Ako riešiť obavy z rozbitého ortuťového teplomera?
Dobrý večer dnes som našla rozbitý ortutovy teplomer pod posteľou.Najprv pri upratovaní som narazila na niečo strieborné ,chitila som to do ruky ,nevedela som čo to je no potom som našla ten teplomer.Dcera sa mi priznala že už dávnejšie jej spadol keď som merala mladšiemu teplotu.Mam teraz strach nakoľko sú obaja chorí a trápi ich kašeľ.Rano s nimi chcem ísť k lekárovi?Obávam sa že sa tej ortuti nadýchali.Stalo sa vám to niekonu?Teraz rozmýšľam že tam bol ten teplomer dosť dlho.Kedze som o ňom nevedela.
@luky_tv_dea vetram stále ale ten teplomer počítam že tam bol odkedy som merala teplotu asi 3 týždne,ja som si to rozotrela na prstoch myslela som že sú to očné tiene no nedalo sa to chytiť
@luky_tv_dea na nete som našla že od roku 2009 je predaj ortutovych teplomerov zakázaný,nemohol to byť naplnený galiom?Predávajú sa tie ortutove vlastne či nie?Volám mame a ona hovorí že ho kúpila v lekárni dr.max ,bolo to pred 2 mesiacmi.
@kavicka12 Ak ho kupila pred 2 mesiacmi, tak uz ortutovy podla mna nebol.
@kavicka12 ak to bolo striebornej farby, no vyzeralo to ako očné tiene, tak je to určite gálium a nemusíš sa vôbec báť. Ortuť by bola vo forme guľôčok - vyzerá to presne ako keby to boli železné či olovené guľočky, akurát sa pri dotyku rozpadajú na viac menších guľôčok. Tiež som v detstve rozbila teplomer a chvíľu som sa hrala s tou ortuťou, našťastie mama po chvíli prišla a skoro ju porazilo, keď ma zbadala :D A gáliový teplomer nedávno rozbil môj muž, robilo to len také strieborné čmuhy.
Ortuťové teplomery sa už dávno nepredávajú.
@kavicka12 ortutovy by si musela mat doma nejaky historicky z cias tvojho detstva. Ak to bol novy teplomer, bolo to galium. Nic vam nehrozi, hlavne pokoj
Dakujem vám ukudnili ste m a ja som sa hlavne bal a čo s tým dcéra robila keď to rozbila
@luky_tv_dea ako keby citam AI odpovede
Ak bol novy tak v nom ziadna ortut nebola, klud
ortut su gulocky a vedia sa paradne rozkotulat. Toto ortut nebude.
Ortut v teplomeroch nie je toxicka. Resp. nebola, kedze teraz uz sa nepouziva. Naozaj, nemas sa coho bat.
@luky_tv_dea niekto ma konecne aspon umelu inteligenciu? zjavne sa tesis tomu
Ortut v teplomeroch nie je toxicka. Resp. nebola, kedze teraz uz sa nepouziva. Naozaj, nemas sa coho bat.
@anavixy ahoj,chcem sa ťa opýtať ohľadom tvojho komentára že píšeš že ortuť v teplomeru nieje vôbec toxicka ...podarilo sa mi rozbiť ortutovy predvcerom všetky guľky som vyzbierala teraz plánujem vetrat tu izbu pár dni.....zmyla som podlahu hypermanganom ale aj tak som z toho trochu v strese trochu viac no
@anavixy ahoj,chcem sa ťa opýtať ohľadom tvojho komentára že píšeš že ortuť v teplomeru nieje vôbec toxicka ...podarilo sa mi rozbiť ortutovy predvcerom všetky guľky som vyzbierala teraz plánujem vetrat tu izbu pár dni.....zmyla som podlahu hypermanganom ale aj tak som z toho trochu v strese trochu viac no
@robinkooo ahoj ja som sa na to pýtala v lekárni ,vraj že keď nebol ten teplomer 10 ročný či niekoľko ročný už si nepamätám tak sa nemám báť,že tie aj ako tu už vyššie písali čo sa teraz v lekárňach predávajú nie sú škodlivé,no hoci nejaké škodlivé látky obsahujú tiež
@robinkooo ahoj ja som sa na to pýtala v lekárni ,vraj že keď nebol ten teplomer 10 ročný či niekoľko ročný už si nepamätám tak sa nemám báť,že tie aj ako tu už vyššie písali čo sa teraz v lekárňach predávajú nie sú škodlivé,no hoci nejaké škodlivé látky obsahujú tiež
@kavicka12 No ten môj bol to bol este babkin a ja som len chcela vyskúšať ci funguje 🙈
@robinkooo aha tak ten je škodlivý a asi to myslela že teraz sa už tie škodlivé nevyrábajú ale keď si mala teplomer ešte po babke tak ten áno je škodlivý
@kavicka12 tak gulky pozbierane aj pod skriňou odtiahla som aj posteľ tam nebolo nič vysávač výhodený v igelitoch podlaha vytreta hypermanganom ešte asi utriem sodou bikarbonou a vetrať ešte aspoň 5 dní aj keď vraj stačí 24 h.
Keď som bola dieťa bežne sa stalo že sa rozbil teplomer aj v nemocnici aj doma vraj to len pozametali a všetci žijú ale dnes otvoris google že čo máš robiť a máš pocit že vybuchla v izbe jadrová elektráreň 🙈
@kavicka12 tak gulky pozbierane aj pod skriňou odtiahla som aj posteľ tam nebolo nič vysávač výhodený v igelitoch podlaha vytreta hypermanganom ešte asi utriem sodou bikarbonou a vetrať ešte aspoň 5 dní aj keď vraj stačí 24 h.
Keď som bola dieťa bežne sa stalo že sa rozbil teplomer aj v nemocnici aj doma vraj to len pozametali a všetci žijú ale dnes otvoris google že čo máš robiť a máš pocit že vybuchla v izbe jadrová elektráreň 🙈
@robinkooo pardon za preklepy turek utriet , vŕtať vetrat
@robinkooo nie je to nebezpecne, na dotyk vobec, po zjedeni vobec, jedine vypary a tie su pri tomto mnozstve a izbovej teplote minimalne. Skus si zavolat na NTIC a povedia ti… 🙂