Ako správne dávkovať Ventolin sprej pre alergikov?
Baby trosku som sa v tom stratila a zamotala uz.
Syn alergik.dr.na alergo kazala v pripade potreby ventolin 3x1vstrek 8nadychov .dalsi den 2x1vstrek a posledny 1x1vstrek a vysadit.
2 tyzdne do zadu mi kazal pediater 3x2vstreky 2x2vstreky 1x2vstrek vysadit
Dnes mi kazal 2x2vstreky. Na 24h proste aby som si to rozlozila.zajtra dala tak isto a potom pomaly vysadit.ak sa mi bude zdat lepsie.ak nie mam pokracovat.Lenze ja som dala uz vcera o 23tej 1x2vstreky a dnes rano po 8h 2x2vstreky.
Teraz neviem ako pokracovat.ci dat 3x teraz poobede alebo dodrzat tych 24h a dat az zajtra rano??
Proste som sa v tom stratila aj ked mi to znova dnes vysvetloval nechapem zase🙈
@nitka1157 ráno a večer, nie?
Ventolin sa má dávať buď podľa potreby(ak je záchvat), alebo sa majú dodržovať časy 6h, 8h, 12h a 24h - pri chorobe a opakujucom sa silnom kasli sa takto postupne vysadza.. keď už ho po 24h viac menej nepotrebuješ môžeš ho vysadiť úplne, čiže nepoužiť.. keď ťa chytí záchvat, tak si ho môžeš samozrejme okamžite dať.. (mám doma troch astmatikov)
@nitka1157 určite pri ťažkostiach podať. Ventolin je taká "prvá pomoc". Ihneď uvoľní dýchacie cesty. Ale nelieči, iba pomáha. Má aj nejaký iný sprej? Ja mám aj kortikoidný či ako sa to volá. Ten beriem pravidelne aj keď nemám problémy.
@svokrinjazykmonika áno, presne ventolin je prvá pomoc pri zuzeni dýchacích ciest a podáva sa v prípade potreby.., kortikoidne spreje či lieky sa uzivaju ako udržiavacie lieky.. moje deti majú flixotide sprej a montelucast lieky..
@jana_eyre_2 presne takto mi to kazala alergo. 3 2 1x 1 nadych ako si napisala.
Pediater mi povedal inak.teraz neviem koho posluchnut.
Preto som myslela ze ked som dala 1x2 vecer. 2x2 dnes rano.3x2 dam teraz poobede .sedelo by mi tych 8h
Rano som bola u pediatra a vravi 2x2 za 24h no a cil nebud domotana ked som mu povedala ze uz som dala 2 davky a odstup 8h
@svokrinjazykmonika od vcera ma antibiotika fenistil sinecod ventolin..pediater ze ak chxem mam nasadit aj flexotid 😄 ak chcem ja hej.ja som doktor
@nitka1157 ja by som počúvala alergologa, pretože ten je na astmu odborník viac ako pediater..
@jana_eyre_2 tiez si to myslim ale ona mi kazala len 1 vstrek
A ja uz som zacala s dvoma.mam v tom pokracovat ci ubrat? Myslim teraz cisto len vstreky.ze aby nemal moc tie 2 ked mu to dam 3x
@jana_eyre_2 fakt sa pytam ako uz krava ale neviem co robit
@nitka1157 za 24h by sa nemalo prekročiť 8 dávok(vstrekov) už by som mu dala ako udržiavacie v chorobe iba jeden vstrek (ak nemá záchvaty dusenia), ma nasadené aj ATB a sinecod to tiez kašeľ udrží aby nedusil.. dva vstreky môžeš dať vtedy keď je záchvat (napríklad ak sa začne dusiť keď sa stretne s alergénom, alebo pri chorobe tak že nevie prestať a má jamku medzi hrudníkom a krkom), ale teda neprekracovat tých 8davok.. čiže ak by si aj pokračovala 2vstreky 3x denne ešte stále to je v norme.. pediatricka možno zhodnotila že má prisilny ten kašeľ tak preto povedala dva asi..
...
@jana_eyre_2 dakujem ti za vysvetlenie a tvoj cas
@nitka1157 ja želam.skore uzdravenie
@nitka1157 pozor na predávkovanie. Sestra dospelá si dávala často ventolin a potom mala tras celého tela. ale striekala si to často.
@mullerova46 ved prave preto chcem byt opatrna.su to silne lieky nechcem mu ublizit.prekaslal cely den doslova kazde 2 minuty ale klop klop zatial ziadny zachvat.
Mam nachystany flixotid ak nahodou dam mu hned ten
@mullerova46 super pozerám nejaké fórum na Ventolin. A dnes o 13.00 sme ho dostali od Dr dala som 6 ročnej 5 ml. A celá sa mi začala TRIASŤ. Takže to je z toho lieku prosím ach ... :/ a to len raz zobrala
Dali nám to na priedušky ma kasel a smiech ako tuberák. Obrazne. Mame 6 rokov presne.
@damira90 nemusí to byť preto. Skúste kontaktovať lekára a možno je jej len tá dávka veľa a menšia bude v poriadku 🙂
Jasné, chápem ťa úplne – pri Ventoline sa dá veľmi ľahko zamotať, keď každý lekár povie trochu iný režim. Ako žena a mama by som urobila toto: držala by som sa toho aktuálneho odporúčania, teda 2×2 vstreky počas 24 hodín. Keďže si už dnes ráno dala 2×2, pokračovala by som ďalšiu dávku až po uplynutí tých 24 hodín, čiže zajtra ráno. Ventolin je rýchly bronchodilatátor, nemusí byť striktne „presne na minútu“, ide hlavne o to, aby sa nepodával príliš často. Ak by sa syn zhoršil, tak samozrejme dávkuješ podľa potreby – ale ak je stabilný, drž sa toho aktuálneho plánu.
Mimochodom, môj syn používa tiež Ventolin z tejto overenej lekárne 👉 https://carecargo.net/categories/Asthma/Ventolin, ale inhalátor s komorou, nie sprej. A funguje to fakt výborne – uľaví mu do pár minút, hneď sa mu uvoľní dýchanie a prestane ten typický „pískot“. Hlavne v noci je to záchrana, lebo sa prestane dusiť kašľom a pekne zaspí.
Ak máš chaos, to je normálne – Ventolinové schémy sa často menia podľa stavu dieťaťa. Drž sa toho posledného odporúčania a ak by si si nebola istá, pokojne zavolaj pediatrovi ešte raz – radšej sa trikrát opýtať, než sa trápiť. 💛

@nitka1157 2x2 vstreky kazdych 24 hodín? Ako chapem, rano si dam 2streky vecer 2streky opakujem po 24hodinach kazdy den..