Ako rozpoznať a zvládnuť OCD u detí?
Je tu niekto kto mal u dieťata tento problém ? Ako ste to zistili resp aké boli príznaky ? Čo bol spúšťač ? Dá sa z toho dostať aj bez liekov od psychiatra? V akom veku to začalo ?
Ďakujem za každú radu
@biba_18 jedná sa o dieťa 10+ ale keď dieťa odmieta psychologa lebo aj mu vadí prostredie ?
ako môže odmietať psychológa? má aj niečo iné ako ocd?
môžeš prosím popísať príznaky ,ake dieťa má?
@pe_mi časté sprchovanie sa , má pocit že keď príde odniekaľ že napáchol , vadí mu varenie bojí sa že napáchne , žiada nové oblečenie lebo už si myslí , že je napáchnuté …..
@biba_18 o inom neviem , proste povedal že tam už nepôjde
neviem si dosť dobre predstaviť že by mi 10-ročný povedal že on niekam nepôjde keď ja poviem že pôjde ... proste pôjde a basta ... je možné že mu psychológ nesadne, ale videla si ho sama, rozprávala si s ním, pokiaľ sa tebe pozdáva tak nie je čo riešiť....
Lebo napr. ja si všímam na synovi má 10r.,že tiež je schopný sa povracať, keď si niekto vedľa neho grgne.nema rád tiež veľa pachov.
Vadí mu,keď sa jeho mala sestra prezlieka na jeho posteli,nedajboh, si mu na posteľ sadne holou ritkou ,keď sa vyzlieka.nechce tam spať, chce aby som mu prezliekla periny.
Umýva niekoľko minút,fakt nepreháňam, niekoľko minút zubnú kefku ,div ju nezoderie.
Niekoľko krát denne si umýva ruky,a to štýlom že s mydlom niekoľkokrát za sebou.
On s a osprchuje ,utrieť sa osuškou a následne na to ide do umývadla si umyť ruky mydlom a niekoľkokrat za sebou.nedava to zmysel,veď vyšiel zo sprchy,kde sa umýval..som na nervy .
Stále vyťahuje nové poháre.napr.10 x za deň vypije pohár vody a stále nový pohár, vysvetľujem mu ,že je to jeho pohár, nemusí si vyťahovať nový,nevie cez to prejsť
Radšej sa nenapije, než by mal piť z toho istého už použitého pohára .
Teraz má viacej nenapadá
@pe_mi máte to teda dosť podobné ako my , je to veľmi náročné a riešite to nijak? Od kedy to má ? Aj viete prečo ? Aj toto riešime čo si písala napr . aj s tými perinami , ja som už z toho sakra vyčerpaná
Preto som bola zvedavá, čo riešite vy,keďže vek je rovnaký
Ja som to nikdy nepomenovala , neriešim to u psychológa.vravim si,že je taký, len má to zaujalo,že možno to aj on má.
Vysvetľujem mu dokola,že to robiť nemusí.ale extra to neriešime.lebo aj tak si to urobí,nechcem mu to extra zakazovať.lebo vidím na ňom,že by to bol sakra problém no.
Napr.teraz rieši,ako sa môžu dospelí bozkávať jazykmi,že to je tak nechutné ,že v živote to nebude robiť.
Beriem to ,že puberta..ale tiež si myslím ,že to má súvis s týmito jeho rituálmi.alebo ako to povedať no
Odkedy to má.poviem pravdu neviem.od mala bol taký monk.ked sa ušpinil,oblial -museli sme ho prezliecť
Ani sa len nepohol.rychlo chcel vyzliecť a dať čisté,nové.
ocd majú už malé deti. len sa to nerieši ako problém, ako som písala ...
@pe_mi neriešili sme to doteraz prirovnávala som to jeho skorej puberte ale mám pocit že sa to začína zhoršovať už mu vadí aj varenie , že z varenia bude smrdieť . Boli sme u psychologa 1x ale povedal že už tam nepôjde , neviem ako ďalej
Ja som to neriešila zatiaľ.tak to máme ,že je taký monk.a snažím sa, aby dobré jemu bolo.nech teda robí po svojom ..
