icon

Alternatívne spôsoby na zníženie teploty u detí

24. feb 2025

Ahojte. Prosím ak robíte zábaly alebo niečo čo pomáha napíšte

Strana
z2
luliu
24. feb 2025

Najlepšie liekmi, načo trápiť dieťa zabalmi, keď sa mu dá pomôcť ľahšie

shee11
24. feb 2025

do vane s vodou teplou 37°c

patka06
24. feb 2025

Veľa tekutín, ľahké oblečenie, nezakrývať, uložiť do chladnejšej dobre vetranej miestnosti.
Ak nemá studené končatiny.na ochladenie sprcha alebo ešte lepšie kúpeľ - na začiatku voda chladnejšia cca 1 stupeň a postupne ochladzovať

zuzudrnda
24. feb 2025

Ak nemá zimnicu, tak ľahké oblečenie a ľahká prikrývka, chladenie vzduchom, znížim kúrenie, pri bábätku koža na kožu, pravidelné pitie vlažnej vody, čaju...chladila som zápästie, ručičky. Spánok je naj. Liek na teplotu som 7r synovi doposiaľ dala hádam 2x. Vždy však komunikoval, prijímal tekutiny.

katie253
24. feb 2025

Zábaly sa dávajú vtedy ak sú teplé ruky a nohy. Určite nedávať, ked sú studené.
Ja umývam vlažnou vodou hrudník nohy, ruky, tak 2-3 minúty a potom zabalím do deky na 15 minút. Opakujem 3x

Ake lieky podávaš? Koľko kg ma dieťa?

gelifil
24. feb 2025

telo na telo, vyvetrat prudko, studene vajce z chladnicky do ruky , citrony na zapastie, zabaly - pozor, nikdy nie ladovou vodou, len vlaznou

gelifil
24. feb 2025

@luliu ty si fakt skusena...lieky mozes poadavt len v istych intervaloch...a ked mas 3 hodiny do terminu a teplotu 40, tak cakas?

smajcii
24. feb 2025

Moja dcéra mala nedávno prvýkrát 40tky, zimnicu a studené nôžky aj rúčky, napriek tomu sme na pokyn pediatra robili zábaly. Položila som suchý uterák, naň dala vlažný a zabalila dcérku pod pazuskami po kolienka na 5-7 minút, potom dobre osušiť, zakryť a znova rovnaký zábal, až kým sme horúčku nedostali aspoň na 38,5, ideálne pod 38. A ešte som jej do ponožiek dala prekrojeny zemiak, keď ho mala, tak horúčka šla zraziť rýchlejšie ako keď ho nemala. Veľa šťastia 🥹

luliu
24. feb 2025

@gelifil môj syn máva len brutálne nezrazitelne teploty, takže skúsenosti mám dostatok. Treba čítať s porozumením. Píšem, ak to stačí, preferujem lieky pred zabalmi. A zväčša to staci, keďže striedanie každé 3h býva zväčša dostačujúce

A.nechaoem tvoju poznámku, keď má dieťa 40 a 3h do lieku. Veď lieky môžeš striedať každé 3h - asi bez skúseností budeš ty

milanemila
24. feb 2025

Prioritne davam lieky a ak je potreba, tak zabaly. Plienka vo vlaznej vode a bali sa trup nic ine, ziadne nozicky/rucicky alebo celo.

majulino
24. feb 2025

U nás najviac zaberá telo na telo, u najmladšieho. Vyzleciem sa do podprsenky jemu dvihnem tričku ku krku, dám si ho na seba ľahnúť a prekryjem ho tenuckou dekou. Okrem toho robím zábaly na časť ruky medzi zápästím a lakťom.

majulino
24. feb 2025

@gelifil toto som riešila aj ja, syn pri zápale uzlín v brušnej dutine mal 3 dni teploty od 39,4 a stúpali mu po 3h, keďže mal ľadové ruky a nohy zábal alebo kúpeľ nepripadal do úvahy. Vtedy mi pediatrička vravela že môžem dávať lieky na striedačku po 3-3,5h ale len v akútnych prípadoch. Okrem toho na také teploty veľmi dobre zaberá aj podávanie rehydratacneho roztoku

lucia13022023
24. feb 2025

@patka06 prečo sa nemôžu zábaly keď sú studené ruky a nohy? Ja som synovi robila raz v živote, mal 40tky, lieky nepomáhali ale mal total studené ruky 🤦‍♀️🤦‍♀️ mamina mi vravela nech hneď robím zábaly, nevedela som, že sa to vtedy nemôže keď sú studené ruky ach

