icon

Ako zlepšiť spánok bdelého novorodeniatka?

gabriela_matoha
21. jan 2024

Zienky skusenejsie prosim poradite prvorodicke? Malinky (tyzden a 3 dni ma) spinkal 3 hodiny do polnoci, potom klasika zobudil sa, tak prebalit, nakojit, ucicikat. Ked uz bol nalomeny, tak do postelky. Hned sa zobudil, prilozila som prst k pusinke, tahal, tak som mu uz zarobila UM (30 ml lebo som nechcela aby sa zgrckal, kedze neviem kolko vypil z prsiek), kedze tolko mliecka este nemam. Potom to iste, v postelke oci jak baterky, tak som ho hodinu hojdala v rukach, trepal sa, rukami nohami sermoval, skriabal ma (este nesmiem strihat nechtiky). Zasa cuckal prstiky, tak som opat zarobila 30 ml UM a cicikala dalej, bezvysledne. Brusko neboli, kaka, cika aj poprdkava bez problemov. Ale aj tak som mu medzi tymi krmeniami masirovala brusinko olejcekom a cvicila nozkami, pre istotu aj pre jeho ukludnenie. Cely cas sa trepal sermoval, aj ked som ho dala na prsko, i ked prazdne len na ukludnenie, tak cucol, odpojil sa, hlavkou buchal do prska, musela som ho trosku drzat za hlavku, aby cuckal a neodpajal sa (vtedy ma to aj boli). Zaspal az o 5:30. To uz som bola na pokraji zufalstva. Pomozte mi prosim.. 🥺

tinkavvv
21. jan 2024

@gabriela_matoha cim viac ho budes prikladat, tym skor rozbehnes mlieko. Ja by som nedokrmovala v tejto faze este. To ze dieta nezaspi hned, je normalne. Nerozlisuje este noc a den.

veronikaszabova
21. jan 2024

@gabriela_matoha nechty mu normalne ostrihaj. Preco mu ich este nestrihas?

gelifil
21. jan 2024

Vitaj v realite, toto sa vola materstvo! Ako sa ti ma rozbehnut mlieko?Prikladaj, prikladaj, prip. podpor tvorbu a nezarabaj ziadne umeliny....a na postielku som ja zabudla😉...dietatu je najlepsie pri tych, co ho miluju, niev izolovanej postielke

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@veronikaszabova pediatricka zakazala, ze az po dvoch tyzdnoch, ked budu tvrdsie

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@gelifil pijem kojace cajiky, mala som v porodnici 3 flase Matysaku, teraz doma Vineu, teplu plienku na prsia si davam, masirujem prsia, mam vitaminy pre kojace zeny. Aj skusam odsavat medzi kojeniami, vzdy dostanem zo seba denne max 40-60 ml. Strasne strasne chcem plne kojit.

gelifil
21. jan 2024

@gabriela_matoha https://www.drmax.sk/organika-senovka-a-benedik... palce, urcite to pojde!este sa mozes spojit s laktacnou poradkynou nejakou

kitycat
21. jan 2024

@gabriela_matoha neodsavaj a prikladaj, ved tomu krpcovi tolko uplne staci

A trochu sa ukludni ... prska, prstiky, cicikat, mliecko, brusinko, olejcek, nozicky... pre zachovanie mentalneho blaha sa s dospelymi tozpravaj dospelo 😄

evka52
21. jan 2024

@gabriela_matoha Tie veci ktoré si spomínala pomáhajú v rámci kojenia na tých 20%.. 80% úspechu je čo najčastejšie prikladať. Tiež si myslím, že namiesto UM by si mala dieťatko nakojiť zase, aj keď máš pocit, že prsia sú mäkšie.. rozbehne sa to len stimuláciou prsníkov. Mne sa takto rozbehlo mlieko aj keď som sa bála, že nebudem môcť kojiť, takto sme prekonali všetky laktačné krízy… prikladať prikladať prikladať. ☺️ Dieťatko vytiahne oveľa viac, ako si ty sama odsaješ. Neorientuj sa podľa toho. Samozrejme treba kontrolovať bábätko, keď počas dňa bude nespokojné, bude mať málo pocikaných plienok, tak treba dokŕmiť umelým mliekom, nesmie sa dehydratovať. Ale nie hneď máš pocit že máš menej mlieka. Počas laktačných kríz sa mi stávalo, že trvalo 3-4 hodiny kým sa najedol poriadne, aj keď predtým to trvalo 15 min. Tie dni sa dojčil nonstop. Ale zvládli sme to a mlieka zase bolo ako predtým.

