icon

Ako pomôcť synovi s angličtinou?

5. okt 2024

Ženy poraďte pls. Syn má veľké problémy s angličtinou. Prvý problém je pamäť, ale teda to ešte nadrilujeme nejako. Ale písanie, to je čistá čistá katastrofa. Je štvrták, majú novú učiteľku, tá predtým na písaní toľko netrvala.
To čo on stvára keď to píše je strašné niečo.
Minulý rok sme sa trápili aby hlavne rozumel, vedel povedať. No tento rok je to level milión, chudák nemá potom ani víkend voľný, nikdy. Ani žiadny iný deň v týždni kvôli ostatnému učeniu. O nás ani nehovorím. Neviem čo už s ním mám robiť. Anglické rozprávky pozerá, minulý rok mal doučko ale veľké úspechy neboli (mladý chlapec ho doučoval). Už neviem fakt.

skumavka
6. okt 2024

@andreatytler to je síce fajn, že sa takto učia deti v anglicky hovoriacich krajinách, ale pre nich je to zväčša zároveň aj materinský jazyk. Uplne iná situácia je, keď rodný jazyk dieťaťa je iný ako angličtina a ono sa ma zrazu učiť správne písať v 2 jazykoch naraz (sj+aj).

niekto2hy
6. okt 2024

@skumavka Ja som zacal s anglictinou,ked boli deti este male.Sledovanim Baby Einstein

https://www.youtube.com/watch?v=snmiUCgil9s

a Baby Sign Language

https://www.youtube.com/watch?v=0uK1YiHNFtU

https://tojenapad.dobrenoviny.sk/80319/tabulka-...

mikadooo
6. okt 2024

@liz_lemon jj, no, naše decká majú czk napozeranú z rozprávok, tak som to brala tak automaticky, že to nie je moc problém, ale hej, môže byť... Občas prídu s niečím za mnou, že čo to slovíčko znamená.

liz_lemon
6. okt 2024

@mikadooo moja dcera pouzivala viac CZ slov, ako slovenskych, takze to sa mi nepacilo

ivangeline
6. okt 2024

Uz písali. Viac citat. Vidieť ako sa proste píšu tie Slova.

mira0611
6. okt 2024

Mala som nemcinarku, bola madarskej narodnosti ako ja. Na SK skole ucila, raz sme sa rozpravala a hovorila mi, ze jej syn chodi do SK skolky, ale dcera do madarskej, syn jej pekne hovori oboma jazykmi, ale dcera sa 3 dni ucila dnes mam meniny a napokom v skolke povedala, dnes mam narodeniny, ciste peklo bolo pre nu cela skolka, napokon ju prelozili. Jej syn bol nadany na jazyky dcera nie ona sama vyucovala DE a ENG.
Treba prijat, nech ma aspon 3ku a netriznit ho. Som si ista, viac sa uci on pre 2ku, 3ku nez iny ziak za 1ku.

galioska
6. okt 2024

nie kazdy je na jazyky. Ja som v anglicku roky a furt nemam prizvuk aky mam mat a neviem perfektne anglicky a nezabijem sa. Mam vysoku skolu ale co sa tyka jazykov nikdy mi nesli ako ostatnym.Moj muz sa naucil anglicky ako nic za chvilu a nema vysoku skolu. Niekto sa nauci po chvili v kazdej krajine kde je a niekto ani za pana. zato vynikam v inych veciach a viem sa prepracovat ku vsetkemu aj bez perfektnej angliny. Amen.

bucko555
6. okt 2024

@skumavka tiež mám tretiačku a čo od nich chcú na anj chce sa mi plakať....ja ani muž anglický nevieme takže jej neviem ani nijako pomôcť ....

raffaella
6. okt 2024

Dieťa potrebuje čítať, aby sa mu dostalo do hlavy prepojenie pocuteho so správnym písaním. Moje deti sa od narodenia učili nemecky, pokým nevedeli čítať tak im čítal knihy muž a tv pozerali iba nemecké programy a seriály. Keď sa učili čítať slovensky v škole, tak zároveň čítali aj nemecké knihy. Proste zvuk (čítaný text) a obraz (gramatika, spelling) sa im dostávalo naraz.
Angličtina detto, obe mali súkromné doučovanie (vždy native) a hodiny boli práca s textom vždy (aj konverzácia). Aj teraz majú dovolené YT iba anglické alebo nemecké, anglické mladšia pozerá s EN titulkami - zase ide o prepojenie obraz a zvuk.
Spomínaš doučovanie - tu by som sa skôr zamerala na výber vhodného lektora. Dnešná doba je neskutočná vzhľadom na možnosti. Moja mladšia dcéra začala lekcie na Preply, vieš si tam presne vybrať na základe vlastných preferencií lektora pre úplného začiatočníka alebo úplne pokročilých.
Určite netreba dieťa odpísať tým, že nemá nadanie na jazyky a podobné nezmysly. Treba mu nájsť spôsob, ktorý na neho bude účinný.

