icon

Ako riešiť zatekajúce sople a kašeľ u detí?

juliana1203
27. mar 2025

Ahojte už som sem písala.nevysmejte ma prosím vás.Som prvorodicka a hlavne stresor no.Dcerke 2,5rocnej zatekaju sople.Cez deň som po 2 dní dávala Sinupret ale noci sme mali.strasne.cez noc nepomáhalo žiadne sirupy.Dcerka ma strašný kasel z tých soplov zatekajucich. Mame doma ditustat kvapky.Pomozu keby jej ich na noc dám.A sinupret mam prestať dávať? Lebo dnešný deň zas ked som dala Sinupret išlo jej do odsavacky trochu soplikov ale aj cez deň ju dusil drazdivy kasel az ju natiahlo a skoro sa pozvracala.ten kasel nevyzera ani suchy ani vlhky.respektive raz znie tak raz tak.na výter sme dohodnuté ak to neprejde na piatok s doktorkou. Keby sa sem dalo nahrať video ako kasel..no nedá sa.

jankajanka13
27. mar 2025

@juliana1203 skuste ju naparovat bud nad obycajnou parou alebo s kvapkou mentoloveho oleja, nie silneho. Dobre to napomaha uvolnit sliznice a vyprazdnit ich. Ak nemate naparovacku kludne aj nad misou a nad seba jemne dat utierku napriklad

domka222
27. mar 2025

Mne deti bežne vracajú pri soploch a kašli. Ak má moc dráždivý, tak kľudne ditustat. Akonáhle sa objaví vlhký, tak deťom dobre pomáha mucosolvan. Ale ten poobede posledná dávka max do 17tej. Spí vo vyvýšenej polohe?

anavixy
27. mar 2025

Vsetko co popisujes je normalne, charakter nadchy sa bude este menit, mozes davat Sinupret a na noc Ditustat. Do nosa morska voda a po odsati Olynth. Vyter z nosa je zbytocny a bude zbytocny aj v piatok, ale budis.. 🙂

juliana1203
autor
27. mar 2025

@domka222 áno spinka aj vo vyvýšené polohe.len už sa 4 dní trapime.

juliana1203
autor
27. mar 2025

@jankajanka13 no púšťam jej inhalator príde k nemu.podycha si ale masku jej nedáš ani náhodou.. ona sa jej boji..

juliana1203
autor
27. mar 2025

@domka222 no ma zatekajuce hlieny.na to sa sinupret dáva? Lebo keď jej ho dám tak nevykasle nič ale keď kasle dostáva strašný zachvatovy kasel.tak preto jej ho nebudem asi dávať.

jesenzima
27. mar 2025

@juliana1203 za dva dni ten sinipret ešte ani nezaucinkoval, treba užívať dlhšie. .. na noc dať dieťa do polosedu, nech to nezateka, čistiť morskou vodou a kľudne daj aj sprej do nosa ... A potom už len vydržať, veď ono to raz prejde. Sú to len sople.

13uzivatelka11
27. mar 2025

Sinupret nedávaj hlavne na večer a keď ju dráždia zatekajuce sople, sirupy proti kašlu bohužiaľ nepomôžu. Veľa vody a cajiku piť je dôležité, skôr sa zamerať na tie sopliky ako na kašeľ.. Ale sople dlho trvajú všeobecne

juliana1203
autor
27. mar 2025

@anavixy a výter rozhodla doktorka preto lebo ja som mala antibiotika ale vysoké crp.Mna tiež neskutočne drazdilo hrdlo a potom prišiel rovno vlhky kasel

juliana1203
autor
27. mar 2025

@13uzivatelka11 sopliky oddavame niekoľko krát do dňa.ake ona vie samozrejme aj fúkať.ale málokedy co to vyjde vonku.