anavixy
21. jan 2024

Nepotrebujes vitaminy, matysaky, videu, potrebujes prikladat. Sanie je reflex. To ze mu das prst a saje naozaj nie je dokaz toho, ze chce papat, robi to reflexivne, na to mame ine sposoby, ktore si vies lahko najst na nete. A ked uz, tak priloz na prsniky! Inak mlieko nerozbehnes keby si aj celu lekaren zjedla. 🙏 odsavanie tiez nie je dobry ukazatej toho kolko mlieka sa ti tvori, to ta len zmatie. Navyse 40-60 ml mlieka moze byt uplne dostacujuce, ak budes dojcit na poziadanie kludne aj kazdu 1,5-2h. Nie kazdy novorodenec len spi a papa, ked spal tri hodiny, tak moze mat aj trochu bdeleho casu, no a veri moze to byt aj vela bdeleho casu (ako uz bolo napisane, prehodeny den a noc), daj ho na brusko, rozpravaj, spievaj, lahnite si spolu koza na kozu, nemusis ho natriasat a silou mocou uspavat, ale ani prekrmit. 🙂
Nechty mozes strihat v momente, kedy su oddelene od prstov, opatrne, samozrejme, ale mozes. Pripadne si kup elektricky pilnik pre babatka 👌
Odporucam najst si cenne info napr na instagrame kde mozes sledovat napr profily vasa laktacna konzultantka, lipirea blog… pokial by si mala zaujem o poradenstvo, odporucam zohnat si laktacnu konzultantku (tj institut pre podporu dojcenia, nie mamila -tam su poradkyne, vygoogli si ich web, maju tam menny zoznam podla miesta bydliska). Drzim palce 🍀

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@gelifil pise mi, ze stranka nenajdena, asi si zle skopirovala link. Ale mam dva druhy tych kojacich cajov, taky sypany a potom sackovy. Aj feniklovy mam, vyzbrojena som. Len tento nocny strajk ma "prekvapil".

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@kitycat odsavam, lebo ked dokojim, tak je este hladny a to ho mam na prskach aj skoro hodinu. Tak ked si potom vypyta, aby som mu nemusela dat UM, dam mu pekne este z flasky moje. Nech nema v brusku chaos ze najskor moje a na to umele.

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@kitycat prepac, tiez som normalna zena, neznasam matersky plural a ani ho nepouzivam, len som teraz trosku rozcitena. A slovo prska mi pride take jemnejsie ako oficialne povedane prsia. Predsa, su to teraz dolezite zdroje obzivy dietata, beriem kojenie z nich ako zazrak. Prstiky? Ved su to fakt iba prstiky, ja mam doma 2,8 kg trpaslika 😅. Ale som taka trosku emocionalna po tej prebdenej noci, aj slza ukapla. Trosku ma prosim chap, som cerstva mama, po dlhej vymodlenej ceste za babatkom. Inak som sportovkyna, dviham stovky kg zeleza v posilke, drsna hudba, pot a magnezium 😄.

