icon

Autistické prejavy u 2-ročného dieťaťa: Skúsenosti a rady

adrika1912
14. nov 2024

Ahojte maminy, ak ste tu niektora ktora mate doma dieta s autizmom, vedeli by ste mi napisat prejavy. Ako a v akom veku ste si to vsimli ? Dakujem
Nas maly este nerozprava len si vydava denne take zvuky ako eh, ked vidi autobus ukazuje prstom a krici ha (a) a pritom v kociku kope nohami, pocas dna niekolko x do dna mava take akoby nutkania ze zatne zuby a pritom si 2x zatlieska alebo prstami akoby 2-3x stuha ( bucha) do niecoho, prikladala som vahu tomu ze to robi ked je unaveny lebo aj zaspava vylucne tak ze musi drzat moju ruku a zmolit ju az mi prsty vykruca. Dalej ma velmi rad autobusy, ako sa otvaraju dvere a zatvaraju, to iste v nakupnych centrach, taktiez svetlo automaticke ako sa vypina a zapina. Chceli sme chodit na skupinove cvicenia s detmi no nemozne, strasne place… inak v detskom kutiku sa zahra, beha hore dole, aj s kockami…v jeden den si poviem ze je vsetko ok ze je to len obdobie a druhy ze ma vsetky auti priznaky 👀
Inak ocny kontakt ma, skor je na nas naviazany, ze len tak nepojde k niekomu cudziemu, iba koho dobre pozna, je empaticky, povedala som mu ze mamku boli hlava tak spozornel a prisiel ma pohladkat. Uci sa sam aj papat lyzicou momentalne,ma oblubene svoje jedla ale zje v podstate vsetko. V noci sa teraz castejsie budi ale to si tiez hovorim ci neni zo zubov, chybaju mu este 3.Dakujem za vase postrehy.

thereisabear
14. nov 2024

Mám dvoch autistov a v dvoch rokoch boli dosť odlišní. Z toho, čo píšeš, nič jednoznačne nepotvrdzuje ani nevyvracia autizmus.
Keď ti niečo ukazuje v štýle "mami, pozri", má očný kontakt? Rozumie ti? Napr. "daj babke autíčko", dá?

adrika1912
autor
14. nov 2024

@thereisabear ked nieco ukazuje tak ano prstom aj sa na mna pozrie alebo ked nieco chce tak to iste, ano, aj rozumie, ked povieme ze prines knihu, alebo odnes si tanierik ma stol , aj na meno reaguje ked napr povieme ze kto je velky chlapec, ukaze na seba, alebo kde je tak ukaze na seba…

ivangeline
14. nov 2024

Nemá autizmu, len chceš príliš veľa od 2r. ;D

dennissa16
14. nov 2024

@adrika1912 myslim, že to zdieľanie pozornosti je dosť podstatne a to tam je. Buď v klude.

deti95060810
14. nov 2024

ako sa hrá s autíčkom? autista ZVYKNE otočiť a točiť si kolieskami...
deti s pas sa väčšinou nehrajú na niečo - napr. na predavačku, učiteľku a pod. aj keď vo veku 2 r je to ešte zavčasu....

adrika1912
autor
14. nov 2024

@deti95060810 s autickami sa velmi nehra, nezaujimaju ho 🙈🤷‍♀️ a ak tak vie si raz otocit koliekom a to je vsetko, skor si ich len sklada z policky ( ale nie do jedneho radu) alebo posuva cez stol s niekym z jednej strany na druhu ale to on vydrzi tak sekundu sa s niecim hrat …

maryetta
14. nov 2024

Myslim ze v jeho veku uplne normalne 😉

sasesoe
14. nov 2024

@adrika1912 ahoj, začala by som klinickou logopedia komu, či nemá oneskorený vývin reči - to, že nerozpráva viac nemusí byť problém, ale môže, ide o celkový spôsob komunikácia. Ak by si našla nejaké centrum včasnej intervencie Al pod, tak zväčša majú i psychologickú, kt sa bude vedieť aspoň čiastočne vyjadriť i k PAS a pod. Môže byť len viac citlivý na niektoré veci. DG cez internet nerob. Ani skúsený profesionálny psychológ si nie vždy trúfne dať hneď DG po prvej návšteve, chce opakovane , neskôr Al pošle za psychológom kt vyslovene sleduje a rieši deti s PAS. Nie je až tak dôležité či/akú DG dieťa má, ale aké má aktuálne "nedostatky"/problémy a čo s tým budete robiť - trenovat

kacena4
14. nov 2024

ja tam vidim minimum auti crt apropo je este velmi mali na nejaku komplexnu diagnostiku ak sa ti nieco nepozdava navstiv CVI oni ta uz nasmeruju mozno to nebude autizmus ale nieco ine ak to tam je

deti95060810
14. nov 2024

neviem či si mi porozumela...autisti sa hrajú nie s autičkom - že si ho púšťajú z jednej stany na druhú - pekne po kolieskach,....
ale autíčko si otočia a točia si len kolieskami...

adrika1912
autor
14. nov 2024

@deti95060810 ano ano porozumela som, asi som sa ja zle vyjadrila, nie, to nerobieva, len sa s autickom hrava ako som spomenula.

adrika1912
autor
14. nov 2024

@sasesoe dakujem, urcite tam nejake oneskorenie bude. Nechce ani nikdy nechcel napodobnovat zvieratka napr, teraz zacina ze ked sa opytam ako robi auto tak obcas napodobni ( ale zvieratka stale nie) pritom ked sa opytam nech mi ukaze to a to zvieratko v knihe, ukaze pekne prstom a vyda zvuk ako” h” alebo nieco take… posledne dni sa akoby “ rozrozpraval” ale v tom zmysle ze len tak bezcielne si hovori mamama, tototo, nenene, no ked sa opytam kde je mama, ukaze na mna. Obcas sa mu podari aj nejake slovo ( nezrozumitelne” no nie to vyslovene ze na nieco by povedal , ucim ho aj “tam”, ked sa ho opytam ukaz na “toto” tak ukaze na strom, auto, na cokolvek… len to nepovie ze “toto”…mne skor ide o tie “tiky” alebo ako to nazvat ktore mava pocas dna “ ze zatne zuby a silno zatlieska, alebo si prepletie prsty rychlo alebo zabucha rukou o gauc”, to su take par sekundove veci ale opakuju sa niekolko do dna…

adrika1912
autor
14. nov 2024

@kacena4 dakujem, idem pozriet nejake CVI v okoli

sasesoe
14. nov 2024

@adrika1912 pozri knihu O detskej reči - je voľne stihnutelne PDF, zvyknú mať i v knižniciach. Komunikácia má svoju postupnost

kaciato
16. nov 2024

@adrika1912 to ze ukazuje prstom je dobry znak napr na toto sa vyslovene u nas dr na to pytala ked bol moj maly v takom veku ...myslim ze na takuto diagnostiku je prilis skoro hoci niekedy sa to uz ukazuje aj v takomto veku ale podla popisu som na malom nenasla nic zvlastne a nic autisticke🤷