icon

Ako znížiť vysoké teploty u ročného dieťaťa?

11. feb 2025

Ahojte mám ročného syna má vysoké teploty už druhý deň dám liek a veľmi rýchlo stúpajú, kým môžem dať opäť nejaký sirup, cipok. Čo robiť viete mi poradiť ešte niečo dávam aj zábaly čo ešte? Budem vám vďačná

autor
11. feb 2025

Pardon 5rocneho

barbie1981
11. feb 2025

Ja striedam pri vysokých teplotách aj po 2,5h Paralen s nurofenom, zábaly iba na hrudník, ešte dávam zemiaky do ponožky a ak dieťa zvládne kúpeľ a sprcha sú účinnejšie ako zábaly, pozor zábaly, sprcha a kúpeľ sa nedávajú ak má dieťa ľadové končatiny

autor
11. feb 2025

@barbie1981 ďakujem krásne za odpoveď 🙏🙏🙏

katie253
11. feb 2025

Koľko má kíl a aké sirupy dávaš konkrétne?

A aká je to vysoká teplota? Akým teplomerom meriaš a kde (čelo, podpazušie)?

autor
11. feb 2025

@katie253 opravujem sa za hore má 5rokov 18kil dávam čípky patalen s nurofenom striedam zábaly na hrudník. Teplota sa teraz drží na tých 38,5 ale už po hodine, hodine a pol sa tak zvyšuje. Od kedy jej podám čipok. Meriam na čele ale tam to je také nestabilné tak ešte podpazušie, alebo v zadočku.

katie253
11. feb 2025

Odfoť mi zadnú stranu tých krabičiek od čapíkov. Teplomer si kup normálny, ako bol niekedy ortuťový, teraz dali miesto ortute inú látku a meraj pod pazuchou. Digitálne ukazujú bludy.

autor
11. feb 2025

@katie253 čípky sú nurofen a panadol

petulkahu
11. feb 2025

neodporucaju sa cipky pre starsie deti ( 5 rokov je uz dost) Dala by som nurofen sirup 4% 4,5 ml ( 18kg :4= 4,5ml) a uvidis ci to nezrazi teplotu na aspin tych 6 hodin. Taktiez sa neodporuca podavat na striedacku nurofen a panadol kvoli toxic. soku. Co ju u teba vysoka horucka?

petulkahu
11. feb 2025

a uz vobec striedat po 2,5hod 🤦‍♀️ to do seba by som toto nedala a nie do dietata.

nevenka
11. feb 2025

@katie253 no aktualna skusenost. Citila som sa zle a digi mi meral 36,7, zmerala som obycajnym a drb, 38. Syn detto, digi 37,7, klasicky 39.
Ale aka sila cipkov? Moze byt poddavkovany. Dala by som sirup, ten slabsi vaha/2 alebo radsej silnejsi vaha/4, aby toho nemal vela na objem. A tabletky Paralen. Nurofen nam zabera lepsie, je aj protizapalovy.

autor
11. feb 2025

@petulkahu
Ja nedávam po 2,5 hodinách to vôbec.

autor
11. feb 2025

@petulkahu a co striedať s nurofenom?

autor
11. feb 2025

@nevenka teraz nám dala metanizol môžem to striedať s nurofenom ci?

nevenka
11. feb 2025

@petulkahu pri covide mal nas 19 mesacny horuck az do 41, striedali sme po 4 hodinach Nurofen a Paralen a to na radu lekara z urgentu, takze co? Ma 40 a nedas liek, lebo...? A davali sme aj zabaly a aj kupel. Po kupeli nam komplet zmodral za par sekund, to bol des!
Kamoska doktorka mi vravela, ze oni v nemocnici davaju aj Nurofen s Paralenom naraz, ked je velmi zle, ale to samozrejme pod dohladom v nemocnici. Ale striedat po 4 hodinach prve 2 dni - to sa dietatu nic nestane.

