Atopický ekzém u 21-mesačného dieťaťa?
Ahojte, v prvom rade je mi jasne, ze toto je skor tema pre lekara a necakam, ze tu niekto nas problem vyriesi. Ku koznemu ideme o par tyzdnov, zial z dovodu sucasnej korona situacie sa to trocha oddialilo a ideme az v polke januara. Preto by som aspon zatial velmi rada mala nejake nazory/skusenosti mamiciek, ktore podobny problem riesili/riesia. Syn ma 20 mesiacov. Uz minuly rok v zime sa mu objavilo na nozickach zopar fliackov suchej pokozky, ktore vyzerali ako ekzem, ale bolo ich naozaj len zopar 2-3 naraz a na jar to cele zmizlo, takze sme to nejak neriesili, vzdy sme to natreli Excipialom a tym starostlivost skoncila. Tuto zimu sa problem zial opakuje avsak je to o dost horsie, na nozickach zozadu ma take male fliacky (vid foto) a uz mal aj vacsie (na foto vidiet za kolienkom) a mal aj na rucicke, na zapasti. Z toho co som citala, tak dovody mozu byt rozne a mozno bude treba skusat co mu moze robit zle a aj preto by som sa chcela spytat co zabralo u vas. Ja ked som tak rozmyslala, ze co sa zmenilo od minuleho roka tak mi napadlo nasledovne: papa samozrejem ovela viacej veci, do roka som bola pomerne striktna so stravou, skoro vsetko mal aj bio, ziadne piskoty/pribinaciky/sunky..(isli sme cca podla cojediazdravedeti) no proste viete si asi predstavit, ved zase nebolo to myslim nic extremne. Co este bolo ine, kupovala som mu velmi vela kozich/ovcich jogurtov, mal aj kravske ale menej. Kupovala som ich v rakusku a ked prisla korona tak sme tam prestali chodit a zacali sme tu kupovat kravske jogurty (on ma velmi rad mliecne, jeden biely jogurt zje kazdy den, teraz uplne miluje tvaroh) Z hladiska stravy mi uz velmi ine nenapada, lebo inak stale je kase, obilniny, ryzu, cestovinu, dost vela chleba lebo ma rad (ten tiez do roka jedol minimalne), vela ovocia/zeleniny lebo mu chuti. Este si spominam, ze asi pred mesiacom som mu skusila dat kasu s normalnym mliekom, 2x, a vtedy som si vsimla ze na tej rucicke to mal take fakt dost zapalene, tak potom som mu mlieko uz radsej nedavala a ukludnilo sa to (ale mozno to bola len nahoda, ze som si to vtedy vsimla, bolo to prvy krat co mal daco aj na rucicke, inak to ma len zozadu na nozickach). Umyvame ho od narodenia Biodermou (taky modry gel) a davame len Excipial takze v tomto ohlade sa nezmenilo nic. Inak zacina si to aj skrabat, co je tiez zle, lebo tym sa to samozrejme zhorsuje. Vopred dakujem za vase nazory/skusenosti.
@alex2019 ahoj, tak ako pise vyssie jamiko, tiez by som doporucila nepouzivat avivaz a prasok tiez bez parfumacii, pripadne si skuste vyrobit svoj. Dobre je obmedzit sladke, cokolady byvaju castym spinacom tychto tazkosti. A dalej co by som doporucila, tak nasadit probiotika, kludne na dlhodobe uzivanie.
Maly ma AE,od 6 mesiacov, neje citrusy, kiwi, kakao čokoládu. Preventívne sme vylúčili vajička, nejedaval sladke, max kolac z pekarne. A cca 3 mesiace už nemal ani flak. Boli sme u alergologa, ten zistil niečo uplne ine ako kožná, vraj je alergicky na zemiaky, muku, jablka mrkvu atd. Vraj mame davat gumene cukriky... tak sme zacali davat denne 2 male gumene medvede a ekzem sa do tyzdna vratil. Fakt som uz z toho magor.