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@anavixy dakujem za rady. Sledujem nejake profily, len tie caje a vsetko co som spominala vyssie som nasla vsade ako vseobecne rady, tak skusam, co pomoze. Ked nepomoze, aspon neuskodi. Len ja som vzdy zmatena z toho, ze ked sa dokoji, mam uplne makke prsia, tak znova prilozit? Aj ked su na pocit prazdne? Nebude sa on potom jedovat ze je hladny a nedajboh zacne odmietat prsia?

gelifil
21. jan 2024

@gabriela_matoha len si mala zmazat tie bodky na konci...senovka a benedikt su hlavne bylinky...ale zaklad je prikladat....nevadi, ze hodinu, ako pisu baby aj 3-4, idealny je nosic, satka, aby si bola mobilna....a tych slz este bude, nic tragicke a nezvycajne, prekvapi ta este milion veci, dieta nie je stroj, ze naprogramovane robi podla vzorca

tinkavvv
21. jan 2024

@gabriela_matoha neodsavaj a prikladaj. A to kolko odsajes, nie je ukazovatel, kolko mlieka mas. Ja som mlieka mala habadej, ale dokazala odsat malo. A ani to, ci su prsia makke, tvrde nemusi znamenat, ze nemas mlieko. Jednoducho ho prikladaj, zbytocne sa nestresuj odsavanim a prehnanym sledovanim. Pokial babtko extremne neplace, ma pocikane plienky, vsetko je v poriadku.
Musis sa psychicky nastavit na nepohodu, potom to pojde cele lahsie.

anavixy
21. jan 2024

@gabriela_matoha ano, nevadi, prsia nemusia byt tvrde ani tazke na to aby v nich bolo mlieko. Ony sa nikdy uplne nevyprazdnia. Kludne priloz na jeden na druhy nech saje kolko chce a ked sa odpoji tak ponukni znova ten prvy. Skus si pozriet tie profily, tam najdes presne tieto informacie a povzbudenia 🍀 no a o tom ci ked nepomozu aspon neublizia sa da tiez polemizovat, niektorym detom prave mozu vadit, tak na to pozor, ale samozrejme nemusi to robit problem 🙂 drzim palce

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@tinkavvv to ano, lenze dokojim a on je este hladny, normalne stiahne este 60 ml UM! To ma strasne prekvapuje a uistuje, ze mam malo mlieka. Tvori sa mi este tp zlte prve mlieko, od porodu mam tyzden aj tri dni.

evka52
21. jan 2024

Akoby o sebe som čítala.. nie, nemyslím si, že máš málo mlieka. Je fajn si aj odsávať a mať tak istú “kontrolu” nad množstvom vypité materského mlieka, ale čo sa týka umelého mlieka, musíš si uvedomiť, že každý jeden raz, keď sa rozhodneš dať umelé mlieko namiesto pŕs, tak “oberáš” prsia o možnosť aby boli stimulované a bude sa ti tvoriť menej mlieka. Ja chápem to zúfalstvo, tiež som prvé 2-3 týždne preplakala a už som stála v kuchyni s prevarenou vodou že idem zarobiť UM, ale nakoniec som to nespravila a išla som dieťa nadojčiť, aj keď som mala úplne mäkké prsia a dieťa, ktoré plakalo ešte hodinu kým sa poriadne napapalo. Ale keďže som často prikladala, mlieko sa pekne rozbehlo a keď mal cca mesiac dojčenie bolo fakt že super. Za 10 minút napapaný, spokojný na ďalšie 2-3 hodinky. Ja určite nechcem nabádať ku tomu aby si nechala dieťa o hlade, ale keď má dostatok pocikaných plienok za deň, pravidelnú stolicu, celkovo je spokojný aj keď mu trvá dlhšie kým sa nasýti a vtedy sa jeduje, nemá znaky dehydratácie ako vpadnutá fontanela a pod., tak daj šancu svojim prsiam fungovať na “full time”. Skús nám odpovedať na tieto veci, či u vás platia čo som spomínala, ak badáš niektoré príznaky, že dieťa fakt hladuje, tak treba dať UM.

gabriela_matoha
autor
21. jan 2024

@evka52 Evka, dakujem skusim, vazim si kazdu radu. Ono najhorsie je to v noci. Ja, tma, sama, sklucena, bez pomoci, hormony lomcuju, nespoznavam sa. Ono kojit by som kojila, len on sa zacne metat, trepat, dam prso, cucne, odpoji sa, zacne mi hlavkou buchat do prsa, neviem to resne opisat ale tak kyve hlavkou ako ked datel dobe do stromu, je ho tazke na tom prse udrzat. To je ten najvacsi problem, inak by som ho na tom prse nehala kolko si len raci.