ktobytobolpovedal
27. mar 2025

@anavixy preco zbytocny? Moj mal rovnake priznaky a momentalne ma zo zbytocnych vyterov diagnostikovaneho hemofila … az po dvoch atb sa to dalo do poriadku…
Pre mna ziaden vyter nie je zbytocny. A vdaka bohu, ze si to mysli aj nasa pediatricka…

3petka
27. mar 2025

@juliana1203 skús kalciovy sirup. Môj syn po tom začal vždy pekne odkasliavat. No a možno by sa ti zišla aj morská voda do nosa aby lepšie šli sople von.

juliana1203
autor
27. mar 2025

@ktobytobolpovedal ako mi sme snou volali včera a dohodli sme sa na piatok.lebo malej večer musím dať ešte homeopatiká na stres.lebo ona k doktorke nechce ísť.ma strašne zážitky keď mala 1a pol roka tak kázala pediatricka ze vyskúšame homeopatiká na stres.ze ich mam dat večer a ráno.. len sa bojím ako to zareaguje s tým Ditustatom.lobo od neho zaspala ako drevo..no keď vstala neskutočný kasel mala

pralinka86
27. mar 2025

Skúšajte ten inhalator, sadni k nej, inhaluj ty, 3 x denne, nech vidi, ze to je ok.
Potom puste oblubenu rozpravku a skuste pomaly masku približovať.. pomaly sa nechá zlomiť. Nemusí dlho, stačí aspon chvíľku
Nedavno mal pediater o inhalovani prospevok:
https://www.instagram.com/share/reel/BAGZGwaaXN
A vela piť, potrebujete nariedit tie hlieny. Mozno aj castejsie morsku vodu striekat. Nasi pravidelne po noci grcaju, to co im nasteka v noci, tak nevedia to rano vykaslat ani vyfukat, cize ich pri kašli napne a ide to von. V podstate dobre, musi to nejak von

mima172
27. mar 2025

Sinupret je správna voľba, no dodržiavaj pravidlo - posledná dávka o 17, max 18tej.
Nesnaž sa nič uponáhľať, viem, že je to nepríjemné, no takéto choroby bežne trvajú 7-14 dní. Hlavne dokonalá hygiena nosa, veľa tekutín, vlhkosť vzduchu kľudne aj 55%, inhalator 3x denne po 10 minút (dcera tiež nechcela ale hold, ona nie je doma šéfka, tak od tých cca 2r musela a hotovo), difuzér s kvalitnými olejmi (na uvoľnenie hlienov Eukalyptus - ale len radiata, iný nie, borovica na kašeľ, levanduľa + citrón na soplíky...), riadne vyvýšené spanie...

juliana1203
autor
27. mar 2025

@3petka véd premýšľam ze sinupret som dávala 3 dní no nič neodkaslala len na ňu prišiel vždy zachvatovy kasel ale nič nevyšlo.a sopliky z odsavackou trochu vyjdu.a dávame morsku vodu pred odsavanim viac krát denne.

cyberk
27. mar 2025

Nasivin, po 5 min morska voda a po 5 min odsavat… pekne to rozpusti sople a vies odsat viac. My sme kvoli tomuto kupili inhalator s vincentkou, zvhlcovat vduchu.. inak doktorka by ti mohla aj pamycon predpisat ten pomohol najviac.

anavixy
27. mar 2025

@ktobytobolpovedal zbytocne by som to tu rozpisovala svojimi slovami, tak posielam link na prispevok od pediatra (zalozeny na vedeckych poznatkoch, nie nazoroch). Ide o beznu floru nosa a obzvlast pokial sa dieta stretava s ludmi alebo dokonca je v kolektive je takmer iste, ze ta flora sa opat za cas objavi. Keby sme si vsetci zdravi urobili vyter z nosa, u vacsiny z nas by sa nejaka bakteria nasla. Pokial ide o dlhotrvajuce problemy alebo nadchu so zvysenym crp, tak ok, ale tyzdnova nadcha je bezna vec. A zbytocnost pamyconu tu ani nejdem rozoberat tisicikrat. https://www.instagram.com/share/BAeGqmauU7