nevenka
11. feb 2025

No to teda neviem, ja som v zivote Metamizol pre deti nemala 😳

petulkahu
11. feb 2025

ja nestriedam vobec, ale ak chces tak jedine panadol ale po 4 hodinach ( aspon tak to radia) ak je nurofen v spravnej davke tak to potiahne aj tych 6 hodin. Ja este ak by neucinkoval v limite davam teplu sprchu. Mam to teraz akurat odteplotovane ( 2 deti ) starsia mala dokonca 40,3 a prezili sme.

autor
11. feb 2025

@nevenka och masaker verím, že to muselo byť hrozné

autor
11. feb 2025

@petulkahu no do tých 40?Struedam nurofen s panadolom po rade doktorov

petulkahu
11. feb 2025

@nevenka Samozrejme ak je potrebne striedam, ale robim to tak, ze vzdy mam priestor ( ci podat iny liek na striedacku, alebo zabal /sprcha) hlavne je sa nesplasit. Tie horucky mam prekonzultovane s pediatrickou a aj s kamoskou lekarkou. Viem ake su rizika a riadim sa podla seba. Ale hlavne pre mna je horucka, zelany stav imunit. systemu a tak k nej aj pristupujem.

petulkahu
11. feb 2025

a pre mna je este jedna info velmi dolezita, ze riziko febrilnych krcov je vo veku 5 rokov uz minimalne. Takze pri starsej, uz toto napr. vobec neriesim.

katie253
11. feb 2025

Tak čipky ak máš tieto nurofen 125mg, tak tam treba dať, pri striedaní s paralenom/panadolom, 1 čapík +1/3 z druhého (to ti vyjdú 3 podania, každých 8 hodín)

katie253
11. feb 2025

@petulkahu to je tiež relatívne, môj 8 ročný synovec má febrilné kŕče už pri 38,5...

barbie1981
11. feb 2025

@petulkahu ono veľmi závisí aké teploty majú tvoje deti a ako reagujú na lieky, moje obe mávajú aj 41 , klesne im na hodinu na 39 a ide im to späť na 40 , majú modré pery, ľadové končatiny. Na urgentne aj pohotovosti radili podať aj po 1.5h aj väčšie množstvo, tvrdili že nechať dieťa v 40tkach 3-4h je oveľa nebezpečnejšie ako podávať lieky v kratších intervaloch, ak sa bavíme o teplote 38-39 tam tie intervaly samozrejme ide dodržiavať.

katie253
11. feb 2025

@nevenka veru nám digitálne pod pazuchou bludy ukazuje a mame aj do ucha a ten mam naozaj len na orientačné používanie, ze ak ukazuje, ze nemá teplotu, tak ju naozaj nemá, ale keď ukáže zvýšenú teplotu napriklad 37,5, tak pod pazuchou s normálnym nemá vôbec teplotu. Alebo mi ukazuje v uchu 39 a pod pazuchou ma 38,3. Takže ja beriem veľmi s rezervou ušné a digitálne teplomery

petulkahu
11. feb 2025

@katie253 ale mal ich prvy krat v 8 rokoch ? Samozrejme dievcata, vzdy si kazdy riesi svoje dieta a aj to svoje si aj pozna. Moja teraz mala prvy krat horucku nad 40. A ano na pohotovosti poradia rozne veci, oni maju skusenost a aj vsetky dostupne prostriedky na zvladanie situacii ak by dane monozstvo lieku malo neziaduce ucinky. Ja to robim takto, mne to tak funguje a snazim sa aby efekt znizovania teploty a mnozstvo liekov kt. do dietata dam bol pre mna prijatelny. Ze niekde daju naraz paralen aj nurofen 🤷‍♀️. Ak by moje dieta malo horucku nad 40 a ziadne opatrenie kt. by som urobila by nezabralo, tak to by som isla na pohotovost.

autor
12. feb 2025

@petulkahu
@katie253
@barbie1981
Áno, závisí od dieťaťa Adi prvýkrát má moha chrípku napr. na panadol reaguje úplne zle. Dr jej dala metanizol tak ten jej to stiahne alebo nurofen všetko ostatné robíme. A áno aj tie teplomery si robia čo chcú merajú divne. Tak uvidíme dnes tretí deň som zvedavá akky bude, ďakujem vám všetkým veľmi pekne za Cenné rady