Ako uspať dieťa na EEG vyšetrení?
Sme objednaní na eeg vyšetrenie s 3r synom. Sestrička vravela, že tam počas vyšetrenia bude musieť spať. Čo mi príde ako nereálne 🤣
On počas dňa nespáva ani doma a nie to ešte s nejakými káblikmi na hlave a u lekára v cudzom prostredí.
Ako ste to prosím riešili, ak máte skúsenosti? Odporúča sa noc pred vyšetrením nespať, ale to určite s trojročným dieťaťom praktizovať nebudem.
@denisa_deniska aké problémy ak smiem vedieť prosím?
Späť nemusí len musí pokojne ležať. To ti nejak zle povedala Nie? By som chcela vidieť ako čaká dr kým dieťa zaspí aby mohli robiť vyšetrenie. Ja som bola síce so starším ale len musel byť v kľude.
Spánkové EEG sa robí u dospelých ako nočný spánok v laboratoriách na to zariadených, u malých detí sa to dá realizovať počas obedného spánku. Vo veku troch rokov sa prirodzene ešte očakáva, že dieťa denný spánok má. U starších, alebo aj menších ak už cez deň nespia, sa robí EEG po deprivácií spánku, to znamená v noci istý čas zobudia a už nenechajú spať do rána. Takéto vyšetrenie sa ale má robiť hospitalizačne, nie ambulantne. V bdelom stave EEG u trojročného má malý význam, nebude spolupracovať ako sa žiada a hodnotenie je potom obmedzené. Vždy ak sa dá u malého dieťaťa je lepšie mať spánkové EEG.
Dobre si to pochopila?tiež kamarátka bola hospitalizovaná so 4 r
Musíš byť v pokoji, a dokonca aj pri zavretých očiach nimi nemôžeš mykať (dá sa to, dovtedy som to netušila), avšak ja som stále mykala, nevedela som to absolútne ovládať, pani bola milá, ale už som videla, že má zo mňa nervy.. preto ma zaskočilo, že 3ročné dieťa.. ale ako ti asi baby poradili, over si, mne sa to tiež nezdá po mojej skúsenosti
Ja tak chodím so 4-rocnou, samozrejme poslednú kontrolu nechcela zaspať, tak nabudúce ju musím zobudiť o 3-4 ráno aby okolo 12 zaspala.
@luccija presne takto mi to povedala “bude musieť spať počas vyšetrenia”
@3petka vyslovene povedala že bude musieť spať
@fifina75 kokšo. To vážne ho musím skoro ráno zobudiť?
U nás jediné riešenie. Bude to potom masaker, vydrzat celý deň 🫣
Áno, niektorí lekári si to predstavujú príliš jednoducho. 🤣 Keď bola dcéra malá, aj od nás chceli, aby na ambulantnom EEG zaspala (mala 3 roky). Samozrejme u takýchto veľkých detí to je nereálne - takže dcéra nespala a EEG sa urobilo v bdelom stave. 🙂
Dajú mu niečo na ukludnenie, oblbovak a potom tam nachvíľu zaspí.
@mimzy123 nemyslím si, že toto je správne riešenie. Ale vďaka za tip 👍🏻
A nebudete hospitalizovaný ? My sme boli na spankovom eeg a teda mala som šťastie že zaspal na obed, ale aj to bolo umenie lebo sa mu chcelo spať už dve hodiny predtým ako nás konečne zobrali. A keď nie tak by sa to malo nejak poposivat aby ho proste vyšetrili keď zaspí
@mimzy123 Píšete z vlastnej skúsenosti? Nepoznám totižto prípad, kedy by dieťaťu na EEG dávali "oblbováky" - môže to ovplyvniť výsledky. ;) A to máme s EEG naozaj bohaté skúsenosti. Ak dieťa nezaspí, tak proste nezaspí - EEG sa dá nasnímať aj v bdelom stave. Nie je to žiadna tragédia. Ak lekár súrne potrebuje spánkové EEG, tak sa to dá potom vyriešiť formou hospitalizácie.
@1mina nie. Rieši sa to ambulantne. Možno ak by sa vyšetrenie nepodarilo, tak ho hospitalizujú. Neviem, ideme 1x, takže netuším čo očakávať
Ambulantne nie sú na to podmienky, aby sa mohlo spraviť spánkové EEG. Je tam hluk z čakárne, od personálu časová tieseň a nedostatočný čas pre dieťa aby sa ukludnilo atď. "Oblbovák" je tiež nápad za všetky drobné🙄. Zásadne sa nemá podávať nič, čo neprirodzene mení úroveň bdenia a vedomia. Ovplyvňuje to výsledok. Ak sa to rieši ambulantne, budete mať EEG v bdelom stave.

Somnou tam mali ako s 30ročnou problémy, a nie ešte ozaj s 3ročným dieťaťom 😱 neporadím veru, ale prekvapilo ma to, že toto nie je nejako inak doriešené