ewellina
6. okt 2024

@0silvia0 Prečo si myslíš, že je chyba v doučovateľovi?

earlgrey
6. okt 2024

@raffaella Súhlasím. U nás to isté...len anglické rozprávky a anglické náučné videa...Ináč teraz mi napadlo...
@autorka Skús hodiť do youtube Numberblocks a Alphablocks...moja vtedy 3 ročná sa naučila perfektne angličtinu práve z týchto videii...a angličtina bol jej prvý jazyk hoci sme už žili na Slovensku...teraz ako 5 ročná rozpráva oboma plynulo, aj číta aj píše v oboch jazykoch...Na megaknihy sú aj knihy Numberblock a Alphablocks, my máme všetky doma...dokonca aj kocky ktoré pomáhajú pri učení a rôzne aktivity...

ewellina
6. okt 2024

Ako už niekto predo mnou odporúčal, s Duolingom mám veľmi dobré skúsenosti - a práve písanie sa tam dá veľmi dobre natrénovať. Môj syn na tom fičí už pár rokov a z AJ má samé jednotky. Aj ako jazyková lektorka mám s Duolingom len tie najlepšie skúsenosti.

0silvia0
6. okt 2024

@ewellina nie kazdy doucovatel sadne. Jeden je priatelsky, hravy, prirodzeny, iny moze byt prisny, strohy, nudny. Ja netvrdim ze musi byt problem v doucovatelovi, ale moze. A aj kazde dieta je ine, co vyhovuje jednemu, nemusi druhemu.

sashulla
6. okt 2024

Mne ako 11rocnej veľmi pomohol jazykový kurz vonku. Už sa na mne ucitelka nevozila a pochopila som skladby viet etc. Dovtedy som sa len trapila.

sisaka
6. okt 2024

@skumavka pri učení spellingu je jedno, či materinský alebo nie. Anglicky hovoriace Deti sa učia čítať inou technikou, ale zapamätať si ako sa slová píšu musia tiež len drilom. Vidieť to slovo napísané, vedieť ho prečítať , zapamätať si, ako je napísané a potom z pamäti ho napísať. Hovoríme o deťoch v škole, nie 2-3 ročných, ktoré sa učia jazyk a nie je potrebné, aby hneď vedeli ako sa nejaké slovo píše.
Písanie po slovensky by som do toho nemiešala, v tomto je slovenčina úplne jednoduchá a keď sa dieťa naučí pismená, vie písať a prečítať všetko. Dcére som v nejakých 9-10 rokoch vysvetlila ako sa čítajú písmená slovenskej abecedy a hneď vedela aj čítať aj písať (tam síce s gramatickými chybami ale zrozumiteľne ), otázka jedného sedenia, tam sa fakt nie je čo učiť. Taktiež autorkine dieťa je štvrtak, hádam už má slovenčinu zvládnutú a nemusí rozmýšľať, ako sa píšu a spájajú písmená do slov.

autor
6. okt 2024

@mira0611 to tak presne je. Uci sa 100krat viac ako napr. dcera a stale to nevie tak ako ona. Ja to prijimam, snazim sa ho netriznit a robit to s motivaciou atd. Ale vidim pokrok, niekedy som uplne zufala ale napr. teraz po tychto dnoch vidim ten pokrok. Keby to tak nebolo, tak ho smad necham volnejsie. Ale ak je sanca aby nemal uplne zle znamky, tak urobim co je v mojich silach, ale zaroven aby som ho neznicila.

@ewellina je to mlady chlapec nie je pedagog, navyse na take dieta ako je moj syn, na to trebq skuseneho cloveka. Chalanisko je velmi mily, slusny, sikovny, priatelsky, fakt super. Ale kazdy ma hranice, on nema skusenosti s vyucovanim deti. Dohodila mi ho jedna lektorka. Mozno keby bol syn taky ako dcera, tak by to bolo fajn a bol by velky pokrok. Ale tu treba ist na to inak.

