icon

Ako riešiť neklesajúcu horúčku 4-ročného dieťaťa?

12. dec 2025

Dobry vecer, 4 ročná dcéra mala dnes o 15:00 39 horucku, podala som nurofen 9ml, zabralo to. O 20:15 mala opäť 39,2 teplotu a je 21:30 a horúčka neklesá. Poradíte, čo treba robit? Treba hneď utekat na pohotovost? Neprikryvam ju, vodu pije a mokrý uterák na celo jej dávam. Dakujem

euka210
12. dec 2025

@anonym_autor kvoli tomu na pohotovost?
Striedat nurofen s panadolom po 4h, sprcha vodou, aby ju trochu ochladila. Hlavne pit, pit.
Pokial nema horucku 24h, crp este nic neukaze.

autor
12. dec 2025
@euka210

@anonym_autor kvoli tomu na pohotovost?
Striedat nurofen s panadolom po 4h, sprcha vodou, aby ju trochu ochladila. Hlavne pit, pit.
Pokial nema horucku 24h, crp este nic neukaze.

@euka210 ano, práve sme ju boli osprchovat. Ešte taku horucku nemala,tak sme sa zľakli. Dakujem

anonym_6821d2
12. dec 2025

@anonym_autor dala si aj druhý krát nejaké lieky? Pokiaľ len tie o 15tej, tak prestriedaj a paralenom. Prípadne keď prešlo 7h mohla by si dať už znova nurofen.

autor
12. dec 2025
@anonym_6821d2

@anonym_autor dala si aj druhý krát nejaké lieky? Pokiaľ len tie o 15tej, tak prestriedaj a paralenom. Prípadne keď prešlo 7h mohla by si dať už znova nurofen.

@anonym_6821d2 práveže som dala opäť nurofen, a to skoro po 6 hodinách a nezabralo. ak nepomoze sprcha pockam a po tých 4 hodinách dám už panadol

anonym_3d32af
12. dec 2025

Zacinaju chripky..
Vydrzat len, to byvaju vysole teploty, pit, potit. Super je ze nestupa, drzi sa.. drzim.palce

hradnapani
12. dec 2025

davas spravne davkovanie nurofenu? treba si overit, pogoogli si o tom, mozno preto nezabera. Aj keby bolo spravne, teraz je takato chripka s vysokymi teplotami, co mozu aj dlho trvat, treba byt trpezliva.

hradnapani
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_6821d2 práveže som dala opäť nurofen, a to skoro po 6 hodinách a nezabralo. ak nepomoze sprcha pockam a po tých 4 hodinách dám už panadol

@anonym_autor tu su rozpisane lieciva a davkovanie lekarkou https://www.drmoravcikova.sk/teplota-u-dietata/

autor
12. dec 2025
@anonym_3d32af

Zacinaju chripky..
Vydrzat len, to byvaju vysole teploty, pit, potit. Super je ze nestupa, drzi sa.. drzim.palce

@anonym_3d32af dakujeme

autor
12. dec 2025
@hradnapani

davas spravne davkovanie nurofenu? treba si overit, pogoogli si o tom, mozno preto nezabera. Aj keby bolo spravne, teraz je takato chripka s vysokymi teplotami, co mozu aj dlho trvat, treba byt trpezliva.

@hradnapani dávkovanie dávam správne, sprcha pomohla,tak to hádam zvladneme

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

@hradnapani dávkovanie dávam správne, sprcha pomohla,tak to hádam zvladneme

@anonym_autor ja som zvykla dávať zábaly namiesto sprchy. nebol to taký šok. najprv som menila po 5 minútach, potom po 7, 8 a do cca dvoch hodín to výrazne pomohlo. čo sa týka horúčky, ešte si pamätám jednu vec, ktorá konkrétne mne zaberala ako dieťaťu vždy. ale možno to bola náhoda u mňa 😀 keď nešla zraziť, mama ma potrela handričkou namočenou v alpe. ale len ruky, nohy, chrbát. prikryla som sa a do chvíle som sa začala príšerne potiť a teplota klesala... ale to už som bola väčšia, možno tak 9-10 ročná, to si už dobre pamätám... prvý deň horúčok nie je na pohotovosť, ale sleduj ju. držím palce.

autor
12. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja som zvykla dávať zábaly namiesto sprchy. nebol to taký šok. najprv som menila po 5 minútach, potom po 7, 8 a do cca dvoch hodín to výrazne pomohlo. čo sa týka horúčky, ešte si pamätám jednu vec, ktorá konkrétne mne zaberala ako dieťaťu vždy. ale možno to bola náhoda u mňa 😀 keď nešla zraziť, mama ma potrela handričkou namočenou v alpe. ale len ruky, nohy, chrbát. prikryla som sa a do chvíle som sa začala príšerne potiť a teplota klesala... ale to už som bola väčšia, možno tak 9-10 ročná, to si už dobre pamätám... prvý deň horúčok nie je na pohotovosť, ale sleduj ju. držím palce.

