Ako rozlíšiť suchý a vlhký kašeľ u dieťaťa?
Poznam typicky suchy kasel, u seba aj u inych, ale neviem posudit, aky kasel ma 4 rocne dieta a aky pripravok mu nasadit. Nema typicky suchy kasel, ale ani typicky vlhky a nevie mi povedat, ci pri kaslani odkasle hlieny. Ked kasle, nieco tam uz chrapsti, ale nie stale. Dva dni som mu davala tussin, neviem, ci mam v tom pokracovat. Na noc mu ich urcite dam, ale neviem co mu mam dat cez den. Ci mu pohorsim, ked mu cez den nedam od kasla nic, ked neviem urcit aky kasel ma.
Pri kasli je menej viac. Pokym ma drazdivy a nepočuješ zeby vylozene cosi slo von pri tom kasli, daj mu tussin.
Ale s mukolytikami opatrne, oni su sice fajn na riedenie hlienov ale nie kazde dieta ich vie uz produktívne potom vykašľať. A vtedy sa mu mozu hromadit dnu. Nakoľko mukolytika kasel podporuju.
Najnovšie EBM odporúčania sú hlavne zvlhcovanie..cize vzduchu a potom aj dnu, cize inhalacia, dostatočna hydratacia, hygiena nosa a med. Aj niekoľko krát denne lyzicku medu. Určite mu neublížis ak mu cez den nebudes hned davat nieco dalsie,lepsie mu spravia tie ostatné veci. Drzim palce
Za mňa skúste dieťa odsať uvidíte koľko hlienov tam je. Najlepšia je odsávačka na vysávač. AK by mal hlieny tak na deň mukolytikum a na noc antitusikum.
V každom prípade je vhodné zvlhčovať sliznice, dať dieťaťu lízatko, nech si hltá celý deň, veľa vody, nech sa hlieny riedia a vhodné je aj vyplachovanie konvičkou, ideálne podľa veku buď fyziologický roztok alebo slaná voda.
Zároveň by som v tejto situácii odsledovala, či si nedýcha ústami, mnoho detí to robí a potom sa im ochorenie pretiahne na dlhšiu dobu.

@anonym_autor skus cez den solmucol a na noc stoptussin. Ale zase nie je dobre casto menit lieky, treba par dni pockat, aby liek zacal ucinkovat.