Ako vysvetliť 11-ročnej dievčine prvú menštruáciu?
Ako vysvetliť dieťaťu prvú menštruáciu neviem si dať rady neviem ako jej to mám vysvetliť. Má 11 a vypytuje sa že prečo to má.
Moja dostala v 10 tích rokoch, ale už pred tým vedela prečo veľa sme sa o tom predtým rozprávali, je to ženské telo a každé dievča sa tým stáva ženou a telo sa chystá na budúcnosť na to aby mohla byť matkou, taktiež sa tým ženy čistia, je to prirodzený jav prírody, to ste sa o tom doteraz nerozravali? Neučili sa o tom v škole? Tak zbehnúť nejakú knihu kúpiť pripadne pozrieť na nete niečo
Vysvetliť jej že už dospieva a jej telo už tvorí ženské hormóny.
Takže každý mesiac sa teraz bude diať to že bude menštruovať. Povedať jej a ukľudniť ju že sa nemá čoho báť.
Vysvetliť jej ako používať vložky, menštruačné nohavičky, alebo čokoľvek čo sa rozhodnete používať.
Povedať ako sa má zachovať keď to dostane.
Kúp knihu keď sama nevieš čo sa v tvojom tele deje.
To ste sa o tom doteraz nikdy nerozpravali? Ved niektore 9 rocne uz mavaju menzes.
Už je to vyriešené ďakujem všetkým
so mnou sa moja mama o tom nikdy poriadne nerozpravala. vedela som cosi od kamosiek a ked niekedy mama nacala tu temu, tak som videla ze je z toho v rozpakoch a mne sa teda nechcelo v takom rozpolozeni s nou o niecom bavit. aj ked som to dostala, tak mi len dala vlozky a cau. prosim, matky dcer, bavte sa o tom s dcerami. normalne, narovinu. nie je to tabu… sorry za takyto moj zbytocny komentar, ale zostalo mi z tejto otazky velmi uzko :(
moje dievčatá už v 4 ročníku mali rozhovor s uč.
dokonca aj na rodičovskom nás žiadala aby sme dievčatám vysvetlili o čo sa jedná.
@deti95060810 si pamätám že v 5. roc. u syna v triede na rodičovskom ucitelka prosila rodičov dievčat, aby dievčatá mali v taškách malé diskrétne taštičky a zbalené náhradné nohavičky a pár vložiek
Dobrý nápad
Minule tu nejaká maminka tvrdo bojovala proti sexuálnej výchove, vraj načo sa budú deti učiť ako mať sex a aké existujú sexuálne polohy … a tu mame príklad toho aká by bola ta sexuálna výchova potrebná …., len ta maminka bola očividne sprostá ako bagandža keď nepochopila čo by bolo cieľom takej výučby…
@andaluzia12 nechápem, čo majú sexuálne polohy spoločné s menštruáciou. To sa akože 10 ročne deti majú učiť kamasutru? Myslím, že sexuálna výchova by mala byť o niečom inom.
@jomarch presne som toho názoru ako ty. Ja si pamätám ze som sa hanbila mame priznať, zistila to asi o mesiac ci 2 a len mi dala vlozky a čau. Ja mam teraz skoro 4 a pol ročnú dcéru a bavím sa s nou otvorene keď sa ma pýta ze prečo mi ide krv, vie ze vtedy nemám v brušku babatko a ze sa to deje každý mesiac a nemusí sa toho báť lebo je to normálne.
@jomarch moja mama sa tiez o tom so mnou nerozpravala, nevysvetlila… nastastie som uz vedela od kamisiek…ked som prvykrat dostala MS, mama doma nebola, ked prisla, aj sa veru zlakla, ci som sa ja nezlakla🙈nebolo to z jej strany umysel, potom sa so mnou porozpravala a povedala, ze si vobec neuvedomila, ze uz je cas otvorit tuto temu, bolo jej to luto. Suhlasim s tebou, ze by sa mali matky s dcerami na tuto temu rozpravat.
@martinka13 to si myslela ta maminka, že sa tam budú učiť kamasutru. Sexuálna výchova nieje o polohách, celkovo o biológii človeka (tam je súvis s menštruáciou??!?), počatí, vývoji plodu, plánovaní rodičovstva a tak….
Je to vyriešené rada by som uzavrela túto diskusiu
@belllinka no tak ze v maternici rastie pocas cyklu vystielka a s menstruacnou krvou odchadza aj nepotrebna sliznica, cize sa maternica vycisti a proces ide odznova.
@jomarch kedysi to nebolo take ja tiez ked si spomenem tak si pamatam ze sme si citalvali bravo gir, bravo atd..potajomky kupovali a tiez aani ja a ani moje kamaratky sa o tom nikdy nerozpravali s rodicmi, neivem v tomto si pripadam ze sme obli taki vyspelejsi vsetko sme museli zvladat sami... a robili sme si srandu z beverly hills kde sa hovorilo"chces si o tom promluvit?"...nemylsim si ze v casoch 90 te roky , ja mam 37 sa s nami rodicia rozpravali ani o sexe ani o kondomoch proste o nicom boli sme taki samorosti vsetci , mozno boli nejake vynimky ale ja o nich neviem...teraz je to ine , je otazne ci je to lepsie alebo horsie...deti sa musia naucit sami nieco vzladnut nastudovat si atd..teraz ich velmi tahame za rucicky...a co sa tyka zakladatelky , 11 rocna uz moze pochopíit ked jej to vyssvetlis co je to a preco...a ano existuju aj knihy , podla mna je v takom veku ze ju to bude aj zaujimat
@pralinka25 ja viem, čo je to menštruácia, to mi vysvetľovať nemusíš. Len nechápem, prečo odlučovanie výstelky maternice, nazyva niekto, že sa žena čistí.
11 ročná? 🙈 teraz idete debatiť o menštruácii? tlieskam 👏
@mondolina lepšie neskoro ako nikdy 🤷
@januska12323
keď myslíš
@belllinka prote sa tomu tak hovori a ma to logiku.

@lili1413 tak zbehni kupit nejaku knihu, kde to ma normalne vysvetlene