Ako znížiť horúčku u dieťaťa?
Ahojte syn mal horucku 39 podala som mu čipok lenže o hodinu a pol ma 38;6 a zabaly urobit nemozem ma studene ruky a nohy co mam robit ?
Kolko ma rokov?
@beata_k 4
@anonym_autor
Dobre, pri 4-ročnom dieťati postupuj takto:
1. Nezábaly, neznižuj teplotu vodou.
Studené ruky a nohy znamenajú, že organizmus ešte „rozohrieva boj“ s infekciou. Kým sa neprehreje, zábaly by mohli spôsobiť zimnicu a zhoršiť stav.
2. Zahrievaj ho.
Daj mu ponožky, ľahkú prikrývku, pokojne aj jemne zohrej ruky a nohy (napr. prikrytím, nie teplou fľašou).
3. Počkajte 30–45 minút.
Ak sa ruky a nohy prehrejú a teplota bude stále nad 38,5 °C, daj iný liek na striedačku:
ak si dala čípok s paracetamolom (napr. Paralen, Panadol), potom môžeš dať ibuprofén (napr. Nurofen sirup alebo čípok),
ak si dala ibuprofén, daj paracetamol.
Dávku prispôsob váhe (napíš, koľko váži, ak chceš presne vypočítať).
4. Daj mu piť.
Aj malé množstvá – po lyžičkách, aby sa neodvodnil.
5. Sleduj správanie.
Ak by bol veľmi spavý, nereagoval, mal triašku, fialové pery, alebo by teplota stúpala aj nad 40 °C, choď na pohotovosť.
Uz ma 39,3
39,4
Uz ma 39,3
@anonym_autor Volala by som pohotovost. Poradia ti co robit.
Dakujem
Drz sa.
Uz som volala tym ze ma zimnicu mam ho ohriat lebo ze ked ma studene ruky aj nohy teplota mu stupa stale a potom vlazna sprcha
Uz som volala tym ze ma zimnicu mam ho ohriat lebo ze ked ma studene ruky aj nohy teplota mu stupa stale a potom vlazna sprcha
@anonym_autor Dala si správnu dávku antipyretika ? Pije dosť tekutín?
Ano dala som nurofen cipok o 18:30 a uz o 20:00 mal zas 39teplotu a zimnicu a ked mal o 22:00 39;6 volala som pohotovost kazali mi dat panadol a zabal a teraz ma 37;6 a tekutiny pije no po jednom dvoch glgu ale ponukam mu často.
Ake cipky mas? 60mg alebo 125 mg? Ak tie 60, su slabe. Daj mu normalne sirup, ak mas ten slabsi, od 3 mesiacov, tak ak vazi 20 kg, tak uz potrebuje 10 ml, co su 2 plne odmerky. Pre tieto vacsie deti uz mam ten od 6 rokov a tam ide vaha/4, teda pri 20 kg dietati davam 5 ml. Moj 4 rocny, teda takmer 5, ma vahu 15 kg, davam mu z toho silnejsieho Nurofenu 4 ml. A Paralenu tabletky 1 a pol tabletky. Pri beznej viroze ako ma teraz, tak postacuje uplne. Pri Covide sme 3 dni striedali paralen a nurofen po 4 hodinach, tam mal teplotu obcas az do 40,5 stupna.
Ty si ho mala poddavkovaneho podla mna.
Ty si ho mala poddavkovaneho podla mna.
@nevenka sirup doma nemam lebo ten doňho nedostanem ani neviem keby čo , mam nurofen čapiky od 2 rokov a to je 125mg a panadol čapiky od 15kg tie pre vačsie deti. Je pravda ze z toho prveho čapiku bolo malý kusček odlomený ale to nemohlo byť tým či ? To bol možno milimeter lebo pri otvarani sa mi troška z neho odmrvilo
Kolko vazi? To musis riesit podla toho.
Ak by mal 20 kg, tak potrebuje 10 ml z toho slabeho sirupu, to ma v davke az 200 mg ibuprofenu, ak dobre pocitam.
Keby mal 15 kg, tak potrebuje 7,5 ml a to je 150 mg ibuprofenu na davku, takze cipok 125 mg je malo tak ci tak. Akoooo, moze zabrat, ale pri nizsich teplotach, na bolest, ale neudrzi to ucinkom tak dlho ako potrebujes.
Ja s cipkami mam skusenost len u babatiek a ked zvracali. Inak ja mam vsetky 4 deti "fetakov", ti mi bastia lieky rad radom, tak nemam taku skusenost s cipkami. To sa porad s lekarom. Ako bolo do rana?
Kolko vazi? To musis riesit podla toho.
Ak by mal 20 kg, tak potrebuje 10 ml z toho slabeho sirupu, to ma v davke az 200 mg ibuprofenu, ak dobre pocitam.
Keby mal 15 kg, tak potrebuje 7,5 ml a to je 150 mg ibuprofenu na davku, takze cipok 125 mg je malo tak ci tak. Akoooo, moze zabrat, ale pri nizsich teplotach, na bolest, ale neudrzi to ucinkom tak dlho ako potrebujes.
Ja s cipkami mam skusenost len u babatiek a ked zvracali. Inak ja mam vsetky 4 deti "fetakov", ti mi bastia lieky rad radom, tak nemam taku skusenost s cipkami. To sa porad s lekarom. Ako bolo do rana?
@nevenka nad ranom mu to uz kleslo a doteraz zatial bez teploty, dufam ze vecer nebude ten isty scenar
@nevenka nad ranom mu to uz kleslo a doteraz zatial bez teploty, dufam ze vecer nebude ten isty scenar
@anonym_autor celu noc som mu potierala vhlky uterak o celo a tvar mozno aj to pomohlo
4rocnemu dietatu nestaci jeden capik, jedine ze by vazilo 12kg…

@anonym_autor Zahrievaj ho, nie ochladzuj – daj mu ponožky, prikry ho ľahkou dekou, nech sa telo prehreje. Studené končatiny znamenajú, že krv sa sústreďuje vnútri a telo sa ešte len „rozbieha“ na boj s infekciou.
2. Sleduj ho – do 30–60 minút po zahriatí by sa mu ruky a nohy mali začať zohrievať.
3. Keď sa prehreje (končatiny budú teplé) a teplota stále bude nad 38,5 °C, môžeš dať ďalší liek s inou účinnou látkou (napr. ak si dala čípok s paracetamolom, potom sirup s ibuprofenom, a naopak). Vždy dodrž odstup aspoň 4–6 hodín medzi rovnakými účinnými látkami.
4. Daj mu piť, aj po malých dúškoch – horúčka rýchlo dehydratuje.
5. Ak by sa triasol, mal modrasté pery alebo bol spavý, nereagoval, choď hneď k lekárovi.
Odpoved z chat gpt