@earlgrey dakujem pozriem 👍

sasesoe
6. okt 2024

Ahoj, pozri jazykový mentoring - ako sa učiť. Ale skôr ty si to nastuduj, vyskúšaj a skús mu to potom odovzdať, nájsť spôsoby a metódy. Napr seriály/rozprávky sú super, ale nedávajte mu k tomu slovenské titulky, keď tak, tak anglické a tým bude i vidieť ten písaný text. No a hlavne čas, trpezlivosť ísť na to zábavné, neznechutit mu ten jazyk, neriešiť známky, radšej sledovať pokrok v zmysle čomu koľko sa venuje. Napr 30min/deň 1 časť seriálu. 10min/deň slovíčka vo vetách preklad zo slov do aj cez apku Wocabbe alebo DuoCards. A 20min/deň selftalk (hovorí sám pre seba alebo Tebe) - čo robil v daný deň, o čom bola tá časť seriálu, kt videl a pod (a čo nevie, nech pokojne povie po slovensky a ďalej pokr v angličtine). Keď takto bude fungovať 6dni do týždňa, tak tie pokroky musí cítiť, ale známky sú iná kategória... Určite robiť minimálne d.u.zo skoly

bluka2
6. okt 2024

Hm, moja dcéra je v 5. triede IB a angličtinu používa normálne na komunikáciu s určitými ľuďmi. Preto som si nemyslela, že by to mohol byt problém na gymnáziu, ale v realite sa musí učiť, ako sa to píše rovnako ako ostatné deti, takže sa musíme na jednotky normálne učiť. Minule som rozmýšľala, že aké by to bolo, keby nevedela po anglicky a usúdila som, že asi na slučku. Tiež by som poradila iba ine doučovanie, neviem, ja len že chápem, že to nemusí byt ľahké

skumavka
6. okt 2024

@sisaka nie je to jedno, pretože anglicky hovoriace deti sa predpokladám v 1-3 ročníku neucia zároveň aj iný cudzí jazyk. Naše deti sa učia "spellingu" slovenčine, ale zároveň aj v angličtine. Tie v anglicky hovoriacich krajinách iba spellingu v angličtine. Slovenčina náhodou vôbec nie je jazyk jednoduchý, máme slova, ktoré sa inak píšu a inak vyslovujú- včela, vták, sneh, zub, dub a mnohé iné, o mäkkom i a tvrdom y a vynimkach z nich ani nehovorím. A najpodstatnejšie je, ako sama píšeš-citujem: "Dcére som v nejakých 9-10 rokoch vysvetlila ako sa čítajú písmená slovenskej abecedy a hneď vedela aj čítať aj písať (tam síce s gramatickými chybami ale zrozumiteľne ), otázka jedného sedenia, tam sa fakt nie je čo učit"
Takže de facto cudzí, pre tvoju dcéru druhý jazyk si jej vysvetlila až okolo 9-10 roku a to je už o inom. Ja tu píšem o tom, ze ľudia sa idú pozabijat aby sa angličtina učila od prvej triedy ZS, keď je aj slovenčina pre dieťa ešte španielska dedina a potom to môže vyzerať aj takto, že ma z toho mišmaš a nevie poriadne písať ani v jednom jazyku.
Moja osobná skúsenosť a nielen moja je, že mnoho šikovných, úspešných ľudí sa angličtinu naučí neskôr celkom bez problémov, môj starší syn je toho dôkazom, hoci keď mal 8, nikto by to na neho nepovedal.
Nedobry systém, toť vsio

andreatytler
6. okt 2024

@skumavka Urcite to musi byt narocnejsie sa ucit dva jazyky naraz, ale ten spelling drill je jedinny sposob ako sa naucit spravne pisat v anglictine. Mozno niektore dieta ma fotogenicku pamat a staci mu na slovo pozriet, ale vacsina si to musi nadrilovat. Tam nie je ina moznost. V slovencine nie je ziadny spelling. Tam je to pis ako pocujes s gramatickymi pravidlami. Cize stvrtak sa pravdepodobne uci vybranne slova v slovencine a spellovat slova v anglictine. Je to dvojita davka ucenia a neda sa to inac urobit. Jedine ak posunut to pisanie v anglictine na neskor.

