icon

Ako riešiť emocionálnu dysreguláciu u detí?

dorinecka45
9. júl 2025

Ahojte baby,

Mam 4 rocnu, ktora ma evidentne problem regulovat svoje emocie a je jedno ci su pozitivne alebo negativne.
Vysledkom je agresivita voci mne, ktora je az extremna. Dnes to bolo take zle, ze jedina moznost ako ju odomna "odtrhnut" a nezlomit jej pri tom prsty (zamotala sa mi do vlasov a tahala trhala mi ich) bolo silnejsie jej zmacknut ruku. Vysledkom je skareda modrina, odtlacok mojich prstov.vyzera ako tyrane dieta mna to velmi mrzi, lutujem to ale uz som bola naozaj v koncoch, a nevedela som ako ju odomna dostat. Zacina to byt uz pre mna nebezpecne,kedze sa nevie regulovat ide plnou silou. neda sa jej dohovorit, ma klapky na ociach a usiach a dohovaranie vsetko zhorsi .fyzicky je tazke zabranit jej amokom voci mne, a odist od nej sa neda.to zvysuje frustraciu a agresivitu. Planujem navstivit psychologicku, kedze viem ze toto uz nie je len "obdobie".
Prosim mate podobnu skusenost? Viete mi konkretne v Bratislave odporucit odbornika priamo na takyto problem? Nasa obvodna tvrdi ze adhd, asperger autizmus a dokonca aj histaminova intolerancia su tzv "moderne diagnozy" rozmaznanych deti a uzkostnych rodicov, takze u nej pomoc nehladam.

Dakujem

Strana
z2
deedol
9. júl 2025

napisem ti spravu.

dorinecka45
autor
9. júl 2025

@dorinecka45 zabudla som dodat, ze som sa snazila jej spravanie korigovat senzorickymi pomockami ako su nahrdelniky na hryzanie, hracky na mackanie tahanie a kadejake naslapne senzoricke podlozky. Vsetko pomahalo len naoko, ked to bolo este nove.teraz to v amoku akurat tak chyti a hodi po mne, poouzije ako zbran. Po amokou sa sama ospravedlni a slubuje a slubuje ze uz to neurobi.

miriamzba
9. júl 2025

Syn sa prejavoval podobne, resp bol to jeden z jeho mnohých prejavov, má potvrdene adhd. Kto také dieťa doma nemá, neuveri.
Za mňa určite psychologicka, pedopsychiatricka, nech zmapuju a urcia kde je problém, aby aj rodič mal predstavu, čo je za tým a aby vedel, kedy ako spravne reagovat.

berenika39
9. júl 2025
@dorinecka45

@dorinecka45 zabudla som dodat, ze som sa snazila jej spravanie korigovat senzorickymi pomockami ako su nahrdelniky na hryzanie, hracky na mackanie tahanie a kadejake naslapne senzoricke podlozky. Vsetko pomahalo len naoko, ked to bolo este nove.teraz to v amoku akurat tak chyti a hodi po mne, poouzije ako zbran. Po amokou sa sama ospravedlni a slubuje a slubuje ze uz to neurobi.

@dorinecka45 Přiznáváš jí emoce? Jedna z nejdůležitějších věcí v této situaci. (ano, já vím, že chceš, ano, já vím, že se ti líbí, ano, já vím, že potřebuješ...). Pak teprve reagovat - bolí mě to, není mi to přijemné.
Jinak držím palce, a psycholog by byla dobrá cesta - pro obě.

lentilka
9. júl 2025
@miriamzba

Syn sa prejavoval podobne, resp bol to jeden z jeho mnohých prejavov, má potvrdene adhd. Kto také dieťa doma nemá, neuveri.
Za mňa určite psychologicka, pedopsychiatricka, nech zmapuju a urcia kde je problém, aby aj rodič mal predstavu, čo je za tým a aby vedel, kedy ako spravne reagovat.

@miriamzba Aké boli jeho ďalšie prejavy? Zlepšilo sa to vekom? Kedy asi?

miriamzba
9. júl 2025

A ešte - nedá mi, ale čo to máte za doktorku?! To je stará Spanikova, či ešte aj nejaký iný tvor hlasa také predpotopne názory?

miriamzba
9. júl 2025
@lentilka

@miriamzba Aké boli jeho ďalšie prejavy? Zlepšilo sa to vekom? Kedy asi?

