Ako riešiť vpadnuté členky u detí?
Maminky, riešili ste vpadnute členky vašich detí aj s lekárom? Alebo ako ste postupovali?
Stačí ak budeme cvičiť podľa videí na internete?
Aká obuv je vhodná pri vpadnutych členkoch?
Ortopedicka obuv, cvicenie s fyzio. Urcite nie youtube, aspon pre zaciatok. Musis za ortopedom
Cvičenie je základ, dobre je nosiť napr sandále ušité na mieru, take vysoké, ktoré držia členky v správnej polohe
Aspoň prvé cvičenia by si mala absolvovať s fyzioterapeutom
Nie som odborník, ale závisí asi aj od veku. My sme si všimli vpasnure členky u syna v 2 rokoch, pediatricka povedala, že môže ho poslať k ortopefovi, ale ze to bude zbytočne kolo, radšej nám odporučila fyiomamu v Trnave. Tam povedali, že netreba žiadnu specii ortopedicku obuv ani cvičenie, odporúčali nám viaceré predajne obuvi, kde s istotou vedia dobre poradiť topánky na jeho tvár nohy, ktoré lepšie držia v členku ako nase... Plus odporúčali co najviac byt naboso, liezť po oreliezkacg, piklerovej triangel, dychové nástroje na posilnenie svalov bruška (vysvetlili, te problém je vždy vyššie, ako v samotných nohách).
Ny sme aj chodili k fyzio, ale nespolupracovali decka, plakal, nechcel cvicit, vyhodene peniaze. Ale aspon mi co to povedala a ked ma naladu, tak pocvici, co si teda pamatam. Dievcatko saz dava jednu nozicku spickou dovnutra, ale lepsi sa to.
Chlapec nosil obuv Ponte a teraz ma oblubene sandalky Richter, aj pevnu obuv, ale on ma uzku nohu, takze to je v pohode a drzi mu to patu, lebo je taka vystuzena.
Dcerka ale ma siroku nozku, tvar plutvicka a ohnutu ako bananik, nam poradili len BF Koel a este Jonap. Ale tie nemaju tak pevnu patu, ale aspon to nie su "papuce", v ktorych by captala. Ona ma tiez kusok vpadnute. Ona v pevnej a este uzkej obuvi ani chodit nevie, zakopava v kuse. Objavila som BF obuv od Richtwler, novinku, maju pevnu patu a siroku ohybnu spicku, len vyrabaju do velkosti 26 a to tak ponosi na jesen a zas neviem, co jejbudem kupovat 🙄.
Vsetky deti okrem prveho mali pupocny pruh (mierny), koliky az strach, diastazu na brusku, ale nie vyraznu. Keby som mala riesit vsetkych s fyzio, tak ma to zruinuje. Ale vsimla som si, ze pevna obuv s pevnou patou je lepsia. Teda, ak to nie je nejaky extrem s tymi nohami. Starsia dcerka ma nohy mierne do X, ale to scasti bude aj genetikou. Svagrina ma mega problem, lebo maly ma velku nohu na svoj vek, tucnucku s vysokym priehlavkom a nic okrem BF mu nesedi, ale capta a strasne ma vpadnute clenky tiez. Ale inak by chodil bosy. Bude mat 4 roky a uz nam davala cisto nove tenisky, co mu boli male, velkost 30. Nas nosi 28.
U ortopeda sme boli s najstarsim , ale to dopadlo tak, ze to ma mierne a predpisali vlozky klasicke s klenbou a dovi dopo. Ma 11 rokov a nohy ma uz ok. Tak ja dufam, ze aj ostatnym sa to napravi. Ale maju to mierne teda.
Male deti maju prirodzene nohy do X a vtedy sa zda ze su clenky vpadnute dovnutra. Netreba to riesit. Ako im budu tie kosti rast, tak sa to vyrovna.
Urcite by som to najskor riesila cvicenim. Ortpoedicka obuv problem neriesi, iba znizuje nepohodlie, alebo bolesti.
Pre deti je to aj na skodu. Noha sa spolieha ze ju topanky budu drzat v spravnej polohe a nepotrebuje pracovat a tak svaly stale viac a viac slabnu.
Nie som odborník, ale závisí asi aj od veku. My sme si všimli vpasnure členky u syna v 2 rokoch, pediatricka povedala, že môže ho poslať k ortopefovi, ale ze to bude zbytočne kolo, radšej nám odporučila fyiomamu v Trnave. Tam povedali, že netreba žiadnu specii ortopedicku obuv ani cvičenie, odporúčali nám viaceré predajne obuvi, kde s istotou vedia dobre poradiť topánky na jeho tvár nohy, ktoré lepšie držia v členku ako nase... Plus odporúčali co najviac byt naboso, liezť po oreliezkacg, piklerovej triangel, dychové nástroje na posilnenie svalov bruška (vysvetlili, te problém je vždy vyššie, ako v samotných nohách).
@bolarazjedna Dobrý deň, my máme v podstate tie iste odporúčania ale aj cvičenie, a teda chodíme k inej fyzio v TT , nie do fyzio mama ale chcem sa opýtať, aké predajne , resp. Značky topánok vám odporučili?
Ďakujem moc za odpoved. 🙏
@bolarazjedna Dobrý deň, my máme v podstate tie iste odporúčania ale aj cvičenie, a teda chodíme k inej fyzio v TT , nie do fyzio mama ale chcem sa opýtať, aké predajne , resp. Značky topánok vám odporučili?
Ďakujem moc za odpoved. 🙏
@ninajs odporučili barefoot Hedvika v Piešťanoch a Lucinca barefoot v Nových Zámkoch. Ze v týchto zaručene vedia dobre zmerať nožičky a urcit, ktorá značka a ktorý typ topánok sedí dobre na nohu. Ja som odvtedy bola v oboch obchodoch a som spokojná. Teraz na syn 3 roky a už je to omnoho lepšie s nožičkami.

Na túto tému VELMI odporúčam tento profil na instagrame 🙂