evka52
21. jan 2024

@gabriela_matoha Nemá nejaké problémy s bruškom? Napríklad skrytý reflux? Aj vtedy bývajú novorodeniatka nepokojné a majú problémy s papaním.

gabriela_matoha
autor
23. jan 2024

@evka52 fuu to ti neviem povedat. Nepoznam to. Ale snazim sa rozkojit a zda sa, ze je to trosku lepsie. Mlieko pomaly pribuda, uz je to asi 3 dni co nedostal ani slzu umeleho na dokrmenie. Len teda kojim ovela castejsie, aj kazdu hodinu.

anavixy
23. jan 2024

@gabriela_matoha tak je to v poriadku, ono sa to zasa ustali a ukludni a nebudes vzdy docjit tak casto, len to teraz musis par dni vydrzat 🙂 super, drzim palce 🍀 opat odporucam pozriet si tie profily na ig ktore som ti pisala , pretoze tam najdes prave tieto informacie co ti tu piseme a ty pises ze nevies, ulahci ti to materstvo a dojcenie 🙏

andigab
23. jan 2024

@gabriela_matoha nevadí, že aj keď každú hodinu. Malinký je ešte slabučký, rýchlo sa unaví a možno aj spinká na prsíčku.
Kľudne píš, ako to cítiš, úplne chápem Tvoju radosť a zjemnenie. Bábätko je malinký zázrak stvorený z ešte väčšieho zázraku, Tvojho tela, máš plné právo nazývať si to, ako chceš. Mne je to sympatické 🥰

ziarifka
23. jan 2024

@gabriela_matoha v tomto období som sedela s bábätkom na rukách a režim bol taký 2,5min pilo mlieko a 20 spalo. To trvalo asi 3 dni. Šestonedelie je čas pre teba a bábo. Vôbec nerieš, že teraz je veľa na rukách a často pije, je to veľmi dôležité na rozbehnutie mlieka. Utečie to rýchlo, ono sa začne pretáčať a hrať s hračkami (a to príde ďalšia fáza, že cez deň ho neprinútiš sa nadojčiť, lebo bude rozptýlené, a bude chcieť piť iba v noci...) všetko je len obdobie

ziarifka
23. jan 2024

@gabriela_matoha ešte čítam o tom, ako sa ti bábätko odpája od prsa a búcha hlavičkou. Skús si pozrieť niečo o bezplienkovej komunikačnej metóde (skratka BKM). Je to už dosť alternatívny smer materstva, ale obe deti toto presne robili, keď im trebalo cikať alebo kakať. Rozbalila som plienku, dieťa vykonalo potrebu a v suchej plienke znova spokojne salo prsník. U nás som 90 % problémov s uspavanim a dojčením vyriešila práve suchou plienkou. Väčšina deti to nerieši, ale sú občas extra citlivé deti, ktoré si "nechcú špiniť do hniezda". Zvlášť pri jedení a spaní.

maryetta
23. jan 2024

To je iba tvoj pocit. Ze su prazdne. To znamena ze pekne z nich vytiahne ked su potom prazdne. Ono to ale nie je pohar. Ze vylejes z neho a ostane prazdny. Tym ze das prsnik sa jeho tvorba bude stale produkovat.
Babo moze byt na prsniku 5-10minut ale aj hodinu. To ale neznamena ze hodinu vkuse je. Len sq upokojuje. Chce ta citit. Chce ta mat.
Napr mne niektore tie caje na dojcenie nesadli. Resp neviem co mali v sebe a z toho bolo babatko nespokojne.

gabriela_matoha
autor
23. jan 2024

@ziarifka no ved ja pred kojenim prebalim, aby uz papal a isiel spat v cistej plienke. Len casto pocas kojenia sa kolkokrat este raz doprdi. 😄