Ako zistiť zápal u bábätka?

15. nov 2023

Ahojte ženy.
Ako ste zistili ze vase babo ma zapal priedusiek alebo pluc? Moja mala ma reflux 2 mesiace a dr. Povedala ze tak male babo nemusi mat žiadny príznak. A tak som 3 mesiace v permanentnom strachu. Mala ma hlieny a chrci, vraj z toho refluxu a dýchanie zatial mala čisté. Castejsie ako vracanie ju trápi vracanie mlieka do ust a následne dusenie.

nikpa
15. nov 2023

Zápal priedušiek a pľúc majú určité príznaky, pozorujes na nej voľačo na základe čoho ťa práve toto napadlo? A aj tak sa môžeš len domnievať, zápal pľúc ani priedušiek sa nedá diagnostikovat len tak doma. Čiže každá čo tym prešla s dieťaťom, určite sa to dozvedela od lekára, doma sotva sama zistila... No 2 mesiace určite nemá zápal priedušiek ani pľúc, mala by teploty, crp vysoké, kašeľ... Čiže neliečený 2 mesiace asi sotva. Skôr to bude tým refluxom ako povedala pediatrička.

majamat
15. nov 2023

vracanie mlieka do ust je pri refluxe normalne a mozu byt aj hlieny a chrcanie, u nas bolo aj caste ckanie.
reflux ma prakticky kazde babatko, len u niekoho su preajvy vyraznejsie, ine je bez priznakov. ide o to, ze babatko sa prirodzene rodi s nevyvinutym zvieracom na zaludku, preto ten reflux.
samozrejme su antirefluxne opatrenia, ktore je vhodne robit.

ako napisala kocka vyssie, u babatka by sa zapal priedusiek a pluc isto prejavil kaslom, chrcanim, malatnostou, cervenanim v tvari, vysokou horuckou. babatka obycajne velmi ryhclo reaguju horuckou.

autor
15. nov 2023

@nikpa ja viem ze sa to dozvedela od lekara ale ze na základe coho k tomu doktorovi isla ked mne doktorka na poradni povedala vyslovene ze v takom veku tam nemusí byt ziadny rozpoznatelny príznak. Preto sa pýtam lebo mi ide práve o to to nezanedbat nedajbože lenze ako ked ani neviem co sledovať. No ma to co pisem. Chrcanie niekde v nosohltane, obcas z toho zakasle. Vyter z pondelka je však ok, dnes pisala dr. A sem tam ked jej mlieko vybehle tak tak akoby zahíka, proste sa snazi to hltnut spat. Niekedy akoby sekundu mozno zadrží dych a potom trochu zalapa. A take veci. Je to moja prvá skúsenosť s refluxom a po nemocnici sa bojim veľmi o nu. Bojim sa toho ze to mlieko vdychne kde nema pripadne ten reflux spusti hlieny ktore sa pustia nizsie.

nikpa
15. nov 2023

A sirup na reflux, antirefluxne mlieko, Nutriton do UM, nič také nepoužívate?

autor
15. nov 2023

@nikpa gastrotuss

nikpa
15. nov 2023

A nevidíš zmenu po jeho užívaní?

autor
15. nov 2023

@nikpa tazko sa mi to hodnotí pretože ona ho neberie v davkach ako by mala. Uz ma nad 5 kil a mala by vypit po kazdom jedeni 5 ml co je pre nu neskutocne vela. Ten sirup neznasa od hospitalizácie kde sme do nej davali 2.5ml po kazdom jedle. Teraz velmi bojuje. Bud ho vypluje alebo ked ho zaciti zacne revat a potom ho drzi v hrdle a neprehlta co nemozem dovolit lebo sa bojim ze kombinácia plac a drzanie spôsobí ze jej este aj ten sirup zabehne. Teda ked place vzdám to. Niekedy ked je v klude a zabavam ju vypije aj 3.5 - 4ml. Inokedy zaspi po dojceni. Inokedy jej skusam na cumel a tak strčiť do ust. Pocmula vyberiem a zas dam sirup. Všelijako skúšam no idealne to nie je.

nikpa
15. nov 2023

To chápem, ten sirup je hnusný a dávkovanie otrasné, naozaj je veľa 5ml po každom jedení. My sme potom prešli na ten Nutriton, ten malému okamžite pomohol len on bol na UM, tam to bolo jednoduché pridávať keďže to nemalo žiadnu chuť. Ono je to ale určené primárne na zahustenie materského mlieka. Skús si to preštudovať ako sa to dáva. Inak ešte synovi pomáhalo dávať odgrgavat počas jedenia, aj 2-3 krát som prerušila jedenie a dala ho odgrgnut.

autor
15. nov 2023

@nikpa v pondelok som to na poradni hovorila doktorke ci to nemám skúsiť. Ona na to ze ako jej to chcem podavat ked to sa musi do mlieka robiť a po každý raz si musim odstriekať 25ml a rozrobit kasu. A ze to zapeka.

majamat
15. nov 2023

moja dcera ten sirup vzdy vyvracala. vobec to nemalo efekt.
my sme jej davali Nutriton. musela som mlieko odsavat a nutriton sme jej pridavali do mlieka.

nikpa
15. nov 2023

Malého to nezapekalo vôbec. Ja by som ten Nutriton skúsila a nenechala ju trápit. Už ti tu aj píšu že sa to dá aj keď kojis. Uľaví sa jej aj tebe.

majamat
15. nov 2023

ten nutriton som davala v mensom mnozstve, ako sa malo. dcera aj napriek tomu vracala,a le nastastie skoncili tie muky po krmeni. predtym po krmeni polhodinovy zachvat revu, prehybala sa do luku, alebo do klbka a strasne plakala. po prvom pouziti Nutritonu bez placu.