Atopický ekzém - možné zdedenie

8. dec 2023

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako funguje dedičnost atopickeho ekzému. Môj muž je atopik celý život, momentálne funguje na bioliecbe, ktorá mu na 80% zlepšila život. Čakáme dieťatko a bojím sa, aby nezmenilo ekzém. Pýtala som sa nato sestričky, ta mi povedala, že ekzém je dedičný iba z matkin strany, nie z otcovej. Viete mi niekto poradiť či to je alebo nie je pravda? Ďakujem.

veronikaszabova
8. dec 2023

Ja som ekzematik od narodenia. Mam 3 deti a ani jeden po mne ekzem nezdedil.

lucia147852
8. dec 2023

Nie je to pravda. Môj muž je atopik. Prvá dcéra je atopicka po ňom od narodenia. Druha nie je.

karmen118
8. dec 2023

Mne zas povedala alergologička aj kožná, že je to na náhode 50:50 či deti ekzém alebo alergie a pod. podedia a v akej forme, a je jedno či po otcovi alebo po mame, silnejšie gény proste sa prejavia.

jamidea
8. dec 2023

V dnesnej "zdravej" dobe ten ekzem asi zdedi. Je velmi mala pravdepodobnost, ze nie. Moje deti este aj pigmentove skvrny maju tam kde otec, nielen ekzem, hoci malinky, ale predsa

marianarem
8. dec 2023

Ja som celozivotna atopicka, v rodine nikto iny taky nebol. Ale v otcovej casti rodiny su vselijake silne alergie a potravinove intolerancie a boli uz aj pred desiatkami rokov, podla mna to s tym ma nejaky suvis.
Dieta to mat moze, kazdopadne keby aj, tak muz mu aj vdaka svojim skusenostiam uz bude vediet nieco poradit. Je to velmi neprijemne, ale chvalabohu sa s tym da zit, pracovat, mat vztahy, deti, plnit si sny, proste uplne plnohodnotny zivot.

loliki
8. dec 2023

Vyskúšajte probiotiká. Dajte do poriadku črevá, lebo ekzém môže byť aj prejav problémov v črevách, v črevnej flóre.