@lentilka ďalšie napr. nemal klud, neposedel, nespal, usta sa mu nezavreli, všade vyrusoval, bol neunavitelny, senzoricka precitlivenost velká, nepozornost, super nápady a kreativita, akoby nemal pud sebazáchovy- do všetkého sa vrhal po hlave, dennodenne výbuchy zlosti... keď ma ešte niečo napadne, doplním.

lentilka
9. júl 2025
@miriamzba

@lentilka ďalšie napr. nemal klud, neposedel, nespal, usta sa mu nezavreli, všade vyrusoval, bol neunavitelny, senzoricka precitlivenost velká, nepozornost, super nápady a kreativita, akoby nemal pud sebazáchovy- do všetkého sa vrhal po hlave, dennodenne výbuchy zlosti... keď ma ešte niečo napadne, doplním.

@miriamzba Vďaka. A v akom veku čakať aspoň akú-takú emocionálnu reguláciu?

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@miriamzba

@miriamzba mame doma starsieho aspergera s adhd, preto je medzi nimi velky vekovy rozdiel.bala som sa ze sa to zopakuje.a mam to tu evidentne zas,len v "inej farbe"

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@miriamzba

A ešte - nedá mi, ale čo to máte za doktorku?! To je stará Spanikova, či ešte aj nejaký iný tvor hlasa také predpotopne názory?

@miriamzba ano je to starsia pani, bojujem s nou pri kazdom vysetreni, vela veci si riesim mimo vymennych listkov po svojej osi, ale to je uz neskuticne financne narocne.som z bratislavy, nie je sanca zmenit obvodacku

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@berenika39

@dorinecka45 Přiznáváš jí emoce? Jedna z nejdůležitějších věcí v této situaci. (ano, já vím, že chceš, ano, já vím, že se ti líbí, ano, já vím, že potřebuješ...). Pak teprve reagovat - bolí mě to, není mi to přijemné.
Jinak držím palce, a psycholog by byla dobrá cesta - pro obě.

@berenika39 oo ano, samozrejme.snazim sa jej vysvetlit ze chaoem ze sa hneva,alebo ze je smutna,prip unavena.vysvetlujem.jej ze som tu pre nu, ale ze mi nemoze ublizivat,lebo si ma "pokazi" atd.ale toto nepomaha.toto sa da s nou riesit az po amoku, ale vtedy mi je to na dve veci.pretoze mi zas len povie ze mi nechce ublizit a ze uz to nespravi.kolotoc

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@miriamzba

@miriamzba to opisovanie tvojho syna sedi na nu jak rit na serblik. Bojim sa ze ten kolotoc s diagnostikou a sedeniami uz druhykrat nezvladnem.viem ze musim ale toto je oresne to oreco som dlho nechcela druhe dieta.starsi syn je iny,ten je skor ten zasneny typ, nevyrusoval,nebol hyperakrivny.skor vela krat az moc tichy,nepritomny.preto je pre mna toto omnoho tazsie

deedol
9. júl 2025
@lentilka

@lentilka u nas okolo 6-7r. myslim, ze k tomu prispela aj vhodne zvolena skola.

deedol
9. júl 2025
@dorinecka45

@miriamzba ano je to starsia pani, bojujem s nou pri kazdom vysetreni, vela veci si riesim mimo vymennych listkov po svojej osi, ale to je uz neskuticne financne narocne.som z bratislavy, nie je sanca zmenit obvodacku

@dorinecka45 AD obvodacka, ak vam neprekaza dochadzat, skus jana kacerikova v karlovke alebo pripadne katarina vajdickova na dlhych dieloch.

lentilka
9. júl 2025
@deedol

@lentilka u nas okolo 6-7r. myslim, ze k tomu prispela aj vhodne zvolena skola.

@deedol íííííííííííííí, to je zlé, ja som dúfala, že sa ten môj do tých štyroch aspoň trochu upokojí a zreguluje. Dovtedy budem fakt zrelá na Lexaurin.

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@deedol

@dorinecka45 AD obvodacka, ak vam neprekaza dochadzat, skus jana kacerikova v karlovke alebo pripadne katarina vajdickova na dlhych dieloch.

