icon

Ako sa zistuje alergia na liek?

22. júl 2025

Ahojte, dcera ma alergicku reakciu na Augumentin. Po dobrati liekov sa cela vyhadzala dost po celom tele. Ak chcem zistit, ci to bolo ozaj z toho a teda ci je alergicka, aky je presne postup? Zistuje to alergolog? Dakujem, kto mate skusenosti.

kacena4
22. júl 2025

ahojko a myslis ze to mohlo byt z niecoho ineho? boli ste s tym u dr. ten by to vedel posudit. ja mam alergiu na 2 lieky a nikdy mi nerobili test ci je to naozaj tak. proste mala som reakciu po uziti lieku a automaticky mam v karte napisane alergia na...

autor
22. júl 2025
@kacena4

ahojko a myslis ze to mohlo byt z niecoho ineho? boli ste s tym u dr. ten by to vedel posudit. ja mam alergiu na 2 lieky a nikdy mi nerobili test ci je to naozaj tak. proste mala som reakciu po uziti lieku a automaticky mam v karte napisane alergia na...

@kacena4 asi nie. S nasou pediatrickou komunikujeme zatial len mailom. Vcera sme boli aj na pohotovosti, lebo sa jej to dost zhorsilo. A tam nam povedali, ze treba dovysetrovat alergiu na liek, tak preto.

billy_jean
22. júl 2025

Alergia na konkretny liek sa zistuje tzv, expozicnym testom v nemocnici na koznej klinike pocas planovanej hospitalizacie.

banalu
22. júl 2025

@anonym_autor ked mala moja reakciu po peniciline, tak som sa pytala pediatricky ci sa to da zistit, predsalen vylucit penicilin zo zivota pri jednej reakcii... na druhej strane, ak povies na pohotovosti, ze ma alergiu na penicilin zacnu to casto rozmazavat, ze to vobec nemuselo byt z liekov...
kazdopadne, podla veku dietata - ale nas poslala pediatricka na kozne do nemocnice (volala som tam), kazali mi doniest ampulku s krvou (mala nemala este rok) a liek po ktorom bola reakcia. Pediatricka predpisala lieky, odobrala krva a ja som to potom odniesla na kozne, vysledky po par tyzdnoch. Dostala som aj potvrdenie, ze mala je alergicka na penicilin a uz som ho raz musela vytiahnut na pohotovosti, po otazkach ci naozaj je alergicka, alebo si len myslim 😂

zmrzlinka8
22. júl 2025
@billy_jean

Alergia na konkretny liek sa zistuje tzv, expozicnym testom v nemocnici na koznej klinike pocas planovanej hospitalizacie.

@billy_jean nie iba v nemocnici. mne na koznom brali krv na to. bez hospitalizacie

billy_jean
22. júl 2025
@zmrzlinka8

@billy_jean nie iba v nemocnici. mne na koznom brali krv na to. bez hospitalizacie

@zmrzlinka8 toto nie je úplne presné. Ja som mala realizované aj BDT testy, aj krvné testy na kožnom, na imunoalergológii, s negativnym výsledkom. Viacerí lekári mi povedali, že na základe krvného testu mi oni nevydajú odporúčanie, že môžem liek užívať. Tak ako mi to odporúčali pred 20r, tak som napokon po 20r na tú hospitalizáciu išla. A bolo tam kopec ľudí s ibalginmi, antibiotikami a inými liekmi na potvrdenie alergie.

kacena4
22. júl 2025
@anonym_autor

@kacena4 asi nie. S nasou pediatrickou komunikujeme zatial len mailom. Vcera sme boli aj na pohotovosti, lebo sa jej to dost zhorsilo. A tam nam povedali, ze treba dovysetrovat alergiu na liek, tak preto.

@anonym_autor aha ak vam to odporucili na pohotovosti a napisal to aj do papierov, trvala by som na tom, nech vas pediatricka posle na hospitalizaciu a budete to mat najrychlejsie. nam tiez tak v nemocnici u dietata robili testy pocas hospitalizacie

anonym_b3d20d
22. júl 2025

Vobec na to netreba hospitalizaciu, naco akoze?? Ja mam tiez alergiu ba Augmentin, mala som po nom otrasnu zihlavku, kozna mi zobrala krv, mala som jej priniest jednu tabletku Augmentinu a vysledok mi poslala smskou, ze je potvrdena alergia...

billy_jean
22. júl 2025
@anonym_b3d20d

Vobec na to netreba hospitalizaciu, naco akoze?? Ja mam tiez alergiu ba Augmentin, mala som po nom otrasnu zihlavku, kozna mi zobrala krv, mala som jej priniest jednu tabletku Augmentinu a vysledok mi poslala smskou, ze je potvrdena alergia...

@anonym_b3d20d Ak ti vyjde pozitivita z krvi, tak jednoznacne z liek neuzivas. Ak ti vsak vyjde nizka miera negativity, je tam velke riziko, ze zareagujes aj tak. Vtedy sa na vylucenie alergie indikuje kratka hospitalizacia formou expozicie.

zmrzlinka8
22. júl 2025
@billy_jean

@zmrzlinka8 toto nie je úplne presné. Ja som mala realizované aj BDT testy, aj krvné testy na kožnom, na imunoalergológii, s negativnym výsledkom. Viacerí lekári mi povedali, že na základe krvného testu mi oni nevydajú odporúčanie, že môžem liek užívať. Tak ako mi to odporúčali pred 20r, tak som napokon po 20r na tú hospitalizáciu išla. A bolo tam kopec ľudí s ibalginmi, antibiotikami a inými liekmi na potvrdenie alergie.

@billy_jean to bol u mňa práve ten BDT test. ale bolo to pred 30 rokmi.

zmrzlinka8
22. júl 2025
@anonym_b3d20d

@anonym_b3d20d aj u mňa tak to bolo. krv a tabletka na rozbor. a bol to BDT test, videla som to na papieri.

zmrzlinka8
22. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean ja ti verím, možno niekde to robia tak.

billy_jean
22. júl 2025
@zmrzlinka8

@billy_jean to bol u mňa práve ten BDT test. ale bolo to pred 30 rokmi.

@zmrzlinka8 ja som na základe BDT testu 20 rokov liek nebrala. Už vtedy chceli, aby som išla do nemocnice na ten expozičný, ale nemala som čas... pochopiteľne. Po 20r má lekárka presvedčila. A nie som na to alergická. Koľko problémov som si mohla ušetriť za tých 20 rokov, ani nehovorím. Človek sa učí na svojich chybách.

barbora854
22. júl 2025

Normálne imunilogicka spraví test .tak ako aj mne robila test kvôli alergií na Zinnat