luliu
24. feb 2025

@lucia13022023 lebo vtedy stúpa teplota a je to šok pre telo

endzi83
24. feb 2025

Dostatkom tekutín, čaj, vývar, ovocné, zeleninové šťavy ak má chuť. Keď má horúčku aj tak viac menej ten čas prespí, vitamíny c (vyššie dávky), zinok, D3, B12. Telo na telo a niečo do ruky ako vajíčko, zemiak, na spodky nôh občas cibuľu plátky, a nám vždy zaberie nohy do teplej vody s epsomskou soľou, keď sú studené nohy a ruky. Nikdy horúčku neznižujem liekmi, horúčka je liek pre telo, ak je tam bacil tak si poradí. Príklad je auto: ak vám bliká kontrolka na aute, a vy ju odpojite aby neblikala. Neznamená, to že ste vyriešili problém len ste ho odsunuli, a auto sa časom môže ešte viac pokaziť, lebo už neblika ta odpojená kontrolka a človek spokojný, že nebliká. A potom začne drhnúť a nikto nevie prečo 🥴. Telo má úžasný mechanizmus horúčku, aby si robilo dobre svoju prácu musíme ho nechať riešiť (liečiť). To neznamená nič nerobiť, ale podporiť. A febrilne kŕče vznikajú keď teplota príliš prudko stupne alebo klesne. Dcérka nebýva chorá, má 7r.,žiadne lieky zatiaľ nemala ani na zníženie teploty ani ATB, chorá bola aj 40tky horúčky. A samozrejme je to na zvážení každého, ako sa stará o svoje dieťa. Nikoho nesúdim. 🙏🍀☀️

silvike
24. feb 2025

@endzi83 A pri 40tkach si tiez nedala liek nejaky ? Vzdy si znizovala len tymi inymi sposobmi ?

senta_sofia
24. feb 2025

Velmi zavisi od veku a potom od toho, ci ma dieta zimnicu, studene koncatiny, celkovo ako reaguje. U nas sa osvedcila najviac vana, a to aj kvoli hydratacii, obklady na hlavu, ked boli mensi, misa s vodou a hracky do vane a rucickami chytali.

koniarova
24. feb 2025

@senta_sofia obklady na hlavu a čelo sa nikdy nemajú robiť.

janettdamian
24. feb 2025

Okrem vyššie spomenutého ja dávam švédske kvapky (záleží na veku dieťaťa), octové ponožky, do dlane plátok zemiaka, homeoptiká. Lieky sú u nás posledná možnosť. Nebýva často chorý a teraz mal tú rozšírenú chrípku, teplota 39,6 a zvládli sme bez liekov.

senta_sofia
24. feb 2025

@koniarova dost zastaraly nazor, mam to odkonzultovane s lekarom

smajcii
24. feb 2025

@lucia13022023 ak môžem, zapojím sa 🙂 ono je to podľa mňa čo rada to trochu rozdiel 🙂 naša pediatrička má napríklad na svojej stránke spísané čo robiť v prípade teploty, horúčky, atď. A práve pri kombinácii horúčky a studených končatín má napísané, že sa zábaly robiť nie, že nemajú, ale musia. Jedine čo sa vtedy nemá, je dieťa kúpať resp. sprchovať 🙂 ale robiť zábal trupu je v poriadku aj v prípade studených končatín, aj v prípade zimnice.
Tiež som sa bála ako čert, prvá takáto skúsenosť a rovno 40, zimnica a všetko dokopy, ale zvládli sme 🙂

ajko2011
24. feb 2025

Plátky zemiakov do ponožky na chodidlá a keď sú suché meniť

endzi83
24. feb 2025

@silvike znižujem len prírodnou cestou, od mala.

lavender94
24. feb 2025

@endzi83 to prirovnanie teploty ku kontrolkám je total scestné. Ako chceš “opraviť” dieťa keď ma 39 horúčky z chrípky? Nič iné okrem zmierňovania symptómov a tekutín, kľudu sa robiť nedá, telo si musí poradiť samé. Znižovaním teploty sa nelieči príčina, ale vyvarujeme sa tým stavom, ktoré by boli život ohrozujúce. Našťastie sme v roku 2025 a presne vieme kedy ma zmysel teplotu zraziť a kedy je lepšie nechať telo bojovať.

silvike
24. feb 2025

@endzi83 vaau, tak to mate moj obdiv. Ja uz nad 38,5 urcite davam liek, jedine ze nezabera, tak obklady. Ja by som sa asi bala pri horuckach nad 39 len tak nedat tabletku. No, parada, ze ste takto prirodne bez chemie zvladli aj vysoke horucky. Klobuk dole.

gelifil
24. feb 2025

@luliu škoda slov a energie

gelifil
24. feb 2025

@majulino ok, dajme tomu, ze do pol hodiny teploty klesne...ao dalsiu polhodinu, ci hodinu opat stupne...potom co?cakam 2 hodiny lebo nie zabaly?

nana8989
24. feb 2025

Plátok zemiaku na obe chodidla do ponoziek. Vždy sa mi to zdalo ako hlúposť, ale raz už nič nezabralo, tak som skúsila a naozaj pomohlo. Odvtedy používam pravidelne 😊

endzi83
25. feb 2025

@lavender94 písala som nech sa každý zariadi podľa seba, viem čo som si ja prežila a viem ako sa chcem starať o svoje dieťa, ak sa môžem vyjadriť, že taká možnosť existuje a zaberá a nie som jediná. Nie som výnimka, že to funguje nie je to rarita a nech sa každý rozhodne na základe vlastných skúseností a pocitov.

aceris
25. feb 2025

@smajcii zaujimave. My sme boli s detmi koli horucke 5x v nemocnici. Zakazdym povedali to iste - studene koncatiny=ziadne zabaly. Naopak nohy zakryt, ruky ohrievat vlastnymi...🤷

Strana
z2