icon

Ako riešiť panický strach z hlasných zvukov u 3-ročného dieťaťa?

dianabilla00
18. júl 2025

Ahojte mám jednu vec z ktorej nemôžem výst a nič ohľadom toho som nenašla …
Syn ma 3 ročky a dlhšiu dobu pri hlasom zvuku sa veľmi boji si zakrýva uška s ručičkami a veľmi plače a kričí je to z veci ktoré sú bežne napr( hudba hlasná , krik, motorka ,dokonca aj silný a hlučný plač dieťaťa … som si myslela ze je to len nejaký jeho výmysel ale už sa mi to nezdá byť v poriadku a začínam sa sama báť oto chcem snym ist k obvodnému či nás nepošle na niejake vyšetrenie ..poraďte prosim ak máte skúsenosť

zd582uo
18. júl 2025

Chodila som do detského kútika, kde bol chlapček v rovnakom veku ako tvoj, s podobným problémom. Nezniesol hlasné zvuky. Deti, ktoré tam pobehovali a výskali, ho stresovali. Neustále sa skrýval do kútov, aby bol vo najďalej od hluku, zapchaval si ušká rukami, plakal. Neviem presne všetky podrobnosti, ako to s ním dopadlo, ale jeho mama ho vzala k detskému psychológovi. Ten určil, že ide o hypersenzitívne dieťa, so zvýšenou citlivosťou na hluk a vysvetlil rodičom, ako s ním pracovať a uľahčiť život jemu aj im. Tak možno skús skôr toho detského psychológa.

slaviivals
18. júl 2025

@dianabilla00 skuste si vyplnit M-CHAT dotaznik, eventualne psycholog

klementinka58
18. júl 2025

moj ma 7 rokov a uz je to pomenej ale tiez si zakryval usi...hypersenzitivne dieta...teraz iba ked sa boji alebo v kine pokial si nezvykne na zvuk

kacena4
18. júl 2025

moze mat hypersenzitivitu na hluk je to casty jav u deti

kvietok1233
18. júl 2025
@zd582uo

Chodila som do detského kútika, kde bol chlapček v rovnakom veku ako tvoj, s podobným problémom. Nezniesol hlasné zvuky. Deti, ktoré tam pobehovali a výskali, ho stresovali. Neustále sa skrýval do kútov, aby bol vo najďalej od hluku, zapchaval si ušká rukami, plakal. Neviem presne všetky podrobnosti, ako to s ním dopadlo, ale jeho mama ho vzala k detskému psychológovi. Ten určil, že ide o hypersenzitívne dieťa, so zvýšenou citlivosťou na hluk a vysvetlil rodičom, ako s ním pracovať a uľahčiť život jemu aj im. Tak možno skús skôr toho detského psychológa.

@zd582uo aj moja dcérka mala také obdobie, trvalo asi rok všetko hlučné jej vadilo, už ju to prešlo aj keď občas si ešte zakrýva uška ak je niečo príliš hlasné

zuzkaa1991
18. júl 2025

@dianabilla00 moja dcera od malicka nemohla nic hlasne pocut
Vysavac mixer bežné veci az triasku dostala myslim od nerodenia resp od 1r takze vzdy mi niekto musel ju zobrat von alebo do druhej izby aby som mohla pouzit.danu vec....teraz reaguje na hlasne zvuky ma 7r a zakrýva si uška....je to asi normálny jav aj na orl sme bezne chodili kvoli nosn2j madli a neriesili uska vobwc max kontrolovali ....su deti ktoré su len citlive na uška

sobinka707
18. júl 2025

Toto mala moja dcéra, vadili jej aj hlbšie tóny v nejakej pesničke a vždy plakala. Bola som s nou na ORL a lekárka mi povedala, že ma zúženú Eustachovu trubicu a to robí, že jej určite výšky a tóny nejako zvláštne rezonujú, ale že vyrastie z toho-trubica sa rozšíri. Mala pravdu-dnes ma 14 rokov a keď mala ssi 7-8 rokov to prešlo. Dokonca aj jej učiteľka klavíra to mala ako dieťa, že to je veľmi neprijemne a tiež to preslo

denden77
18. júl 2025

moze to same prejst.. my sme s tymto tiez mali problem, na dovolenke ako zacal daky vecerny program, hned krik a plac, drzala sa za usi, museli sme ist na izbu.. v skolke pocas vystupenia, ked bola prvacka, museli jej dat sluchadla.. teraz bude mat 5 a uz je to ooovela lepsie.. 😊

vero2802
18. júl 2025

Určite s ním navštív psychológa, ten poradí. Náš má už roky slúchadlá, tento rok na narodeniny dostal dokonca štuple do uší, cez ktoré počuje normálne ale vie si ich nastaviť tak aby eliminovali silné zvuky. Ja som mala vždy najviac strach zo skúšky sirén, kedysi mával strašné stavy pri Tom, no slúchadlá má stále pri sebe a vždy si ich nasadí a je v pohode ☺️

vero2802
18. júl 2025
@sobinka707

Toto mala moja dcéra, vadili jej aj hlbšie tóny v nejakej pesničke a vždy plakala. Bola som s nou na ORL a lekárka mi povedala, že ma zúženú Eustachovu trubicu a to robí, že jej určite výšky a tóny nejako zvláštne rezonujú, ale že vyrastie z toho-trubica sa rozšíri. Mala pravdu-dnes ma 14 rokov a keď mala ssi 7-8 rokov to prešlo. Dokonca aj jej učiteľka klavíra to mala ako dieťa, že to je veľmi neprijemne a tiež to preslo

@sobinka707 ja som na to mala ako dieťa aj nejaké lieky a neviem prečo ale pravidelne som musela chodiť aj na preplachy 🤔 ešte že si to už tak dobre nepamätám celé 😁