Ahoj, nám pomohol hylak forte a zinkova masticka. Vylúčili sme mlieko, dostáva len bezlaktozove jogurty, maslo. Mlieko ako take skoro vobec. Rovnako sladkosti z obchodu velmi vynimocne, polotovary žiadne
Malý začal mať AE asi v 3-4 mesiacov. Tiež najskôr fliacik, ktorý zmizol po namasteni, potom sa to vrátilo. Vtedy bol kojeny, takže som asi 2-3 tyzdne mala super prísnu diétu, z ktorej som bola nervózna a fliaciky pribúdali, ale už sa nestrácali, len zhorsovali. Malý plakal, nespával, ja som bola nervózna, no hrôza. Skúšala som všetko možné od kúpania v mangáne, kukuricnom skrobe, v sufliku som mala masicky asi za 300 eur, ktoré nepomohli, boli sme u 3 kožných. Skončili sme s krvavým licami aj nožičkami. Nakoniec sme išli do Prievidze k Mohamadovi Menzovi. Dal nám 2 druhy vyrábaných masliciek, 2 vodičky a začala som natierať. Najviac asi pomohlo, že má hneď pri vchode objal a povedal, nebojte sa, to zvládneme (naozaj som vtedy bola úplne naprášky). Odvtedy sme pomaličky skúšali a zisťovali.
Každú jar a jeseň sa vyhadze, má alergiu na nejaké druhy stromov a aj tráv, chodíme na alergologiu a cez ich sezónu je na liekoch. Mimoto premastujeme lipobasou, keď sa to zhorší pridáme holtov krém. Toto mu zabera, a pritom to nie sú drahé krémy, lipobasa 5 e a holtov asi 2 e (smrdí, tak ním iba na noc). Keďže už teraz chodí do školy, okrem nôh to máva aj na zadku a lakťoch (kde kožu viac namaha). Ale dá sa to. Okrem sezóny sa vyhadze aj keď je chorý. Len dlho trvá, kým zistíš co to spúšťa, môže byt aj zubná pasta, avivaz, kamoška mala alergiu na zmes nikla a na to kým prišla... Nemusí ísť o potraviny, ale môže. Je to na nervy. Nas ešte vtedy poslali aj na gastro, či má ok žalúdok a tak teraz, keď sa mu to zhoršuje, pridávam aj probiotika. Nezabudni strihať nechty, aby sa neskrabal a takýmto malým dávajú fenistil kvapky a kazu mastit. Potrebuješ pomaličky skúšať co bude fungovať, držím palce.
@anetata ano, maly totiž odmieta jest maso, a vraj v tych cukrikoch je kolagen. Maly zje max vyvar. Tiez mi to nejde do hlavy. Ona mu napr dala po vysetreni lyzatko, ze to je hroznovy cukor a maly si ho dal do ust opacne, lebo este nikdy lizatko nemal. Bude mat 3 roky a dacame mu iba ovocie a kolacik ...
@alex2019 ahoj my sme mali atopicky ekzém ozaj zlý fľaky mal vyzrane takmer do živého nerobím si srandu tie tvoje obrázky sú nič. Na koženom nám samozrejme dali kortikoidy ktoré som odmietla používať síce pomôžu ale problém neodstránia čiže je to potom iba jeden začarovaný kruh bez konca.... Trvala som na testoch na alergiu zistili mu veľmi silnú alergiu na bielkovinu kravského mlieka aj Dr ktira mala výsledky testov bola zhrozená.. Nasadili sme ozaj prísnu diétu TJ ani jediná molekula mlieka v žiadnej podobe keďže kojím mam rovnakú diétu ako syn bkm prechádza aj do mater. mlieka... Nejem ani žiadne kysnuté cesto nakoľko kvasnice sa zarábajú vo vážnom mlieku TJ žiadne pečivo nič... Po cca 2mes ten ekzém úplne prešiel ani náznak nepoužívame žiadnu detskú kozmetiku iba čistú vodu a kožu natieram čistým bambuckým maslom dá sa kúpiť bio od dr feelgood aj cez net to balenie mi vydrží cca 1rok takže aj napriek vyššej cene keď si to rozratas je to oproti kadejakym detským mastickam a olejcekom úplne super cena...