@deedol skusim tieto pani doktorky ci este beru pacientov mimo obvidu.dakujem

miriamzba
9. júl 2025
@lentilka

@lentilka už koncom 4r som videla malinké krocky, a postupne pomalicky, teraz má 7r, a určite je to lepšie ako bolo. Má aj vysoký intelekt- odporúčam zmerať aj toto, tieto deti často bývajú nadané.
Je to strašne náročné. Môžete vysvetlovat, dohodnúť sa, chvilu dobre, potom sek. Všetko s dramou. Dával mi aj 3-4 pokyny sucasne, keď nemal okamžite veci tak amok, behala som ako špinavá handra, nepockal ani sekundu, my sme si nemohli s mužom ani suvislu vetu povedať, kým nespal, neexistovalo voziť v kočíku, utekal jak splaseny.

miriamzba
9. júl 2025
@dorinecka45

@dorinecka45 to je velmi náročné rodicovstvo po všetkých stránkách.
Aj my sme boli predtým v Petržalke, synova pediatricka šla do dôchodku, aj tak už nadsluhovala, mala snáď 190 rokov 😆 ale bola perfektna. Potom keď sa narodila dcérka, chodili obaja k Marte Spanikovej, to bola jedna hrôza, a s najmladsou dcérkou už sme v Ružinove.

miriamzba
9. júl 2025
@dorinecka45

Aj my sme boli predtým v Petržalke, synova pediatricka šla do dôchodku, aj tak už nadsluhovala, mala snáď 190 rokov 😆 ale bola perfektna. Potom keď sa narodila dcérka, chodili obaja k Marte Spanikovej, to bola jedna hrôza, a s najmladsou dcérkou už sme v Ružinove.

deedol
9. júl 2025
@lentilka

@deedol íííííííííííííí, to je zlé, ja som dúfala, že sa ten môj do tých štyroch aspoň trochu upokojí a zreguluje. Dovtedy budem fakt zrelá na Lexaurin.

@miriamzba presne, aj nas je nadany (plus mierne hypersenzitivny).

@lentilka tak u nas to dost neskoro zacalo, ja som si tak do 3r hovorila, ze aka som genialna matka, ze ziadny vzdor, ziadne zachvaty zlosti, a potom to prislo 🙂 cize u nas to bolo tak od 3r do 6/7r. u vas to moze byt menej 🙂

dorinecka45
autor
9. júl 2025
@miriamzba

@miriamzba aha ja som myslela ze stara Spanikova je nejake vymyslene meno, prepac 🤣 no nasa je stara, ordinuje na strecnianskej a dava do pozoru jak rodicov tak sestricku a asistentku ktore su z nej uz tiez na prasky,ale menovat ju nechcem.zas neublizila nikdy,len je s nou velmi tazka komunikacia a rodic vlastne nikdy nic nevie,prehana a vsetko robi zle. Ak povies A,ona povie B, ak povies B, povie ti A. Naucila som sa neoponovat jej, pockat kym dovysetruje a vypise ocr a konec. Aspon nepredpisuje nadmerne atb, len tieto problemy co sa tykaju psychiky deti s nou neriesim, nema to zmysel

anonym_375574
10. júl 2025

Chápem, mali sme a trochu máme ešte stále doma, vekom sa to lepší. Syn má adhd, dysfáziu a aj autizmus - tam ide o slabšiu formu. Keď bol malý, bolo to doma peklo. Teraz ma 9, už je to iné dieťa, ale stále ak ho niečo rozruší, tak je problém ho ukľudniť. A to je aj v škole to jediné, s čím učiteľka bojovala ale už je to 20% z toho čo to bolo. Aj to dieťa časom dozrieva, ale potrebuje a aj Ty potrebuješ radu a pomoc. Ale je šikovný čo sa týka školy. Čaká nás stretnutie s homeopatičkou už zajtra, uvidíme. Čítala som úžasné výsledky priamo od niektorých mamičiek. Tak dúfam.

michaelam2
10. júl 2025
@dorinecka45

@miriamzba aha ja som myslela ze stara Spanikova je nejake vymyslene meno, prepac 🤣 no nasa je stara, ordinuje na strecnianskej a dava do pozoru jak rodicov tak sestricku a asistentku ktore su z nej uz tiez na prasky,ale menovat ju nechcem.zas neublizila nikdy,len je s nou velmi tazka komunikacia a rodic vlastne nikdy nic nevie,prehana a vsetko robi zle. Ak povies A,ona povie B, ak povies B, povie ti A. Naucila som sa neoponovat jej, pockat kym dovysetruje a vypise ocr a konec. Aspon nepredpisuje nadmerne atb, len tieto problemy co sa tykaju psychiky deti s nou neriesim, nema to zmysel

