icon

Ako zvládnuť život s dieťaťom s ADHD?

27. sep 2025

Ahojte, tie čo máte dieťa s ADHD, ako to prosím zvládate? Mám syna 3,5 ročného, mali sme podozrenie už dlho a teda aktualne nám pedo psychiater potvrdil, že to z veľkou pravdepodobnosťou bude ADHD...samozrejme vzhľadom na vek to bude sledované. Riešime terapie, neurológa a všetko podla odporúčaní. Doma je to však extrém, dieťa nonstop v pohybe, nezastaví sa nikdy, výbuchy, agresia, mám pocit, že ma vôbec nepočúva...ale vážne vôbec, nevie sa na nič poriadne sústrediť! S manželom sme už úplne bezradní, frustrovaní, unavení a generuje to aj medzi nami konflikty 😔.
Aktualne nepotrebujem rady, čo máme skúsiť, myslím, že skúšame a robíme pre zlepšenie stavu všetko (terapie, odborníci, literatúra, rôzne edukačné a iné vhodné pomôcky pre syna, vitamíny...) skôr potrebujem rady, ako to zvládať, ako rodič bez toho, aby mi už úplne preplo z jeho správania. Ďakujem.

anonym_614062
27. sep 2025

no nechcem strašiť , ale zatiaľ ma 3.5roka
V škole to bude horšie
Všetko zabudne, nič nezapíše alebo len niečo
Povymieňa riadky, stránky
Postráda veci..
Čip dobre že nie každý mesiac stratený
Poznámky za správanie
My sme to tak mali
A nie nevyrastla z toho
Určite však sú aj lepšie príbehy ako naš
Aby sme sa nescvokli s manželom, zvysoka sme sa na veľa veci vieš čo..inak by sme stratili rozum

autor
27. sep 2025
@anonym_614062

no nechcem strašiť , ale zatiaľ ma 3.5roka
V škole to bude horšie
Všetko zabudne, nič nezapíše alebo len niečo
Povymieňa riadky, stránky
Postráda veci..
Čip dobre že nie každý mesiac stratený
Poznámky za správanie
My sme to tak mali
A nie nevyrastla z toho
Určite však sú aj lepšie príbehy ako naš
Aby sme sa nescvokli s manželom, zvysoka sme sa na veľa veci vieš čo..inak by sme stratili rozum

@anonym_614062 Plne chapem...ja som uz tiez manzelovi vravela, ze jednoducho budeme musiet obcad "povolit" inak sa zblaznime, jednoducho obcas nechat ho "skakat po plafone", inak nam uz totalne z tohto rezimu prepne. 🥺

anonym_0455c6
27. sep 2025

detský psychiater a vhodné lieky. liekov sa netreba báť; v prvom rade pomáhajú dieťaťu zvládať stres a poskytujú príležitosť na rozvoj chýbajúcich mechanizmov sebakontroly. teraz je to pre vás ťažké, ale keď dieťa nastúpi do školy, začne sa skutočná hrôza. je mi nesmierne ľúto, že kvôli covidu dostalo naše dieťa diagnózu a lieky príliš neskoro. stálo nás to desať rokov života a obrovskú traumu zo školy pre dieťa.

autor
27. sep 2025
@anonym_0455c6

detský psychiater a vhodné lieky. liekov sa netreba báť; v prvom rade pomáhajú dieťaťu zvládať stres a poskytujú príležitosť na rozvoj chýbajúcich mechanizmov sebakontroly. teraz je to pre vás ťažké, ale keď dieťa nastúpi do školy, začne sa skutočná hrôza. je mi nesmierne ľúto, že kvôli covidu dostalo naše dieťa diagnózu a lieky príliš neskoro. stálo nás to desať rokov života a obrovskú traumu zo školy pre dieťa.

@anonym_0455c6 Lieky nam povedal psychiater, ze vzhladom na vek urcite neodporuca a ani nic nepredpise, ze ono v tomto veku sa este neda urcit miera diagnozy, kedze este velku rolu zohrava nezrela nervova sustava, co plne chapem a aj suhlasim....takze uvidime casom.

anonym_0455c6
27. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_0455c6 Lieky nam povedal psychiater, ze vzhladom na vek urcite neodporuca a ani nic nepredpise, ze ono v tomto veku sa este neda urcit miera diagnozy, kedze este velku rolu zohrava nezrela nervova sustava, co plne chapem a aj suhlasim....takze uvidime casom.

@anonym_autor
chápem:( zvládať mi pomáhalo iba pamätať si, že:

a) dieťa ma nešikanuje, naozaj si to nepamätá
b) naozaj si to nemôže (áno, aj také jednoduché veci)
c) veľmi trpí, je nešťastné, preto sa takto správa
d) v momentoch agresie ho objať (áno, aj keď ma udrie, lebo nespráva sa ako normálne dieťa; karhanie a stanovovanie hranic teraz sú zbytočné, najprv ho musím priviesť späť k normálu, az potom rozpravat)

autor
27. sep 2025
@anonym_0455c6

@anonym_autor
chápem:( zvládať mi pomáhalo iba pamätať si, že:

a) dieťa ma nešikanuje, naozaj si to nepamätá
b) naozaj si to nemôže (áno, aj také jednoduché veci)
c) veľmi trpí, je nešťastné, preto sa takto správa
d) v momentoch agresie ho objať (áno, aj keď ma udrie, lebo nespráva sa ako normálne dieťa; karhanie a stanovovanie hranic teraz sú zbytočné, najprv ho musím priviesť späť k normálu, az potom rozpravat)

@anonym_0455c6 Dakujem, toto by som si mala vytlacit na chladnicku...naozaj tazko zvladam myslienku, ze si nic neuvedomuje. 😮‍💨

biba_18
28. sep 2025

my sme mali síce “iba” add s rôznymi dys, ale na druhom stupni som jeden rok chodila do školy každé 2-3 týždne za učiteľmi čo sa treba učiť, čo doniesť, čo kúpiť - bol ako neriadená strela, veci nemal do śkoly, úlohy si nezapisoval, všetky sťažnosti išli cezo mňa, kebyže nebol muž pri mne tak sa scvoknem z toho…
len trpezlivosť, čo iné… a celú zš športoval, to si neviem predstaviť že by si nevybil energiu…
btw, tie návštevy školy vymyslela výchovná poradkyňa na škole, fakt mala záujem to riešiť, aj keď naša prvá interakcia nedopadla dobre. na konci zš bol syn jej obľúbený žiak…