@amdornik ďakujem krasne za radu, vyskúšam. Zatial po sprche je lepsie. Alpu urcite vyskúšam a ak nie teraz tak nabuduce 🙂

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik ďakujem krasne za radu, vyskúšam. Zatial po sprche je lepsie. Alpu urcite vyskúšam a ak nie teraz tak nabuduce 🙂

@anonym_autor možno z motyky vystrelí a zaberie aj u vás 🙂

amdornik
12. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale isteže, ak by horúčky stúpali omnoho častejšie a rýchlejšie, pohotovosť bude namieste.

anonym_cc7204
12. dec 2025

Pri svojich deťoch vždy prihliadam ako sa cítia. Syn pri 39 bol úplne ok, spal, pil, ležal, normálne komunikoval a nesťažoval sa na nič. Nedávala som ani liek, len menej prikrytý a veľa tekutín. Liek som mu na zníženie teploty podala 2x a to ma 8r. Čiže ak je dcérka inak ok, pije, komunikuje, nepanikarila by som. Nechať ju prespinkat. To lieči.

maddie1711
12. dec 2025

Pozor na studené končatiny. Vtedy sa sprcha a zábaly vôbec neodporúčajú. Pozri sa či správne dávkujes lieky lebo je to veľmi Častá chyba, striedaj po 4h. Poriadne zavodnovat, pretože ak je nedostatok tekutín tak lieky nezaberajú, piť ma viac ako bežne nakoľko rýchlo stráca pri horúčke vodu. Ak sa nebude dať zraziť tak pohotovosť.

anonym_fc2667
12. dec 2025

Nurofen sirup 20mg/ml sa podáva podľa váhy, vždy polovica. Ak má dieťa 16kg, treba podať 8ml sirupu. Ak teplota stúpne nad 38,5 treba podať paralen, ale najskôr po 4 hodinách. Hlavne nesprchovať studenou vodou. Posadiť do vane a nech si posedí vo vode 20 minút a stále sprchovať, kľudne teplou vodou, ale nie horúcou.

domka222
13. dec 2025

Ja dávam deti do vane s vodou cca o 1° nižšou ako teplota tela. Teplota poväčšine vždy klesne.

uhnakova
13. dec 2025

Mojim pomáha aj piť studené nápoje. Po vypití 2 deci ľadového čaju z chladničky im naposledy behom polhodinky klesla teplota o 1,5 stupna. Ovšem sú už vačší, na druhom stupni.

senta_sofia
13. dec 2025
@domka222

Ja dávam deti do vane s vodou cca o 1° nižšou ako teplota tela. Teplota poväčšine vždy klesne.

@domka222 tiez kupeme, telo sa pocas kupela aj hydratuje, ked nezabera, tak prestriedanie liekov s ucinnou latkou

autor
14. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ale isteže, ak by horúčky stúpali omnoho častejšie a rýchlejšie, pohotovosť bude namieste.

@senta_sofia
@uhnakova
@domka222
@anonym_fc2667
@maddie1711
@anonym_cc7204
@amdornik ďakujem vám, moc ste mi pomohli. Dala som na vaše rady a dnes je na tom oveľa lepsie. Nabuduce už budem vediet🙂 mali sme to takto prvýkrát,takze sme sa dost zľakli.

euka210
14. dec 2025
@anonym_autor

@senta_sofia
@uhnakova
@domka222
@anonym_fc2667
@maddie1711
@anonym_cc7204
@amdornik ďakujem vám, moc ste mi pomohli. Dala som na vaše rady a dnes je na tom oveľa lepsie. Nabuduce už budem vediet🙂 mali sme to takto prvýkrát,takze sme sa dost zľakli.

@anonym_autor to sa kazdy zlakne ked to prvy krat. Moj syn mal raz 2dni 40C teploty, takze mna uz hocico len tak nevystrasi...ale vtedy som veru pisala aj dr.