ktobytobolpovedal
27. mar 2025

@anavixy ale ako vies, ze ide o beznu nadchu? Este aj takto cez telefon. Ako pisem, syn mal rovnake priznaky, priserny kasel, sople, ktore zatekali a nastastie nasa pediatricka odber nepovazovala za zbytocny… cize aj ked som niekde zachytila, ze si zdravotnik, dovolim si s tebou v tomto nesuhlasit… 🙂
A este skusenost z poslednych mesiacov, moja dr sa strieda s inou pediatrickou. V polke decembra som tam bola, ze maly kasle. Tiez ma poslala domov so sirupcekmi…potom to neprestavalo, tak som isla teda k nasej a ta hned urobila odbery, aj krv aj serologiu a vies co? Chlamydie… cize este viac ma to utvrdilo, ze v dnesnej dobe, ked je toho vela vsade, tie odbery su potrebne… za mna lepsie ako pokus omyl a este aj na malych detoch…

slavomira236
27. mar 2025

@juliana1203 cez den davaj si upret este a na kazel solmucol prasky. Na noc u nas zabera zkty trifed ten je sj na idpuch spiznic aj mi deti nekaslu po nom. Hrudnik dam trisku timianovej masti aj pod nostel trosku. D era si sama pyta cibulu k posteli ked ma sople a tazko sa jej dycha. Nos vzdy vecer rano aj na obed preplachneme konvickou.

3petka
27. mar 2025

@juliana1203 Ja iné ako kalciový alebo ešte kvapky stoptusin (ale to možno raz za dva roky použijem). A prejde mu vždy do 3-4 dní.

zuzubb007
27. mar 2025

Za mňa sinupret je najhorsi u nás nikdy v živote nezabral, zato solmucol je vždy účinný preto len ten roky kupujem, calcium treba pridať, morskú vodu, mucosolvan a zápal olejový na hrudník u nás robí zázraky za tri dni kašeľ preč

anavixy
27. mar 2025

@ktobytobolpovedal ale jasne, taketo neprestavajuce kasle (my sme tiez mali chlamydie na konci roka a riez som sla ked kasel neprestaval, dva tyzdne bolo dychanie ciste a potom uz boli chrupky a vrzoty, takze som sla) alebo dlhotrvajuci nelepsiaci sa soplik treba dovysetrovat, to som pisala aj predtym. Ale tyzdnova nadcha je norma. Ale zasa v tomto pripade je sanca, ze sa nadcha vylieci kym budu vysledky a dr to nakoniec riesit ani nebude. Mnoho pediatrov povazuje vytery (teraz sa bavime o vyteroch hned pri kazdej nadche) za potrebne, podobne ako fenistil, pamycon atd. Su to veci, ktore su uz vedecky prekonane, ale nie kazdy to akceptuje a mnohi rodicov to vyslovene vyzaduje. Takze urcite vytery su vyborny diagnosticky nastroj, ale v opodstatnenych pripadoch.

ktobytobolpovedal
27. mar 2025

@anavixy no teraz 2x zacal soplit a kaslat v sobotu, vo stvrtok sme boli u dr a v piatok mal vyteri. Vysiel hemofil. Tiez mal prejavi klasickej nadchky. Cize som rada, ze nasa pediatricka tie vytery robi aj v takychto pripadoch. A ano ja ich vyzadujem a vyzadovat aj budem. Kedze sa mi viackrat v minulosti potvrdilo, ze je to dobre vediet, co sa deje 🤷‍♀️

anavixy
27. mar 2025

@ktobytobolpovedal no ale keby urobite vytery hocikedy v zdravi, tak ho ma s velkou pravdepodobnostou tiez (lebo je to bezna bakteria vyskytujuca sa v nose) 🤷🏻‍♀️ takto kazdu nadchu budete liecit atb. Ale akoze, samozrejme, tvoja vec, kludne, ja len vysvetlujem preco som pisala, co som pisala.