@kulumulu123 toto sa bojim, ze by to mohlo byt mlieko, a hej, on to nema teraz take hrozne, ale oproti tym par fliacikom minuly rok je to dost zle a hlavne zda sa nam, ze sa to zhorsuje, jednoducho nove fliaciky sa stale objavuju a stare nestihaju miznut.. a tie testy na alergologii na mlieko sa daju robit aj malym detom? dali ste to niekde v BA robit? (neviem odkial ste) totiz priatel je alergik a viem, ze s alergologmi a objednavanim byva problem tak preto sa pytam, ci nahodou nevies aj niekoho odporucit/resp nejake zdravotne stredisko kde take testy robia...dakujem
@evalin88 a mlieko je u neho ok? lebo to sa obavam, ze by u nas mohol byt problem, tych citrusov on vela nepoje a kakao/cokoladu mal zatial len zopar krat a vo velmi malom mnozstve.. pravda je, ze kiwi mu zachutili tak ich dostava ale mozno ich za zivot zjedol tak 15 co asi nevysvetluje ten jeho ekzem, ale mozno to ma nejaky vplyv na to zhorsenie tak skusime vylucit tieto veci uplne, lebo to co pises znie celkom povzbudivo, len ono kazde dieta ma asi s niecim inym problem a najtazsie je prist na to co to je..
@jamiko2727 dakujem, my to zatial nemame nejake extremne zle, zvlastne je, ze 90% toho ekzemu ma vzadu na nozickach, len raz mal na rucicke.. som zvedava co povie v januari ten kozny, viem, ze kamoskinej malej predpisal nejake specialne UM. maly UM pije uz len rano a vecer aj to nie vzdy ale mozno aj to ine UM by pomohlo lebo standardne mlieko mu nedavam, vlastne vacsina mliecneho co papa su biele jogurty, ktore ma hrozne rad a lucina a trocha parmezanu (ale tak to je len v malom mnozstve). neviem si celkom predstavit, ze by nemohol mliecne v ziadnej forme (ovcie/kozie/delakto), ale tak uvidime... dakujem za vsetko info a vela stastia aj vam..
@alex2019 jemu robila normalne test, nakvapkasla mu alergeny a na mlieko nema niç, čo som si všimla, občas si vypytal aj samotne mlieko. Okolo1 roka jedaval jogurt skoro denne a nezhoršovalo sa,mu. Napriklad na kiwi je alergicky ( vyslo v testoch) aj ked ho nikdy nejedol. Napríklad na melón mu vyšlo, to normálne cez leto jedol aj zlty aj červený. Ja by som to kiwi u vas vyradila aa uvidiš či to pomože. Ale je to individuálne. Nam kazala lekárka písať si čo jedol, aby keď sa mu zasa dačo objavi sme vedeli z čoho to je. Ale ten náš si strašne vyberá a má strašne jednotvárnu stravu. Vela vecí vôbec nechce a to čo chce občas nemôže. Čiže sa mu to zúžilo ešte viac. Tiež nám kázala dávať mu čo najviac domácich potravín napr z trhov, dvorov od známych. Vraj mäsiar nestačí ideál keby neaký známy choval.
Náš má alergiu na kravsku bielkovinu od 4 mesiacov, prejavilo sa to ekzémom. Ak chceš nejaké bližšie info, kľudne napíš IP
@alex2019 ahoj nám tie testy robili na antolskej ležali sme tam s inými ťažkosťami. Jasne robia aj malým deťom nás mal 10mes keď nám ich robili. Robí sa to tak ze niekoľko hodín pred odberom musí byť nalacno a potom berú krv z prsta tuším 5 alebo 6 krát v pravidelných intervaloch dajú mu vypiť takú bielu vodu len už si nepamätám v akom poradí to presne bolo. Na výsledky sme čakali cca mesiac.
