Atopický ekzém - Vaše skúsenosti s liečbou podľa Ing. Zíkovej?
Ahojte, potrebujem poradiť. Snažím sa zbaviť malého ekzému podľa metódy Ing. Zíkovej. Malého natieram sudocremom už skoro dva týždne (prvý týždeň som sa však nedržala úplne presne inštrukcií, hlavne čo sa stravy týka). Od nedele jem už fakt len to čo je na zozname povolené. Drobec sa upokojil, krásne spáva, cez deň má dobrú náladu akurát si tie natreté miesta šúcha, svrbí ho to. Tým pádom to má aj stále červené, nie nejak brutálne, ale určite to nie je bledé ako na fotkách p.Zíkovej. moja otázka na tie čo máte skúsenosti: koľko ste natierali zinok? A potom keď ste začali zaraďovať alergény, vedeli ste jasne rozoznať reakciu? Ja by som mala v nedeľu začať s prvým alergénom ale bojím sa že to proste nerozoznám či mu to sčervenelo ako reakcia alebo nie... Dik za každé info.
Bezmliecnou dietou sme.sa toho zbavili. Ak kojis skus vysadit mliecne ale.ze total, atopicky ide z criev toto treba dat do poriadku
Niekomu vadi viac veci ale co poznam atopikov mlieko kazdemu
My sme si tiez tymto presli, ekzem malej zacal asi v 7 mesiacoch a mozno po mesiaci sme zacali ist podla tejto metody. Posledny fliacik jej zmizol v roku (takze po 5 mesiacoch). To zaradovanie alergenov bolo na nas trochu rychle, ja som davala dlhsie pauzy nez mi ona odporucala, ale malinka mala ten ekzem dost skaredy, asi je to individualne. Teraz ma 3 roky a moze jest vsetko a ekzem nemava. A zinkovu mast sme natierali celych 5 mesiacov, kym nezmizol posledny fliacik. Sudocrem som na zaciatku tiez davala, ale zinkova mast zaberala lepsie.
A reakcia u nas znamenala, ze tie flaky, ktore este neboli vyhojene, ale boli relativne kludne, vyrazne scerveneli. Takze dalo sa to v pohode rozlisit, na co reaguje a na co nie.
@pastinka ďakujem veľmi pekne. No mňa už všetci lámu že kedy ho chudáka natriem aspoň na tých nečervených miestach a do kedy ho budem trápiť tým sudocremom tak už som bola sama na pochybách. Zinkový krém to je aký? Namiešaný v lekárni? Lebo tu zas p. zikova píše že ten nie je až taký dobrý:
Na i jen lehce zarudlá kvasinková ložiska se maže ve velmi tenké vrstvě 2 až 3x denně zinková mast (Galmed, Herbacos, Vitella Zn, případně Sudocrem, zinková mast namíchaná v lékárně nemá vhodné složení).
Ale vyskúšam možno je to individuálne. A veľmi ďakujem čiže s tým zinkom môžem natierať kľudne aj dlhodobo.
@bibistec ahoj jem len povolené potraviny, čiže žiadne mlieko lepok alergény orechy a ja neviem čo ešte. Jem len veci z jej zoznamu, napriek tomu to má napríklad dnes horšie ako včera, zjedla som asi tri hrste čučoriedok tak neviem či aj ovocie mám komplet vysadiť alebo je to len náhoda a môžu za to napríklad tie zúbky alebo čo. Každopádne dik za radu, každá pozitívna skúsenosť s metódou p. Zíkovej na povzbudzuje vydržať aj ďalej.
@mikadooo https://www.apotek.cz/zinkova-mast-galmed-30g nar tu mas jednu,ale je ich viac druhov..
@mikadooo my sme mali tu zinkovu mast od herbacos, sudocrem som mala doma a z pohodlnosti som mazala na zaciatku ten, ale zaberalo to slabo, tak na zaklade jej odporucenia som kupila tu mast, a bolo to lepsie. A moja reagovala aj na to, ked som zjedla viac sladkeho (lebo mala ten ekzem aj s kvasinkou, a kvasinky sa sladkemu vzdy potesia), tak asi moze byt ta reakcia aj na "dovolene" ovocie, ak ho zjes viac.
My sme tiež mali obrovský problém s ekzémom nás syn ho má od 4 rokov s teraz bude mať 10 A stále to má no sú dni že nieje vôbec vyhadzany A sú dni že to má aj na takých miestach kde to predtým nemal.... Mali sme množstvo rôznych krémov masti aj prípravky Z biodermy A nič nepomohlo teraz berieme lieky A natierame ho kyselinou mliečnou no veľmi mu pomohla aj obyčajná modrá indukčná... 🙂
Prepáčte za chybu mala tam byť modrá indulona
Dik dievčatá. Už som objednala ten zinkový krém, modrú indulonu máme, tak skúsim na mieste kde to už nie je červené.
@pastinka prosím poraď ešte, keď idú zuby nemám zavádzať novú potravinu? Krpček strašne slintá, nič nové som nejedla ešte aj to ovocie som vyradila a dnes je celoplošne nejaký červenší, možno aj z tepla, neviem, a strašne zle spí. Len neviem či v prípade zúbkov mám stopnúť zavádzanie nový potravín alebo nie. Dik vopred.......
@mikadooo prepac, par dni som tu nebola, az teraz som nasla spravu... Ja si nepamatam, ze by sme nejako riesili zubky. Kedze jej to zacalo v 7 mesiacoch a mala ekzem do 12 mes. tak urcite v tom case nejake zubky isli, ale ja som si to s nimi nejako nespajala, vzdy mi reakcia sedela skor na potraviny, takze neviem. Kazdopadne by som nesla do novej potraviny v case ked je drobec cervensi, radsej by som pockala kym sa to skludni, nech je pricina akakolvek. Nemas sa kam ponahlat s tymi potravinami, dolezite je chapat princip, a tempo si prisposob ako tebe a malemu vyhovuje.
@pastinka ďakujem, presne tak som si povedala ako píšeš že nie je kam sa ponáhľať a potom začínať zas od nuly 🙂. U nás som z toho somár, jem stále len šaláty/zelenú zeleninu a dovolené mäso a aj tak je jeden deň červenší a mrzutý, iný deň lepšie. Asi to u nás bude aj tými zúbkami skombinované.
ja mam ekzem od mimina...teda mala som, od puberty sa stratil sam ,nedrzala som nic specialne len vyhybala sa potravinam na ktore mam alergiu ako napr. orechy....cim viac mi to mama patlala kadejakými mastami tym horsie svrbelo to otras cele nohy rozdrapane...potom som si nasla svoj trik ktory mi ulavoval a koniec koncov aj zbavoval ekzemu....a to jednoducho alpou vycistila a potom natrela ale uplne tenuckou vrstvou, alebo alpa a na to repikovy obklad...
Fíha....a tá alpa ťa neštípala? Toto by som skúsila, ale asi až keď bude starší a bude mi vedieť povedať či je to ok. Strašne veľa návodov existuje.
a okrem alpy ste skušali aj niečo iné? Čo nejaký krem? Ideálne taky, ktorý by mohli použivat aj deti

https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-ucinne-tipy-na-atopicky-ekzem-u-deti/ v tomto fore radila prave ona dlhu dobu pod nikom kam.zyk Inak pomahala aj nam a do 3m bol maly uplne bez ekzemu..teraz ma 8r a ekzem nema od roka. Mal jedno vzplanutie ako 4r na 1mesiac,ale zas som sla jej radami a zmizol.