@dorinecka45 ahoj, ja len k tym pediatrom v BA. Tiez som myslela ze bude nemozne zmenit ale nakoniec nebol ziadny problem. Vyskusaj lamac, devinsku, dubravku…tam mi viaceri povedali ze nas v pohode vezmu. A vsetci mali vyborne referencie. Tak pogoogli kto by vam najviac vyhovoval a skus im volat/pisat, podla mna sa to podari.

ciernysokol
10. júl 2025

Vekom sa to lepsi, a tiez pridanim omega 3 vo vyssich davkach.

miriamzba
10. júl 2025
@anonym_375574

Chápem, mali sme a trochu máme ešte stále doma, vekom sa to lepší. Syn má adhd, dysfáziu a aj autizmus - tam ide o slabšiu formu. Keď bol malý, bolo to doma peklo. Teraz ma 9, už je to iné dieťa, ale stále ak ho niečo rozruší, tak je problém ho ukľudniť. A to je aj v škole to jediné, s čím učiteľka bojovala ale už je to 20% z toho čo to bolo. Aj to dieťa časom dozrieva, ale potrebuje a aj Ty potrebuješ radu a pomoc. Ale je šikovný čo sa týka školy. Čaká nás stretnutie s homeopatičkou už zajtra, uvidíme. Čítala som úžasné výsledky priamo od niektorých mamičiek. Tak dúfam.

@anonym_375574 fajn tip, to ma nenapadlo skúsiť. Pls dáš potom vedieť aj nám, ako ste pochodili, či to pomohlo?

ciernysokol
10. júl 2025

Len ako tip na rozmyslanie- citala som vo viacerych clankoch, ze k adhd prispieva nedostatok mineralov, vitaminov, omega 3, poskodene crevo, nevstrebavanie.

dorinecka45
autor
10. júl 2025
@ciernysokol

Len ako tip na rozmyslanie- citala som vo viacerych clankoch, ze k adhd prispieva nedostatok mineralov, vitaminov, omega 3, poskodene crevo, nevstrebavanie.

@ciernysokol to bude mat nieco doseba,nedavno jej zistili histaminovu intoleranciu.dost ma zarazili ze imunologocka mi k tomu povedala iba tolko ze s nastavenim.diety nam pomoze obvodna.a obvodna mi povedala ze toto je jedna z tych modernych diagnoz a ako si predstavujem regulovat malemu dietatu stravu eliminacnou dietou.ze je lepsie este pockat a ved je to vlastne jedno lebo koli alergii ma aj tak nasadene antihistaminika.

dorinecka45
autor
10. júl 2025

Baby kazdej jednej z vas velmi moc dakujem. Ani jedna ste ma neosocili za to moje zlyhanie a naozaj mi davate rady ktore maju nieco do seba, necakala som ze diskusia na koniku moze byt aj konstruktivna,kedze v poslednej dobe tu vidam skor negativitu a osocovanie. Velke dakujem za podporu a kazdu vasu radu a skusenost

ciernysokol
10. júl 2025
@dorinecka45

@ciernysokol to bude mat nieco doseba,nedavno jej zistili histaminovu intoleranciu.dost ma zarazili ze imunologocka mi k tomu povedala iba tolko ze s nastavenim.diety nam pomoze obvodna.a obvodna mi povedala ze toto je jedna z tych modernych diagnoz a ako si predstavujem regulovat malemu dietatu stravu eliminacnou dietou.ze je lepsie este pockat a ved je to vlastne jedno lebo koli alergii ma aj tak nasadene antihistaminika.

@dorinecka45 aj u nas histamin, tiez lepok...histamin je len pridruzeny k inemu poskodeniu creva. Treba zistit, ci primarny nie je lepok alebo mlieko. Su probiotika (medved), spacialne na histamin. Je potrebne brat b6 a cecko, celkovo brat probiotika. A ziadne ecka, ziadne umele sladkosti, chipsy,polotovary, lizatka atd. Da sa to vsetko napravit, drzim palce.a omega 3- je proti zapalom a podporuje mozog.

ankare
10. júl 2025
@dorinecka45

Baby kazdej jednej z vas velmi moc dakujem. Ani jedna ste ma neosocili za to moje zlyhanie a naozaj mi davate rady ktore maju nieco do seba, necakala som ze diskusia na koniku moze byt aj konstruktivna,kedze v poslednej dobe tu vidam skor negativitu a osocovanie. Velke dakujem za podporu a kazdu vasu radu a skusenost

@dorinecka45 navštív s ňou čo najrýchlejšie odborníka, aby si vedela, ako s ňou pracovať. Držím palce!

Strana
z2