@alex2019 my nie sme alergici preto nás to prekvapilo. Staršia dcéra nemá tiež žiadne alergie. Dr nám povedala ze väčšina detí z toho vyrastie ale treba dodržať ozaj prísnu diétu a nepodvadzat. Malému dali na predpis špeciálne um bez kravskej bielkoviny...
@alex2019 ak ste z BA to bambucke maslo sa dá kúpiť v obchode Dr feel good na SNP oproti hlavnej poste taky mini obchodík na rohu cez cestu oproti poste.
tak len maly update, keby toto forum cital niekto, kto riesi podobny problem... uz vyse tyzdna pouzivame tu Biodermu (BIODERMA Atoderm Intensive Baume) a vysledok je uplne neuveritelny, jednoducho tie jeho nozicky su na 99% uplne bez suchych miest a to ozaj pred tym tyzdnom a daco mal kozu vo velmi zlom stave, horsiu ako na fotkach, ktore som poslala, ozaj sa vtedy zdalo, ze sa mu to kazdym dnom zhorsuje. Momentalne je to v takom stave, ze by som koznemu ani nemala co ukazat, takze (aj vzhladom na momentalnu situaciu, tj lockdown a fakt, ze akakolvek navsteva lekara predstavuje mozne riziko) zrejme s navstevou dermatologa este pockame. stale si samozrejme myslim, ze tu moze byt aj nejaky vnutorny problem, ktory mozno suvisi aj so stravou (hoci travenie ma dobre, taktiez vlasy/nechty a aj nevyzera, ze by ho nieco bolelo), takze samozrejme je mozne, ze aj toto budeme este riesit (a dakujem za vsetky vyssie spominane tipy) a skusat ci tu nie je nejaka konkretna pricina/jedlo, ktore mu vadi, (teraz v zime papa dost cudzokrajneho ovocia, tak mozno aj to je problem, ako tu naznacili ine mamicky) avsak naozaj ta zmena po pouzivani tej Biodermy je teda aspon pre mna uplne uzasna, takze ak riesite podobny problem, tak tento krem urcite odporucam, hoci ho pouzivame pomerne kratko a samozrejme neviem ci takto dobre bude fungovat dlhodobo. V kazdom pripade som stastna, ze syn nema chrasty, neskrabe sa a zda sa, ze sa mu ani netvoria dalsie suche miesta, resp urcite nie v takom mnozstve ako predtym.

Ahoj, mám dcéru teraz už 6,5ročnu a s atopiou sa trápime skoro od narodenia. Chodíme na kožné od začiatku a dookola len maste a maste, lebo do troch rokov jej skoro nič nemohli poriadne dať. Len premasťovať, aerius sirup od svrbenia ktorý nepomáhal. Ale exem je na dlhé trate. Ja čo som prádlo začala prať v mydlovych orechoch, kúpené v DM, aviváž som úplne prestala používať, vylúčila som kakaový prášok, čokoládu, takisto citrusy, kravské mlieko nadojene v automate. A po mesiaci sa nám výrazne polepšilo. Vylúčili sme dochucovadlá ako vegeta, grilovacie korenie, používame len to základné. Vylúčili sme aj prifarbovane sladkosti. Atopicka koža je veľmi náchylná na infekcie, takže treba sledovať každý pupacik ktorý je otvorený a môže do neho vniknúť infekcia, ten sa zapáli a vznikne impetigo to sú ľudovo nazývané sladké chrasty, ktoré sa mastia bactrobanom. Pri dotyku sú lepkavé. My to mávame veľmi často a hneď to aj liecime. Premastujem bielou vazelinou lebo krémy nám nestačia. Na jar by sme mali ísť na liečenie. Prajem veľa šťastia