@palculienka40 inak dnes mi to aj obvodna navrhla
..ze skusit pouzivat latkove plienky cez den a skusat uz teraz na nocnik ked sa mi zda ze chce kakat no

palculienka40
26. sep 2024

@danielkadandy ja ked som dala mojej jednorazovku bol problem. Takze pre mna to bola jasna volba. Je to pracnejsie plienky vtreba namacat a vyvarat teda prat na 90tke ale stoji to za to. Kedze niektore deti plienkuju aj do troch my len do rok a pol. Kupila som jej prenosny kufrikovy nocnik a chodila vsade ked uz chcela. Ale nic sme neriesili nasilu. Ak teraz zacne s problemami s moocvymi tak moze mat problemy aj starsia. A vravim vam chod s dietatom aj po gynekologii pre dieta nic prijemne. Drzim palce.

nikushka8
26. sep 2024

@danielkadandy bola na operacii,kde to zistili. Odplienkovali ju strasne skoro,aby sa vyhli zapalom a nepomohlo. Riešila by som to na nefro a urologii

palculienka40
26. sep 2024

@nikushka8 ano urcite treba vysetrenia ale aj zmena plienok pomoze. Lebo uz len predstava, ze by kazea z3na mala byt nonstop 24 hodin vo vlozkach tak by mala problemy.

nikushka8
26. sep 2024

@palculienka40 ano suhlasim, treba skusit, ci aj toto trochu nepomoze, lebo caste zapaly su fakt nepríjemné.
@danielkadandy neviem koľko má maličká, ale dávate jej probiotiká? na zapaly pomaha dat hlavne crievko dokopy, lebo je zakladom imunity.

mamatroch
26. sep 2024

@danielkadandy tiez odporucam prejst na latkove plienky. Su rozne typy, niektore su velmi podobne na pouzivanie ako jednorazove, skratka, nic, co by aj chlap / stari rodicia nezvladli. Myslim, ze je tu aj skupina o latkovych plienkach, tam by Ti poradili dievcata. Ja som pouzivala latkove plienky pre dve mladsie deti, ale uz su tri roky, co ich nepouzivam, takze nemam aktualne prehlad, co je na trhu.
Vlhcene utierky odporucam nepouzivat vobec a na cesty / vyjazdy mimo domu pouzivat len take, co obsahuju 99 percent vody. Nam sa osvedcili tieto:
https://www.hebe.com/sk/waterwipes-vlhcene-obru...

kedysi ich mavali aj v DM-ke, ci este stale, netusim.

V kazdom pripade, ci uz umyvas pod tecucou vodou alebo utieras vlhcenymi utierkami, vzdy len spredu dozadu, ziadne "brhlenie" mydlom hore-dolu. Ak su nahodou zvysky stolice pri posvovom vchode, treba ich dokladne odstranit, napr. vatovym odlicovacim tamponikom namocenym v teplej vode.
Resp. je aj detsky intimny umyvaci gel (je tam ine pH ako pri klasickych mydlach, ci samponoch na telo), mozno by stalo za zvazenie skusit ten:
https://www.mojadm.sk/lactacyd-ultrajemny-intim...

Ked je nachylna, takisto skor sprchovat ako kupat a ak uz kupes, tak davat pozor, aby bola voda dostatocne tepla a po kupeli, co najrychlejsie dcerku osusit a obliect. Idealne - ak mate taku priestorovu moznost - este v teplej kupelni.
Neviem aka je dcerka velka, ale ak lezi / hrava sa na zemi, pod hraciu podlozku odporucam hrubsiu fleecovu deku.