icon

Ako zvládnuť synovu citlivosť na pachy a vône?

12. mar 2025

Ahojte, uz si neviem rady so synom . Synovi začali vadiť akékoľvek pachy a vôňe doslova sa ich bojí, bojí sa že bude smrdieť. Vadí mu vôňa z prania , vôňa z varenia , parfemy, kozmetika , aj cigarety a iné veci čo reálne smrdia …Proste nechápem a neviem ako mu pomôcť. Bol aj u psychologičky ale už tam nechce chodiť aj tam mu to vadilo . Nechápem ako funguje v škole . Napríklad v reštaurácii mu to tiež nevadí. Neviem ako ďalej …

lucka_ke
12. mar 2025

neposmieva sa mu niekto, že "smrdí"? niekde to musí mať príčinu, treba zistiť kedy to začalo

kvoli
12. mar 2025

Počula som o prípade kedy cloveku smrdelo v nose, teda mal nález, možno by som skusila ORL

andrea2323
12. mar 2025

Ano ja by som suhlasila s @kvoli, moze to mat aj organicku pricinu, v nose v mozgu atd… pobehajte este lekarov

victoriab
12. mar 2025

Aj mne to vadí. Moja mama bola silny alergik, ziadne parfemy, nic. U nas doma nikto nefajcil, pach cigariet mi extremne vadi, mam z toho sucho v krku, hlieny sa mi robia. Parfemy, sprchace prevonane, to iste. Do par minut mam gucu v krku a sople. Kupila som si nedavno korejsku kozmetiku krem, dala na tvar, mne az na grcanie bolo z tej vone, sprchac ,ak mam dkhsie na kozi, mam vsade cervene flaky, moj muz parfemy miluje, doslova a do pismena, takze je to u nas velky boj. Rano ked idem do kupelne, vetram hodinu, doslova a do pismena. Tuniak mi extremne smrdi. Zacal mi lriserne smrdiet pot, ale ze priserne, zscali probleny so stitnou zlazou, ale doteraz ten smradlavy pot mavam, len uz nie v takej miere, ale vadi mi to. Aj ine neprijemne pachy mi vadia. Kedysi som mala zlateho stafylokoka v nose, ale neverim ze to ma suvia. Ludia su proste rozni. Treba to niekedy lroste resoektovat.

mizoko
12. mar 2025

Ja som silný alergik a tiež mi vadí veľa vôní. Z voniek do bytu dostávam silné migrény aj z avivazi alebo pracích práškov pokiaľ sú veľmi silné. Neznášam zápach z reštaurácií a tiež mám obavu z toho že mi nasmradne oblečenie lebo potom to vkuse cítim. U nás sa nemôže ani variť nič veľmi aromatické lebo to neznesiem. Smrdí mi aj čokoláda napína má z toho. Mám problém s vôňami a bude to skrz alergiu a chronicky zápal dutín z nej. Niektoré vône ktoré iným voňajú mne strašne vadia.

koniarova
12. mar 2025

Koľko má rokov?

monika4487
12. mar 2025

aj mne to zacalo ked sa mi prejavili alergie ..

autor
12. mar 2025
pe_mi
12. mar 2025

Psychologička to uzavrela ako?nemá OCD?

autor
12. mar 2025

@lucka_ke to práveže neviem , zisťujem kadejak ale zatiaľ toto neviem tiež ma to ako prvé napadlo

koniarova
12. mar 2025

Ja sa prikláňam k názoru,že sa mu v škole smiali.