@biba_18 dá sa z toho dostať bez liekov ? Máš nejaké skúseností ?
ako som písala - dá. ale len pod vedením psychológa. pokiaľ nebude na sebe pracovať, neskôr už tie tabletky potrebovať bude ...
@biba_18 pracovať na sebe v akom zmysle môže 10 r dieťa ?
Mohol by sa tu vyjadriť niekto dospelý,čo má OCD. Či sa dá žiť aj bez liekov s touto dg
@pe_mi v dobrom ti radim, nenechaj to tak, ries to. Cim viac to budes odkladat, tym to bude horsie. Dlhodobo neliecena OCD moze zajst do naozajstnych extremov, ktore si nedokazes ani len predstavit. Poznam osobne chalana, ktory casom uz nebol schopny ani vychadzat z domu. Navyse pri dlhodobej OCD su caste i suicidalne pokusy, lebo uz nevidia ine riesenie. Nenechavaj to tak, pomoz mu 🙏
tak že mu to neprerastie cez hlavu. ale to sa nedá tak že si povie že on už k psychológovi nepojde ...
my sme boli najprv u psychológa, tak robil testy a potom nás poslali k psychiatrovi
Môj syn mal ako10 ročný virozu. Zvracal asi týždeň a to bol spúšťač. Zoslabol. Bál sa chodiť von v lete lebo mu prišlo zle keď napr skakal na trampoške. Nechápal ze je to preto lebo schudol a zoslabol. Prišli problémy v škole. Nechcel cvičiť. Lebo mu bude zle. Nechcel jesť lebo mu bude zle . Ruky si umýval každých 5 minút aby sa nenakazil. Chytil to vkeď sme išli na dovču na hotel. 2 roky tam Nechcel ísť lebo tam mal virozu. A takto by som mohla pokračovať donekonečna. Pracoval s nim školský psycholog . Chodila s nim na telocvik. Vtedy sa cítil bezpečne. Schudol mi snáď 10 kil vyzeral strašne. A to všetko preto lebo sa bal ze sa mu viroza vráti. Ma 12 rokov. Trvalo to asi rok a pol a teraz je pokoj. Máva také ze keď mu príde zle stresuje vyschne mu v ústach trasie sa ale ja sa s ním rozpravam a trvá to 10 minút. Niekedy mi vola zo školy tak pre neho idem ale je to podstatne lepšie. Ja mam tiež OCD pamätám si ako dieťa som mala problém aj teraz niekedy ale viem s tým pracovať preto viem ako na neho. Držím palce. A veľa trpezlivosti kľudu a uveď ho do pokoja.
@pictbridge ahoj ako ste vyriešili za ten rok a pol ? Bez liekov ?
Ešte doplním o sebe. Vadia mi zvuky. Grganie mlaskanie jedenie smrkanie keď niekto nahlas dýcha chipsy chrumania od detstva. Takže viem ze to je porucha s ktorou ale musím pracovať sama. Vidím sa v ňom. Chodila som na psych. rok páchali do mňa antidepresiva no ďakujem neprosím. Pre mňa to bol spúšťač panickych atakov odkedy som jedla lieky rok stále sa dávam dokopy pre uzkosti. Takže ja by som sa v živote už na lieky nedala. A Lukáša som sa snažila tiež z toho vymotať bez liekov. Uspešne chvalabohu.
@pictbridge prosím poraď ako si Lukáška z toho vymotala bez liekov ?

dá sa z toho dostať, ale človek musí na sebe pracovať. najlepšie pod dohľadom psychológa. ale to až tak vo veku 10+, skôr to tie deti podľa mňa ani neriešia, že majú nejaký problém. a záleží aké prejavy dieťa má ...