zazka666
6. okt 2024

Skús Smart books, aplikácia na učivo v škole. Platené ale dobré. Duolingo je strata času

autor
6. okt 2024

@andreatytler posunut na neskor by bolo riesenie. Spelling nerobia zatial. Len to proste musia vediet napisat. Je to fakt, ze musia sa ucit vlastny jazyk, pravidla pravopisu, vybrane slova, milion vynimiek. Predpony, slovne druhy. Do toho anglictina a pisanie, ale co navyse, este pisanie v anglictine tlacenym pismom. A to sme teda my vobec nemali, v 3. rocniku sme sa dobrovolne mohli prihlasit na nemcinu, a az od 5.rocnika to bolo znamkovane. Neporovnatelne a neporovnatelne s tymi, ktori sa toto vsetko ucia len vo vlastnom jazyku si myslim. Lebo oni to denne citaju. Ucia sa pisat, citaju pomaly na kazdej hodine. Nonstop to napisane pismo maju pred ocami. Tak ako nasi slovencinu.
Ale toto mu samozrejme nepomoze, takze pozriem sa na vsetky uzasne tipy krore som tu dostala a urcite si z toho vyberieme. Je to skvela pomoc 👍. Mozno aj pre ine mamicky.

kittykat22
6. okt 2024

syn sa od 2 rocnika ucil anglictinu tak, ze zobral slovicka na pisomku aj prepisoval ich aj 5x aby sa ich naucil. Niektore prepisoval dookola. Bol to dobry des. Ale dnes v 6 rocniku pise velmi pekne. Pani ucitelka vyzadovala od zaciatku pisanie a pisomky a vyplatilo sa. Deti ktore sa ucili pisu velmi pekne. Ale su deticky ktorym to tak nejde. Bud sa neucili systematicky alebo je pre nich anglictina velmi tazka a vyslovene na nu nemaju talent. Tieto deticky maju doucovanie.

andreatytler
7. okt 2024

Praveze anglicania sa neucia pisat tak ze denne citaju. Ucia sa pisat, citaju pomaly na kazdej hodine. Nonstop to napisane pismo maju pred ocami. Oni sa ucia naspamat kazde jedno pismeno v kazdom jednom slove a to sa robi denodennym drillom jedno slovo za druhym. Ked sa ucia table, tak sa musia naspamat naucit povedat: ti, ai, bi, el, i. Ked zvladne toto slovo, ide na dalsie. Normalne si kazdy den stanovte 5 slov, ktore sa musi naucit naspamat ako sa pisu. Nemusi vediet spelovat lebo to je podla mna velmi tazke. Staci ze sa nauci to slovo v tvare pis ako pocujes, cize sa nauci ze ten stol je tejbl a tiez table. Netreba nad tym sediet. Cvicte to ako rychlovky vzdy a vsade. Pri veceri, pri ceste do skoly...
Ak predosla ucitelka nenutila do pisania a tato nova na tom trva, tak to jasne ze to ma chudak tazke

matrioshka333
7. okt 2024

Skúste nájsť aj nejakú appku. Možno ho to bude baviť. Duolingo je formou hry, že prechadzaš levely. Len si treba vhodne nastaviť obtiažnosť

ewellina
7. okt 2024

Niekedy môže mať mladý chlapec, hoci aj bez skúseností lepšie pedagogické schopnosti než nejaká vyštudovaná učiteľka.

sisaka
7. okt 2024

@matrioshka333 neviem, či je tam nejaká detská verzia, ale učím sa po taliansky na Duolingo a je to absolútne nevhodné pre deti.

matrioshka333
7. okt 2024

@sisaka mne stále chodia reklamy, že je to vhodné aj pre deti. Tak zato som to uviedla. Ale samozrejme, že mám tiež dospelácku verziu

vkatush
8. okt 2024

@sisaka prečo je podľa teba nevhodné pre deti ? Tiež mám taliančinu už dlho, ale nejak nevhodné som to nenašla.

sisaka
8. okt 2024

@vkatush tebe to príde vhodné a pútavé pre deti? Ja sa učím len pár mesiacov a teda témy sú o tom, kto kde a ako často býva, pracuje, cestuje, nakupuje, aké má povolanie, akú má spolubývajúcu, spolubývajúceho, muži majú na 90% manželov a priateľov, ženy manželky a priateľky. Mužské páry majú synov, dcéry. Príde mi to trápne pchať to ešte aj do takýchto apps, aby boli in a neurazili tých 5% populácie, sprevádzajúce postavičky mi tam vyskakujú v turbanoch, keby to bola hindština nepoviem, tam mi to sedí, takto mi to príde odveci…taktiež klobúk dole, kto sa cez to naučí jazyk bez ďalšej učebnice, či jazykového kurzu.
Ja si jazykovú appku pre 10 ročné deti predstavujem teda úplne inak, skôr by ich to bavilo cez nejaké hry a témy bližšie deťom, ako suché dopĺňanie vybraných slov, kde stačí trochu vizuálnej pamäte a nejak sa cez to človek prekliká.

Toto je “Talian”, ktorý ma “uči” taliančinu. 🤦‍♀️