autor
12. mar 2025

@koniarova pytala som sa ho nato , povedal ze nie nesmiali ale aj tak sa mi to nezdá

bolarazjedna
12. mar 2025

Pokiaľ má organické príčinu vylúčenu (nemá nález na mozgu), tak ha by som skúsila psychologa online, zo svojej vlastnej detskej izby, kde teda eliminuje rušivé pachy (keď to bol problém, prečo nechce navštevovať psychologa)

lavanille
13. mar 2025

A ta citlivost sa neprejavuje aj v inych smeroch? Ja som hypersenzitivna takisto na pachy, z niektorych "voni" mam migreny, ale takisto sa ta senzitivita prejavuje aj citlivostou na hluk. Zvysena emocna senzitivita. Dcera to ma tiez, minule sme museli odsit z pekarne, nevystali sme ani kratky rad, pretoze tam sladko vonalo a kricala, ze sa povracia. V skole jej vadi hluk, boli ju z toho hlava. Ja som mala ten isty problem, a nikto sa mi nesmial ani nic podobne. Doma takisto ked varim tak jej obcas pride zle. Skuste este pobehat lekarov ale ked sa vyluco organicka pricina... Tak moze byt hypersenzitivny. V anglictine o tom najdes omnoho viac, zadaj si do googlu "HSP people" a mozno nanho sadne viac veci a pomoze ti to ho pochopit. Nie je to ziadna vada len zvysena citlivost zmyslov a lebyze o tom viem skor, tak by som sa pol zivota necitila ako mimozemstan 🙂

autor
13. mar 2025

@bolarazjedna aky nalez na mozgu by to mohol byť aká príčina?

bolarazjedna
13. mar 2025

Tak býva to pri nádoroch cuchoveho nervu, ale zase vtedy zvyknú cítiť taky pach hniloby, niečo také nepríjemné, nie rôzne vône ktoré sa im nepáčia. Takže nezlakni sa, na 99, 9% podľa mňa je to psychického pôvodu, ale v rámci komplexnej diagnostiky podľa mňa by bolo fajn vylúčiť to.

mandzula
13. mar 2025

Na pachy (okrem ineho) su citlive aj deti s PAS.

lucka_ke
13. mar 2025

@lavanille presne toto mám aj ja od detstva a pridala som si ako hypochonder, lebo som zatiaľ nestretla nikoho, kto by malsilné migrény z parfému, aviváže alebo vonnej sviečky okrem mňa, aj hluk mi veľmi vadí alebo opakujúce sa zvuky (preto napríklad nedokážem počúvať ľudové piesne, lebo to je celé na jedno kopyto)

jania023
6. apr 2025

Ja som tiez extremne citliva na pachy. Doslova by som mohla drogy v kufroch hladat ako pes🤣 . Moj muz ma smolu nemoze si najst inu lebo by som ju hned vigilance🤣. Da sa s tym zit bez problemov

jania023
6. apr 2025

@lucka_ke vital v klube. Zla sprava. Vekom to bude este horsie 😊

majkamasar
6. apr 2025

A ako dlho to ma, myslim to extremne ze mu to vadi

autor
7. apr 2025

@majkamasar od septembra 2024

majkamasar
7. apr 2025

Tak aj u nas dcera stale velmi citliva na pachy a vone ale potom prislo obdobie kedy ani nemohla citit jedlo, vonu varenia, zeleniny zasli sme za lekarkou. Zobrala jej krv vytery. A potom sa ukazalo ze prekonala infencnu mononulkeozu. Potom ju preliecila atb. Nie jednymi a ppmaly to preslo.

autor
7. apr 2025

@majkamasar ahoj a ta mononukleoza sa jej prejavovala aj inak ? Vedeli ste on nej ze ju ma ? Lekarka vam aj potvrdila ze to moze sposobovat citlivost na pachy?

majkamasar
8. apr 2025

Najprv bola chora. Mala teploty, sople. Potom ked to preslo ti zacalo.

simikyy
20. jún 2025

Dobrý deň, neviem či ste prišli na príčinu, ale mne to začalo keď som prekonala covid, úplne citlivosť na vône všetko mi smrdelo a trvalo to tak 2 roky keď to začalo postupne miznúť, ale teda dodnes sú nejaké vône hlavne nejaké druhý bielych jogurtov, tvaroh, a nejaké sprcháče čo stále mám problém ovoňať..

hellionka
Autor odpoveď zmazal